Jurnalul.ro Ştiri Externe 100 de rachete nucleare pot distruge lumea

100 de rachete nucleare pot distruge lumea

de Şerban Mihăilă    |   

Statele cu arsenale nucleare uriașe își irosesc banii, deoarece este nevoie de numai 100 de rachete pentru a destabiliza întreaga planetă și a-și omorî toți locuitorii, susțin cercetătorii americani, într-un studiu publicat imediat după întâlnirea istorică dintre președintele Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un. În timpul întrevederii, cei doi au dat semnalul denuclearizării Peninsulei Coreene.

Nu există niciun motiv pragmatic ca un stat să dețină mai mult de 100 de focoase nucleare, afirmă cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Michigan și Universitatea de Stat din Tennessee, într-un studiu citat de publicația britanică „The Telegraph”. Țările cu arsenale nucleare imense cheltuie  banii de pomană, deoarece este nevoie de numai 100 de rachete pentru a destabiliza întreaga planetă și a-și omorî toți locuitorii, prin efecte generate în lanț. Marea Britanie are în momentul de față aproximativ 215 focoase nucleare din cele 15.000 existente pe tot globul, în condițiile în care Statele Unite și Rusia dispun de vasta majoritate a acestora, scrie „The Telegraph”. Oamenii de știință au stabilit însă că nicio națiune nu poate lansa mai mult de 100 de rachete, fără a declanșa o serie de evenimente catastrofale ale căror consecințe devastatoare ar fi resimțite chiar între propriile granițe. Este vorba despre „reculul ecologic” provocat de lansarea atacului. Bazându-se pe modele care includ materialele inflamabile din marile orașe, cercetătorii au calculat câtă funingine și cât praf s-ar produce în urma unei lovituri nucleare masive, efectele solare corespunzătoare și deteriorarea atmosferei. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că „toamna nucleară” provocată  de o astfel de lovitură ar afecta producția agricolă cu până la 20%, suficient pentru a determina o criză alimentară severă pe întreaga planetă. Puterile nucleare promovează intens doctrina „descurajării nucleare”, susținând că, în realitate, cu cât dețin un arsenal mai mare, cu atât șansa să fie atacate este mai mică. În prezent, în mod oficial, numai nouă state dețin arme nucleare: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord. Potrivit concluziei studiului, numărul focoaselor nucleare din întreaga lume ar putea fi redus astfel la 900.

Atacatorii, uciși de propriile rachete

„Cu 100 de arme nucleare, un stat poate menține descurajarea nucleară și, în același timp, evită posibilul recul provocat de «toamna nucleară», care îi omoară locuitorii”, a declarat profesorul Joshua Pearce, unul dintre autorii studiului, citat de „The Telegraph”. Potrivit lui Pearce, simulările au arătat că, dacă Statele Unite ar lansa 1.000 de focoase nucleare, ar muri de 50 de ori mai mulți americani decât în atentatele din 11 septembrie 2001, chiar dacă inamicul nu ar riposta. Echipa lui Pearce a analizat un ipotetic atac american împotriva Chinei, utilizând, pe rând, 7.000, 1.000 și 100 de focoase nucleare. „Chiar și în cazul celui mai mic dintre atacuri, 30 de milioane de oameni ar muri din cauza exploziilor inițiale”, mai scrie ziarul britanic. Atmosfera astfel modificată ar provoca o scădere generală a temperaturii globale, o reducere cu 19 la sută a precipitațiilor, precum și o creștere a radiațiilor ultraviolete.

Nicio țară nu trebuie să dispună de mai multe arme nucleare decât este necesar, pentru a nu crea un recul ecologic”.

 

Subiecte în articol: rachete nucleare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri