Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 3 lucruri pe care să le iei în considerare dacă vrei să te pensionezi anticipat

3 lucruri pe care să le iei în considerare dacă vrei să te pensionezi anticipat

de Redacția Jurnalul    |   

Angajații care aleg pensionarea anticipată trebuie să ia în considerare mai multe aspecte.

Un expert financiar a explicat pentru Business Insider ce poți face dacă vrei să ieși la pensie mai devreme. 

1. Plan financiar

Este nevoie de un plan financiar clar pentru a-ți acoperi cheltuielile zilnice până la atingerea vârstei normale de pensionare. Trebuie să ai o strategie pentru economisire, în funcție de veniturile realizate. În primii ani de pensionare, venitul ar putea fi mai mic deoarece nu mai lucrezi. Uneori e greu să anticipezi care e suma anuală de care ai nevoie.

„Am observat că cheltuielile unui pensionar anticipat sunt de obicei mai mari decât plănuia. Se întâmplă asta pentru că vor să se bucure de independența financiară, care de obicei îi împinge să cheltuiască pentru plăcerile personale, precum călătoriile, mesele în oraș și participarea la alte activități cu costuri ridicate”, a spus expertul. 

2. Costuri pentru sănătate

O ală greșeală este lipsa unui plan privind costurile estimate cu acoperirea asistenței/asigurării medicale. Expertul fiscal a explicat că o greșeală pe care o fac oamenii este să nu ia în calcul costul asigurării medicale. El a recomandat să se calculeze costul asigurării de sănătate pe perioada de la pensionarea anticipată la pensionarea la termen.

„Deoarece aceste costuri pot fi destul de mari, este util să luați în considerare costurile lunare pe care le aveți în viața de zi cu zi”, a spus el.

3. Economii pentru următorii ani

O altă greșeală este că oamenii nu fac o prognoză a viitorilor 5-10 ani, de la momentul pensionării anticipate, ca să își dea seama dacă economiile sunt suficiente, dacă este nevoie de mai mult și dacă sunt posibile, potrivit Antena3 CNN.

Subiecte în articol: pensionare anticipata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri