Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2015, primul an cu pierderi la Petrom după privatizare

2015, primul an cu pierderi la Petrom după privatizare

de Adrian Stoica    |   
Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate ieri de companie. Aceasta este prima pierdere raportată de compania petrolieră după 2004, anul când OMV a preluat controlul la Petrom.
Rezultatele OMV Petrom au fost sever afectate anul trecut de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. În acest context, grupul a anunţat, pentru anul trecut, vânzări consolidate în scădere cu 16%, la 18,145 miliarde de lei, pe fondul reducerii veniturilor din vânzările de produse petro-liere, determinată de scăderea preţului ţiţeiului, care a avut ca efect anularea impactul pozitiv generat de creșterea cantităţilor de carburanţi și electricitate vândute. Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a susţine investiţiile, managementul grupului intenţi-onează să propună nedistribuirea de dividende pentru 2015.

Buget tăiat pentru investiţii
OMV Petrom estimează investiţii în valoare de 700-800 de milioane de euro pentru 2016, în scădere cu aproximativ 10-20% faţă de 2015. Investiţiile de explorare sunt preconizate să scadă cu 50%, iar aproximativ 85% din valoarea lor urmează să fie direcţionate către segmentul Upstream (Explorare și Pro-ducţie – n.r.).

Marea Neagră mai aşteaptă
Decizia finală privind inves-tiţia în perimetrul de gaze na-turale Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat, în proporţii egale, de OMV Petrom și grupul american ExxonMobil, ar putea fi luată în circa doi ani, iar producţia pe perimetru ar putea începe la începutul dece-niului următor, se precizează în raportul preliminar al grupului. În ianuarie 2016 a fost încheiată a doua campanie de foraj de explorare, care a inclus săparea a șapte sonde în total, majori-tatea indicând prezenţa gazelor naturale, și testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Investiţiile în acest proiect, începând din 2008, au depășit 1,5 miliarde de dolari, costuri împărţite egal între partenerii la concesiune.

La 31 decembrie 2015, rezervele totale dovedite de țiței şi gaze din portofoliul Grupului OMV Petrom erau de 647 milioane bep (din care 625 milioane bep în România), în timp ce rezervele dovedite şi probabile de țiței şi gaze însumau 917 milioane bep (din care 873 milioane bep în România).
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri