Jurnalul.ro Tech Gadget 2 tipuri de tastaturi pentru gaming și cum alegi modelul potrivit

2 tipuri de tastaturi pentru gaming și cum alegi modelul potrivit

Dacă gamingul este una dintre pasiunile tale, atunci cu siguranță ești conștient de importanța echipamentelor și perifericelor pe care le utilizezi. Un sistem performant, compus dintr-un calculator cu toate componentele adecvata și un monitor de ultimă generație, va avea nevoie și de o tastatură pe măsură. Tehnologia de ultimă generație oferă în prezent, jocuri de o calitate incredibilă, atât din punct de vedere al imaginilor, dar și al scenariului sau vitezei de desfășurare.

De ce să alegi o tastatură specială pentru gaming

Utilizarea unei tastaturi speciale pentru gaming îți va oferi posibilitatea unor mișcări mai rapide și mai precise ale mâinilor. Acest lucru se datorează atât formei ergonomice a tastaturii, dar și tastelor care au un design și o tehnologie specială.

Ce tipuri de tastaturi pentru gaming există?

Principalele modele dintre care poți alege sunt tastaturile mecanice și cele cu membrană.

1.Tastatura mecanică

Este modelul tradițional de tastatură, având un comutator mecanic dedicat, sub fiecare tastă. Comutatoarele au câte o carcasă, ce conține un arc și o tijă, iar rezultatul este sunetul inconfundabil de ”click”, care se aude atunci când apeși o tastă. Tastatura mecanică este în general preferată de gamerii profesioniști, deoarece este foarte precisă și oferă un feedback superior. De asemenea, este o tastatură rezistentă, putând gestiona până la 50 de milioane click-uri înainte de a-și epuiza durata de viață.

2.Tastatura cu membrană

Acest model are costuri de producție mai mici și este optim pentru realizarea unor tastaturi mai subțiri. Sub tastatură există un strat de silicon sau cauciuc, ce îndeplinește rolul arcului de la tastatura mecanică, efectuând un contact electric. Tastaturile cu membrană sunt silențioase, ele nu oferă sunetul de click de la tastaturile mecanice, iar asta le face să nu se numere în preferințele gamerilor.

Aici vei găsi atat tastaturi mecanice de gaming, dar și alte tipuri de tastatură, astfel încât să îți poți face o idee mai completă despre caracteristicile și costurile fiecăreia.

Cum alegi modelul potrivit de tastatură?

1.Dimensiunea

Acesta unul dintre principalele criterii prin care se diferențiază tastaturile pentru gaming. O tastatură normală, are ”dimensiunea completă”, atunci când are 104 sau 105 taste, respectiv secțiunea completă QWERTY, secțiunea cu numere, cea cu funcții, dar și cea cu săgețile cursorului.

Tastaturile pentru gaming nu au, în general secțiunea pentru numere, pentru a micșora dimensiunea suprafeței pe care trebuie să le tastezi. În acest fel, spațiul dintre tastele pe care le acționezi cu mâna stânga și mouse-ul acționat cu mâna dreaptă este optimizat, ducând la performanțe mai mari în timpul jocului.

2.Butoane macro

Unele tastaturi pentru gaming au inclus un set de butoane care pot fi programate, pentru a activa macrocomenzi în joc. Acestea sunt combinații predefinite, dar care în metoda clasică durează prea mult pentru a fi realizate. De exemplu, unele acțiuni în joc necesită acționarea unor taste specifice și utilizarea mouse-ului, prin click pe o pictogramă. Cu ajutorul unei macrocomenzi, poți programa un singur buton care să efectueze această acțiune complexă.

3.Iluminare de fundal

Este o caracteristică generală pentru tastaturile de gaming, singurul detaliu care face diferența este numărul de culori disponibile. Poți alege dintre o singură culoare la RGB complet, respectiv 16,8 milioane de culori. Tastaturile cu o singură culoare oferă doar posibilitatea de a regla luminozitatea, în timp de tastaturile cu RGB complet pot fi personalizate cu culori specifice pentru fiecare tastă, dar și efecte speciale.

Dacă îți dorești o experiență de gaming completă, cu siguranță ai nevoie de o tastatură adecvată. Cu oferta atât de generoasă din magazinele de profil, se poate să fie destul de dificil să faci o alegere inteligentă, dar ține cont de recomandările din acest articol, iar misiunea ta va fi mult mai ușoară.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri