Jurnalul.ro Timp liber Relatii 3 piloni emoționali care se află la baza relațiilor romantice

3 piloni emoționali care se află la baza relațiilor romantice

de Anastasia Paul    |   

Ești sănătos și faci totul bine. Te odihnești suficient, faci sport, te bucuri de muncă și te poți dedica unor practici spirituale și hobby-uri distractive. Dar ești nemulțumit pentru că relația ta nu este ceea ce ți-ai dori.

Relația ta suferă de plângeri, critici sau control? Există țipete și lipsă de respect în relația ta atunci când lucrurile se încing? Partenerul tău este neglijent, neatent sau te întrerupe persistent? Aceste probleme duc la nefericire și izolare, separare sau înstrăinare.

Iată cei trei piloni ai unei relații romantice:

1. Mindfulness
Este nevoie de atenția continuă și activă la gândurile, sentimentele și senzațiile noastre într-un mod care răspunde la întrebarea „Ce se întâmplă cu mine acum?”

Întrucât creierul este „conectat” pentru un timp, această întrebare duce de obicei la alte gânduri conștiente de sine, cum ar fi ce, de ce, cine, când, cum și unde.

Această conștientizare de sine diferă de disciplina mindfulness de a curăța mintea, care este o metodă de alungare a stresului. Ambele procese de mindfulness sunt sănătoase și unul poate duce la celălalt.

2. Intenție
Intențiaeste procesul de auto-direcționare, de luare a deciziilor și de evaluare a consecințelor. În timp ce atenția este centrată pe prezent, intenția este orientată spre viitor.

Angajându-te în întrebări legate de dorințe, nevoi, conexiuni relaționale și obiective, creezi o narațiune viitoare care, cu evaluarea continuă a coerenței cu valorile tale, oferă o cale de urmărire intenționată.
Un studiu publicat în Buletinul Personalității și Psihologiei Sociale indică faptul că atunci când intenția este informată în mod constant de mindfulness, așa cum este descris mai sus, aceasta devine flexibilă și deschisă adaptării și reevaluării.

3. Determinare
Determinarea este acțiunea de a însufleți atenția și intenția. Determinarea o transformă din experiență internă în comportament tangibil. Pentru a fi pe deplin împuternicit, determinarea trebuie să fie o practică zilnică, „Astăzi, voi...”

Intenția fără hotărâre este inactivă și pasivă, capricioasă și volubilă. Pentru a fi hotărât, trebuie să fii concentrat și exigent cu tine, așa cum reiese dintr-o explorare a comportamentului autodeterminat publicată în Psychological Inquiry Journal.

De ce bunăstarea mentală și relațională are nevoie de toți cei trei piloni

Bunăstarea relațională este cheia succesului unei relații pe termen lung.
Deși există o multe informații și opinii despre sănătatea mintală, subiectul bunăstării relaționale lipsește în mare măsură. Majoritatea oamenilor care sunt nemulțumiți de relația lor nu trăiesc cu abuz verbal, fizic sau de substanțe - relația suferă de probleme mai subtile.

Lipsesc nevoia și beneficiile unui set diferit de aspecte de bunăstare mentală care sunt deosebit de importante în relații: conștientizarea de sine, acțiuni interne și comportamentale decisive și urmărire angajată.

Când o persoană trăiește cu aceste moduri de a fi, ea trăiește în mod conștient și în continuă evoluție, indiferent de vârstă, condiție medicală, situație socio-economică (atunci când nevoile de bază sunt îndeplinite și când mediul de viață este sigur) sau nivel de educație.

Sănătatea mintală și bolile mintale sunt condiții definite de interacțiunea actuală minte/corp. C. Robert Cloninger de la Școala de Medicină a Universității din Washington, într-o explorare a unei abordări integrate a sănătății mintale, susține că bunăstarea mintală este un proces activ fluctuant, susținut și transformator atunci când cei trei piloni interacționează dinamic.

Ele nu sunt o secvență, dar fiecare îi afectează pe ceilalți și, ca un acoperiș, toate trei sunt necesare pentru a proteja sinele de influența negativă și pentru a permite eului să crească și să prospere.

Mindfulness (conștiința de sine activă) fără intenție sau disciplină este o simplă absorbție de sine. Cu intenție, dar fără determinare, atenția este inactivă sau capricioasă; cu determinare dar fără intenție (etică), este obsedat de control sau criminal. Intenționalitatea fără conștientizarea de sine determinată de valori (mindfulness) dar este, de asemenea, controlantă sau obsesivă.

În relații, este surprins de: „Hopa! Nu știam sau nu am vrut să spun!” Sau ofensează din poziția victimei ca represalii.

Determinarea în absența atât a atenției și a intenționalității este nesocotită sau rea. Determinarea conștientă fără intenționalitate este fără scop, iar intenționalitatea conștientă fără determinare este momentană, o fulgerare în tigaie.

Când unul sau mai mulți dintre cei trei piloni lipsesc, există probleme în relația voastrăe. 
Oamenii sunt capabili să fie conștienți de sine, să își formeze intenții și să-și urmeze cu sârguință deciziile.

În relațiile sănătoase, toți cei trei piloni interacționează. Într-o relație care are probleme, cel puțin un pilon este absent la unul sau ambii parteneri. De exemplu, atunci când relația ta suferă de nemulțumiri, critică sau control, partenerul tău este intenționat, dar nu are grijă de tine sau de ceilalți (de tine).

Dacă țipetele și intimidarea sunt prea frecvente, partenerul tău este hotărât, dar nu este conștient și, posibil, fără intenție.

Când partenerul tău este neglijent, neatent sau întrerupe în mod persistent, atenția este absentă. El poate să aibă inenție dar este fără determinare.

Fiecare pilon funcționează independent

Când partenerul tău te ascultă și te îngrijește, și caută clarificări pentru a-ți înțelege experiența fără a fi defensiv, el este atent.

Atunci când promite că va răspunde nevoilor sau dorințelor tale, are intenție. Când este activ receptiv și non-defensiv, este hotărât.

Acești piloni interacționează împreună pentru a sprijini și proteja o relație excelentă. Pentru a avea partenerul pe care îl dorești, trebuie să fii acel partener.

Un cuplu care are nevoie de câteva minute de-a lungul zilei pentru a se informa își creează intenția relațională zilnică, vorbește și acționează în concordanță cu această intenție, își înfășoară relația în dragoste și respect.

Angajarea unul cu celălalt, visarea împreună și corectarea erorilor relaționale inevitabile prin utilizarea activă a celor trei piloni ai bunăstării relaționale va crea o echipă grozavă, potrivit yourtango.com.

 

Subiecte în articol: relaţii romantism emoţii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri