Adulților imaturi le lipsesc anumite abilități emoționale și sociale, și au probleme în a relaționa cu ceilalți. Ei nu au autocontrolul care să-i împiedice să spună lucruri destul de ridicole.
Iată 11 fraze adesea folosite de oamenii imaturi:
1. „Nu este vina mea”
Prima frază folosită adesea de oamenii imaturi este: „Nu este vina mea”. O persoană matură își asumă întotdeauna responsabilitatea pentru acțiunile sale. Indiferent dacă greșeala lor este mare sau mică, aceștia își vor lăsa mândria deoparte și vor cere scuze, chiar dacă nu este doar vina lor.
Oamenii imaturi emoțional nu vor să recunoască atunci când greșesc.
Potrivit unui studiu din 2012, oamenii refuză adesea să-și ceară scuze pentru că le diminuează sentimentul de sine și de control. Drept urmare, majoritatea oamenilor imaturi nu își pot lăsa mândria deoparte, ceea ce duce la refuzul de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor.
Acest comportament imatur afectează adesea relațiile lor, uneori chiar ducând la pierderea oamenilor pe care îi prețuiesc cel mai mult.
2. „M-ai obligat să o fac”
Persoanelor imature le este mai ușor să dea vina pe alții. La urma urmei, consecințele unor decizii proaste pot fi destul de insuportabile. Acestea fiind spuse, acest tip de evitare nu este bun pe termen lung.
Potrivit unui studiu din 2022, cei care îi învinovățesc pe alții tind să aibă dificultăți în reglarea emoțională. Cercetătorii araă că oamenii care nu se descurcă bine cu emoțiile negative îi vor învinovăți pe alții pentru propriile lor alegeri proaste, pentru a scăpa de responsabilitate.
Însă acest lucru nu merge de obicei atât de bine pe cât ar crede ei. O mai bună reglare emoțională a fost asociată cu o bunăstare, un statut socio-economic și un venit mai mare.
Data viitoare când o persoană imatură olosește expresia „M-ai foblgat să o fac”, nu o lua prea în serios.
3. „Întotdeauna aduci în discuție trecutul”
Trecutul poate fi plin de amintiri dureroase, pe care majoritatea oamenilor ar prefera să nu le aducă în discuție. Însă unele răni sunt atât de severe încât nicio cantitate de scuze nu le poate repara sau îmbunătăți.
O expresie folosită adesea de oamenii imaturi este: „Întotdeauna aduci în discuție trecutul”.
Majoritatea persoanelor imature nu înțeleg și nu iau în considerare consecințele acțiunilor lor. Drept urmare, acești indivizi vor face sau vor spune lucruri care le afectează direct relațiile.
4. „Pur și simplu nu voi vorbi cu tine”
Toată lumea s-a confruntat cu ostilitate tăcută la un moment dat. Fie că este vorba de un copil furios sau de un părinte dezamăgit, acest comportament este notoriu pentru că îi face pe oameni să se simtă inconfortabil.
O persoană imatură va alege tăcerea ostilă pentru a-și exprima propriile emoții pentru că este mai ușor. La urma urmei, exprimarea emoțiilor necesită curaj, putere și multă răbdare și autocontrol - ceva ce indivizii imaturi, din păcate, nu au.
Drept urmare, o expresie folosită adesea de oamenii imaturi este: „Pur și simplu nu voi vorbi cu tine”. Nedorind să intre în motivele din spatele frustrării sau tristeții lor, oamenii imaturi recurg aleg să se închdă în ei, în loc să fie sinceri cu privire la ceea ce simt.
Acest lucru este adesea invers, deoarece un studiu din 2014 a constatat că suprimarea emoțională este asociată cu un risc crescut de mortalitate cauzată de cancer, întrucât îi determină pe oameni să se implice în comportamente nesănătoase.
Știind acest lucru, toată lumea, inclusiv persoanele mature, ar trebui să aibă grijă să nu-și suprime emoțiile. Deși ar putea părea mai ușor să-și îndepărteze emoțiile, probabil că se vor întoarce să-i atace, în cele din urmă.
5. „Reacționezi exagerat”
Când tensiunile cresc în timpul certurilor sau dezacordurilor, poate fi prea ușor să permiți frustrării sau mâniei să te depășească. Simțindu-se înșelați sau neînțeleși, oamenii ar putea recurge la glume mărunte pentru a se simți auziți de cei din jur.
Dacă cineva spune: „Reacționezi exagerat” de fiecare dată când ai un dezacord cu el, probabil că este un om imatur.
O cercetare publicată în 2019 a remarcat că empatia este esențială pentru rezolvarea conflictelor. Oamenii imaturi sunt prea absorbiți de ei înșiși pentru a fi empatici, și adesea ajung să fie disprețuitori.
6. „Nu vreau să vorbesc despre asta”
O altă expresie folosită adesea de oamenii imaturi este: „Nu vreau să vorbesc despre asta”. Copililor le este greu să-și exprime emoțiile fără a lăsa furia sau tristețea să îi învingă.
Persoanele imature nu vor putea întotdeauna să identifice de ce se simt așa cum simt, ceea ce îi va face să se ferească în a-și exprima emoțiile. Din această cauză, oamenii imaturi vor spune că nu vor să vorbească despre această problemă pentru a evita să se scufunde mai adânc în ei înșiși și să învețe despre ei.
Cercetările arată că femeile care nu își exprimă emoțiile experimentează mai puțină satisfacție relațională decât cele care o fac, arătând cât de important este pentru oameni, chiar și pentru copii, să-și dea egoul la o parte și să-și permită să fie vulnerabile în ceea ce privește modul în care se simt cu adevarat.
7. „Așa sunt eu”
Fiecare are propria personalitate, care vine cu propriile sale seturi de ciudatenii și defecte. Cu toate acestea, va veni întotdeauna un moment în care așteaptă ca oamenii să se adapteze de dragul lor.
Pentru unii, acest lucru va fi în moduri mai mici, cum ar fi să învețe să-și pună șosetele la locul lor, și nu să se aștepte ca cineva să o facă pentru ei. Pentru alții va fi în moduri mai mari, cum ar fi să înveșe să fie mai răbdători în timpul dezacordurilor.
O expresie pe care o folosesc adesea oamenii imaturi este „Așa sunt eu”.
Oamenii care refuză să se schimbe spun asta în încercarea de a-și scuza comportamentul. Majoritatea oamenilor refuză să se schimbe ca urmare a disonanței cognitive, care apare atunci când oamenii experimentează disconfort mental din cauza susținerii a două credințe contradictorii.
Oamenii imaturi vor respinge ideile sau informațiile din cauza disconfortului pe care ar trebui să-l suporte pentru a se schimba.
8. „Dacă m-ai iubi, ai...”
O expresie folosită adesea de oamenii emoționali copilăresc este: „Dacă m-ai iubi, ai...” Ar trebui să fie de la sine înțeles că rostirea acestei fraze este destul de manipulativă.
Potrivit profesorului de sociologie Deborah J. Cohan, o acțiune pentru oamenii manipulatori este denaturarea cronologiei și, cel mai important, adevărul. În unele cazuri, o persoană manipulatoare poate folosi expresii precum aceasta pentru a-i constrânge pe cei dragi să ia o decizie care este împotriva interesului lor.
Oamenii ar trebui să fie atenți atunci când au de-a face cu indivizi manipulatori și infantili. Nu numai că sunt imaturi emoțional, dar pot fi periculoși.
9. „Întotdeauna faci asta”
Oamenii imaturi nu se pot abține să nu exagereze și să dea vina pe alții. Așadar, o expresie pe care o folosesc adesea este „Tu faci mereu asta”.
Rostirea cuvântului „tu” într-o manieră acuzatoare în timpul dezacordurilor poate declanșa instantaneu aversiune în cealaltă persoană.
Potrivit specialistului în comportament Gregg Levoy, spune că este important să „eviți învinovățirea și arătarea cu degetul”.
Persoanelor imature nu dorersc prea mult să accepte lucrurile. În schimb, ei preferă să învinuiască și să acuze pe altcineva pentru a evita asumarea răspunderii.
10. „Eu sunt în regulă, tu ai o problema”
Când oamenii se află în mijlocul unui dezacord aprins, poate fi dificil să-și împiedice emoțiile să scape de sub control. La urma urmei, sunt doar oameni. Acestea fiind spuse, o expresie folosită adesea de oamenii imaturi este: „Eu sunt bine, tu ești cel cu problema”.
Oamenii imaturi urăsc să recunoască că au pierdut controlul asupra emoțiilor lor. Ei pot vedea această lipsă de control ca o piedică în calea obiectivelor lor și vor da vina intenționat pe celălalt pentru a repune lucrurile pe drumul cel bun pentru ei.
11. „Nu obțin niciodată ceea ce doresc”
În cele din urmă, ultima expresie pe care o folosesc adesea oamenii imaturi este „Nu obțin niciodată ceea ce îmi doresc”. Aceștia nu suportă să piardă și, din această cauză, se vor plânge atunci când lucrurile nu merg cum vor.
Vor face crize de furie sau vor izbucni în lacrimi pentru a face pe cealaltă persoană să se simtă vinovată pentru că nu a cedat și nu i-a dat ceea ce își dorește.
Din păcate pentru persoanele care joacă rolul victimei pentru a obține ceea ce își doresc, cercetările arată că oamenii care se simt vinovați sunt mai puțin mulțumiți de relația lor, ceea ce este puțin probabil să funcționeze în favoarea lor pe termen lung, notează yourtango.com.