Există indicii subtile că o persoană are o inteligență excepțională. De la a observa detalii și a fi un bun ascultător până la a avea relații interpersonale grozave, există multe semne care indică că cineva este mult mai inteligent decât cei din jur.
Iată 11 indicii subtile ale unei persoane cu o inteligență excepțională
1. Minte deschisă și fără judecată
A fi deschis la minte este un indicator important că cineva este cu adevărat inteligent. Oamenii cu mintea deschisă pot să-i asculte pe ceilalți și să observe informații relevante, determinând dacă punctul lor de vedere este corect sau are nevoie de o perspectivă mai profundă.
Aceasta nu este doar o viziune fără sens; de fapt, se aliniază cu un studiu publicat în Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, care a constatat că deschiderea minții era asociată cu inteligența verbală. Totodată, nu judecă persoana din fața sa, astfel că ambele părți ar beneficia de o conversație cu puțin mai iertătoare.
2. Curiozitate față de lumea din jur
Deși mulți ar dori să creadă că oamenii inteligenți sunt nonșalanți, acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr. Oamenii inteligenți nu sunt inteligenți din cauza comportamentului lor rece; mai degrabă, un indiciu subtil al unei persoane cu inteligență excepțională este mintea sa curioasă.
Oamenii inteligenți posedă o curiozitate arzătoare care îi ajută să avanseze și să-și desfășoare propriile cercetări, permițând imaginației să zboare, în timp ce explorează lumea din jurul lor.
„Persoana curioasă din punct de vedere intelectual are o dorință profundă și persistentă de a cunoaște. Ea întreabă și caută răspunsuri la întrebările „de ce”. Și nu se oprește la suprafață. În schimb pune întrebări pentru a ajunge la ideile fundamentale referitoare la o anumită problemă”, potrivit profesorului de filozofie Michael W. Austin.
Această hotărâre permite persoanei foarte inteligente să-și deschidă mintea și să-și reajusteze ideologiile. Mai mult, această mișcare înainte și înapoi constantă are mari beneficii deoarece îl obligă să crească și să evolueze constant.
3. Confortabil în tăcere
Oamenii foarte inteligenți nu preferă, de obicei, agitația unui oraș aglomerat; mai degrabă, se bucură de liniștea unei biblioteci sau a dormitorului lor pentru a-și reevalua, reflecta și procesa gândurile. Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Psychology, oamenii inteligenți tind să aibă mai puțini prieteni. Interesant este că oamenii inteligenți au raportat, de asemenea, că simt mai puține satisfacții când interacționau mai mult cu prietenii.
Acest lucru poate explica de ce unei persoane cu o inteligență excepțională nu îi place să socializeze sau să iasă în afara zonei sale de confort mai mult de câteva ore, la un moment dat. Deși toată lumea are nevoie de puțină conexiune, prea multe îi pot face rapid enervați și frustrați.
4. Simțul umorului
O persoană cu o inteligență excepțională are un puternic simț al umorului. Când se află într-o situație dificilă, vede partea bună a lucrurilor și poate găsi umor în orice situație. Fie că face o glumă scurtă sau chicotește încet, își arată inteligența subtilă fără să o spună.
Potrivit unui studiu publicat în Intelligence, oamenii găsesc umorul atractiv deoarece acesta se corelează cu inteligența. Cercetătorii au descoperit că inteligența prezice simțul umorului și, prin urmare, prezice succesul conexiunilor sociale. Drept urmare, oamenii care au un mare simț al umorului câștigă în viață. Pe lângă faptul că sunt apreciați și admirați, simțul umorului permite oamenilor excepțional de inteligenți să-i atragă pe alții în lumea lor.
5. Autocritica constructivă
Un indiciu subtil al unei persoane cu inteligență excepțională este dacă este extrem de critică cu ea însăși. EI se forțează în mod constant să fie mai buni și să nu înceteze să evolueze. Drept urmare, pot fi puțin prea duri cu ei înșiși și pot critica orice fac și nu atinge standardele lor înalte.
Psihologul Allison Kelly spune că autocritica este extrem de dăunătoare oamenilor și poate avea efecte devastatoare asupra sănătății mintale a unei persoane. Ea a adăugat că cel mai bun lucru de făcut este să fii mai plin de compasiune de sine deoarece s-a demonstrat că acest lucru îi ajută în mod eficient pe oameni să-și schimbe comportamentul.
6. Relații interpersonale grozave
Oamenii cu inteligență excepțională tind să aibă relații interpersonale puternice și sunt incredibil de buni la citirea oamenilor. Aceasta înseamnă că pot determina cum se simt prietenii, familia sau chiar colegii de muncă. Dar oamenii cu o inteligență excepțională sunt, de asemenea, grozavi în a ști ce să spună și cum să o spună.
Un studiu publicat în Personality and Individual Differences a descoperit că bărbații care erau foarte inteligenți au avut tendința de a raporta o mai mare satisfacție în relație, probabil pentru că aveau abilități mai bune de autoreglare și un angajament mai mare față de relație. A avea maturitatea emoțională pentru a rezolva lucrurile este o necesitate dacă oamenii, în special cei excepțional de inteligenți, vor să mențină o relație puternică.
7. Ascultare activă și întrebări perspicace
Folosind mintea lor rapidă și abilitățile de observație, oamenii cu inteligență excepțională sunt capabili să fie atenți atunci când altcineva vorbește. Îii fac pe cei din jur să se simtă auziți și înțeleși.
Majoritatea oamenilor nu sunt atât de grozavi la reținerea informațiilor, dar pentru cei care sunt foarte inteligenți, nu este atât de dificil. Nu numai că sunt grozavi să-și amintească, dar sunt grozavi la conectarea cu ceilalți la un nivel mai profund.
8. Multe pasiuni
Cei care sunt binecuvântați cu o inteligență excepțională au o gamă largă de pasiuni. Deși uneori sunt mulțumiți să nu facă altceva decât să stea în tăcere și să se relaxeze, ei sunt totuși incredibil de curioși. Le place să încerce fiecare activitate la care se pot gândi, perfecționându-și abilitățile până când stăpânesc acel hobby specific.
Ar putea părea puțin haotic, dar ei sunt genul de oameni care pot obține cu ușurință abilități aleatorii. De la balet la fotografie sau surfing, oamenii extrem de inteligenți par să nu-și ia o pauză, punând întrebări și cumpărând kituri pentru o activitate oriunde merg. Întrucât creierul lor se relaxează cu greu, ei sunt mereu în modul de procesare, angajându-se în mai multe activități pentru a-și potoli curiozitatea și a-și relaxa mintea.
9. Reținerea de informații
Oamenii inteligenți știu cum să facă conexiuni atunci când își desfășoară viața de zi cu zi. În mijlocul orei sau în timpul unei întâlniri de lucru, aceștia pot conecta brusc anumite idei cu cunoștințele anterioare pe care le-au acumulat. Și, datorită capacității lor incredibile de a reține informații, aceasta devine o abilitate utilă.
Majoritatea oamenilor vor uita informațiile imediat după ce le învață, dar oamenii excepțional de inteligenți rețin acele informații și le folosesc pentru a conecta alte subiecte complicate. Un studiu despre scara abreviată a inteligenței Wechsler a constatat că oamenii inteligenți au o conexiune mai mare între regiunile creierului, notează yourtango.com.