Jurnalul.ro Timp liber Relatii 10 semne că ești o persoană sociabilă, care se conectează ușor cu ceilalți

10 semne că ești o persoană sociabilă, care se conectează ușor cu ceilalți

de Anastasia Paul    |   

Sunt uimitori acei oameni care pot intra în orice cameră și încep să discute fără probleme cu cei din jur. Conversația și conexiunea par să vină de la sine.

Iată 10 semne ale persoanelor sociabile:

1) Extrovertit
Extroversiunea cu siguranță nu este esențială pentru a te conecta ușor cu ceilalți. Mulți introvertiți creează relații profunde și fericite. Dar îți oferă un avans în a deveni o persoană sociabilă în mod natural.

Asta pentru că extrovertiții caută mai mult compania altora. Ei sunt de multă vreme asociați cu calități precum deschidere, colaborare, dorință de relații sociale. 

Cercetătorii estimează că extrovertiții reprezintă 50-74% din populație. Acești „fluturi sociali” prosperă sub stimularea socială.

Extrovertiții se concentrează pe mediul lor extern, pe oamenii și activitățile din jurul lor.

Extrovertiții se dezvoltă în locuri de muncă active, cu ritm rapid, cum ar fi politica, predarea și vânzările, unde deciziile rapide sunt obișnuite.

Studiile arată că extrovertiții și introvertiții sunt conectați diferit în creier.

Această diferență constă în activitatea rețelei de recompense pentru dopamină. Este mai activă la extrovertiți, așa că ei găsesc stimularea exterioară mai plină de satisfacții.

În termeni profani, ei se bucură mai mult de zgomot, aglomerație și o atmosferă plină de viață. Între timp, introvertiții sunt rapid suprastimulați din cauza stimulilor senzoriali.

Înseamnă că extrovertiții gravitează instinctiv mai mult către oameni.

2) Prietenos și accesibil
A fi accesibil poate părea o calitate vagă care este greu de identificat. În multe privințe, apare ca o energie pe care o dai. Oamenii sunt atrași de tine ca un magnet.

Dar când săpăm mai adânc, vedem că o mulțime de lucruri joacă un rol în crearea acestei călduri pe care alții o captează.

Vorbim despre lucruri practice pe care le poți face fără să îți dai seama:

Limbajul corpului deschis - brațele și picioarele neîncrucișate, postură dreaptă, umerii relaxați etc.
Un zâmbet cald și sincer - cercetările arată că cei mai mulți dintre noi ne putem da seama când cineva se preface.
Contact vizual bun.
Oglindirea limbajului corpului.
Politicos și de ajutor.

În esență, aceste elemente se reunesc pentru a crea un comportament prietenos care îi face pe ceilalți să se simtă confortabil în preajma ta.

3) Comunicare fără efort 
Comunicarea puternică este ceva ce învățăm. Dar pentru unii oameni este deja o parte a setului lor de abilități, deoarece au calități care le facilitează.

O parte din asta se rezumă la autoexprimare. Te cunoști pe tine însuți și te pricepi să le spui celorlalți. Poate ți s-a spus că ești o persoană vorbăreață, astfel încât comunicarea vine în mod natural pentru tine.

Dar a fi un bun comunicator se bazează nu numai pe înțelegerea de sine, ci și pe un interes real pentru ceilalți. Curiozitatea este ceea ce te ajută să pui întrebări, să arăți interes pentru ceilalți și, în cele din urmă, să formezi conexiuni.

4) Talent pentru a-i intelege pe ceilalti
A fi capabil să-i citești pe alții sugerează că ai:

Inteligență socială
Inteligentă emotională
Empatie

Ai o înțelegere profundă a emoțiilor celorlalți iar empatia îți permite să creezi legături puternice cu oamenii. O parte din această abilitate provine din faptul că poți prelua acele indicii non-verbale mai subtile pe care alții le oferă.

Lucruri precum expresia facială, mișcarea corpului, contactul vizual, postura, microgesturile și chiar schimbările de energie.

Desigur, asta presupune să fii atent și observator.

5) Perfecționarea abilităților de ascultare de-a lungul anilor
Cealaltă parte a comunicării este ascultarea.

Este foarte bine să te poți exprima, dar fără abilitatea de a auzi ce au de spus alții, relațiile tale au inevitabil de suferit. Se pare că celor mai mulți dintre noi ne place să credem că suntem buni ascultători, dar dovezile sugerează contrariul.

Cercetările au descoperit că, deși 96% dintre oameni cred că sunt buni ascultători,  doar 50% sunt atenți la ceea ce spun alții.

De aceea, ascultarea activă poate schimba jocul. Ne încurajează să transformăm ascultarea dintr-o acțiune pasivă care ne cere doar să păstrăm tăcerea, să ne vedem rolul la fel de important, și atunci când nu suntem noi cei care vorbim.

Asta inseamnă:

Evită distragerile și păstrează atenția asupra  vorbitorului.
Rezistă impulsului de a repeta răspunsul în gând, în timp ce cealaltă persoană vorbește (minții îi place să încerce să rătăcească).
Oferă feedback pentru a arăta că asculți dând din cap, menținând contactul vizual.
Atenție la semnalele din limbajul corpului pe care ceilalți le transmit.
Pune întrebări ulterioare pentru a arăta că ești interesat.  Cercetările au arătat că te face instantaneu mai plăcut.
Ascultarea activă este modul în care acorzi atenție celorlalți și manifești interes real. Așa alții se simt apreciați și auziți.

6) Adaptabil
Îți este la fel de ușor să inițiezi o conversație cu chelnerul într-un restaurant ca și cu șeful tău.

Capacitatea ta de a te adapta confortabil la o varietate de situații sociale este poate ceva la care nu te-ai gândit niciodată prea mult. Dar este un semn al adaptabilității tale.

Flexibilitatea te ajută să te conectezi cu o gamă variată de persoane. Poți accesa diferite părți din tine pentru a găsi o conexiune cu oameni care la suprafață ar putea să nu aibă nicio legătură cu tine.

7) Atitudine pozitivă
A avea o atitudine pozitivă nu înseamnă că ești o rază de soare care merge fără oprire.

S-ar putea să apreciem energia pozitivă, dar pozitivitatea toxică este o adevărată pierdică pentru alții deoarece face dinemoțiile umane perfect naturale ceva greșit.

O atitudine pozitivă înseamnă că ai o perspectivă generală optimistă asupra vieții. Te aștepți să se întâmple lucruri bune și mergi să le cauți.

Practici autocompasiunea și recunoștința și încerci să ajuți cât poți de mult. Oamenii sunt atrași în mod natural de energia ta înălțătoare.

Studiile au arătat că fericirea este contagioasă. Deci nu este de mirare că preferăm să ne înconjurăm de ea.

8) Rețea socială
Capacitatea ta de a te conecta cu ceilalți nu merge doar profund, ci și larg. Drept urmare, te pricepi serios la asta.

Acest lucru aduce beneficii nu numai vieții tale personale, ci și vieții tale profesionale. 

Multe cercetări arată că rețelele profesionale conduc la mai multe oportunități de muncă și de afaceri, cunoștințe mai ample și mai profunde, capacitate îmbunătățită de a inova, avansare mai rapidă și statut și autoritate mai mari. Construirea și cultivarea relațiilor profesionale îmbunătățește, de asemenea, calitatea muncii și crește satisfacția în muncă.

Construiești și menții relații fără efort. Abilitățile tale de networking deschid porți către noi oportunități. Îți place să ieși în oraș, să cunoști și să colaborezi cu oameni noi.

9) Ești deschis la minte
A fi deschis la minte influențează capacitatea noastră de a forma conexiuni în atât de multe moduri.

Te face receptiv la noi perspective, experiențe și idei. Te ajută să abordezi situații fără noțiuni preconcepute și părtiniri care te vor împiedica și vor sta în calea înțelegerii celorlalți. Oferi respect oamenilor, indiferent cine sunt, ceea ce te ajută să eviți conflictele.

Îți permite să accepți diversitatea din jurul tău. În loc să te simți amenințat de ea, probabil că ești curios în privința ei ca o oportunitate de învățare și creștere.

10) Carismă
Carisma îți oferă avantaj. Există 2 aspecte distincte ale acesteia:

Afabilitatea: Aceasta se reduce la cât de plăcut și fermecător ești, ceea ce îi atrage pe oameni.
Influență: Este definită ca puterea prezenței tale. Este probabil să emani încredere și să ai capacitatea de a conduce confortabil un grup.
Ești grijuliu, măgulitor, respectuos și persuasiv.

Oricât de dezarmantă poate fi carisma, trebuiesă se bazeze pe sinceritate și autenticitate pentru a construi încrederea în relațiile tale.

Ne putem îmbunătăți întotdeauna la conexiune
Toți ne putem perfecționa abilitățile sociale.

În timp ce unele calități pot veni de la sine, este la fel de mult un comportament învățat. A deveni o persoană mai sociabilă se poate baza în egală măsură pe întărirea stimei de sine și a încrederii, la fel de mult ca și inteligența socială, notează ideapod.com.

 

Subiecte în articol: relaţii sociabil
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri