Jurnalul.ro Timp liber Casa 10 cele mai potrivite plante pentru a acoperi un gard cu frunze și flori frumoase

10 cele mai potrivite plante pentru a acoperi un gard cu frunze și flori frumoase

de Anastasia Paul    |   

Dacă vrei să maschezi panourile de gard cu flori și funziș trebuie să alegi soiurile potrivite. În plus, un gard cu flori parfumate și pline de nectar ademenește albinele, fluturii și păsările, creând o adevărată bucurie în curtea ta.

Există câteva lucruri de luat în considerare. În primul rând, ține cont de aspectul curții tale și de nivelul de lumină ori de umbră. Verifică cerințele de apă și fertilizare ale plantelor și asigură-te că le oferi ce au nevoie. Apoi, ofereă plantelor cățărătoare lucruri de care să se agațe, scrie homesandgardens.com. 

Iată 10 dintre cele mai bune plante pentru a acoperi un gard:

1. Viță încrucișată

Este una dintre cele mai potrivite plante pentru a acoperi un gard deoarece dezvoltă flori și un frunziș des într--un ritm rapid. Ajută-o să se agațe cu sfoară, sârmă, fir de oțel.  Dezvoltă tulpini viguroase iar florile sunt sub formă de trompete ori stele. Este foarte rezistentă, chiar și la îngheț, și oferă o acoperire excelentă. Crește atât la umbră, cât și la soare. Iernile geroase o poate afecta până la nivelul solului dar rădăcinile sale sunt suficient de rezistente pentru a supraviețui și vor încolți din nou primăvara următoare. 

2. Iasomia
Cu frunziș și flori frumoase și parfumate, iasomia este întotdeauna cea mai bună alegere. Este o plantă agățătoare versatilă care se dezvoltă fără efort de-a lungul gardurilor, spalierelor și pereților, învăluindu-le cu frunziș verde luxuriant pe tot parcursul anului. În timpul primăverii și începutul verii este acoperit cu mici flori albe care emană un parfum intens, dulce.  

3. Clemantis Jalamanii

Clementina cu flori violet crește pe garduri, oferindu-le eleganță și culoare. Florile mov contrastează cu verdele frunzelor. Se dezvoltă în plin soare până la umbră parțială și poate acoperi suprafețe mari. Se poate cățăra pe garduri dar poa să cadă în cascadă pe pereți. Populară și ușor de cultivată, acest soi de clementină oferă flori catifelate, violet închis. 

4. Mazărea fluture

Mazărea fluture (Clitoria ternatea) crește rapid și acoperă gardurile cu grunzișul ei verde. Florile sale, de un albastru intens, pot fi folosite în salate. Este o plantă care se adaptează bine în climatele mai reci. Florile au formă de păstăi cu semințe, care pot fi recoltate și plantate sezonul următor. 

5. Glicina americană

Glicina este o plantă agățătoare, cu flori luxutiante, albe sau albastre. Se adaptează oricăror condiții de luminozitate și tolerează diverse condiții de sol. 
Este originară din estul Statelor Unite și produce primăvara flori albastru liliac, mai frumoase chiar decât cele albe ale vărului ei asiatic. Sunt preferate de fluturi. Ceea ce trebuie să știi, glicina este invazită, putându-se urca rapid pe case și în copaci, deteminând chiar ofilirea plantelor din jur. 

Este foarte rezistentă la ger și este un adevărat magnet pentru păsări și fluturi. 

6. Caprifoi coral

Caprifoiul coral (Lonicera sempervirens) are un aspect delicat și dezvoltă flori tubulare, roșii vibrante, care atrag păsările. Este o plantă uimitoare, veșnic verde în climatele calde și considerată perenă în climatele mai reci, deoarece moare la suprafața solului iarna dar răsare din nou prinăvara. 

Este disponibilă în mai multe soiuri și diverse culori ale florlor. Se adaptează de la soare la umbră parțială, are o perioadă de înflorire lungă, de primăvara până vara. Crește rapid. 

7. Carolina Jessamine

Carolina Jessamine (Gelsemium sempervirens) este fermecătoare, veșnic verde, care acoperă gardurile cu o abundență de flori galbene strălucitoare, în formă de trompetă, cu parfum amețitor. Frunzișul său lucios este atractiv pe tot parcursul anului, adăugând frumusețe și intimitate spațiilor în aer liber.

8. Fasolea Seychelle

Este o plantă comestibilă care poate acoperi cu succes un gard și oferă o recoltă proaspătă pe tot parcursul verii. Păstăile sunt lungi  și subțiri, de circa 20 cm. 

9. Hortensia cățărătoare

Florile hortensiei cățărătoare sunt albe și dantelate. Este una dintee opțiunile cele mai ușoare și mai frumoase pentru a acoperi un gard. Nu necesită întreținere, crește rapid și arată atractiv tot anul.

Este lemnoasă și produce ciorchini mari de flori albe, parfumate, în timpul verii. Tolerează condiții diferite de creștere, inclusiv umbră și soare parțial.

10. Trandafir cățărător
Trandafirii sunt una dintre cele mai bune plante pentru a acoperi un gard. Înfloresc de două ori pe an. Florile sunt mari și parfumate , în general de culoare roz. 

 


 

Subiecte în articol: plante plante cataratoare gard flori frunze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri