Dr. Sanjiv Chopra explică faptul că o sumă mare de bani câștigată la loto, de exemplu, nu ne-ar face fericiți pe termen lung. Specialistul a identificat care ar fi cele patru lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
Multă lume înțelege, ca principiu, expresia „banii n-aduc fericirea”, dar la fel de multă lume își imaginează cât de fericită ar fi dacă ar avea suficienți bani să-și îndeplinescă visurile. Un câștig important la loto ar face cu siguranță ca orice persoană să exulte, însă Dr. Chopra, profesor de medicină la Harvard Medical School, spune că această fericire ar fi de scurtă durată.
Nivelul de fericire revine la nivelul de bază
„Cercetările arată că, după un an, oamenii se întorc la nivelul lor de bază. Unii sunt chiar mai puțin fericiți. S-ar putea să-și fi cumpărat o casă imensă, un conac mare, o mașină nouă. Unii dintre ei au cheltuit banii, nu în moduri bune, au jucat la pariuri. Dar chiar dacă au făcut-o, la sfârșitul câtorva luni, este doar o casă, este doar o mașină frumoasă. Te obișnuiești cu ele”, a declarat profesorul.
Acest proces de a te obișnui cu ceea ce ai are și o denumire științifică: adaptare hedonică. Conform studiilor, oamenii se întorc la un anumit nivel de fericire, indiferent de înrăutățirea sau îmbunătățirea circumstanțelor lor.
Fericirea e adusă de altceva
Specialistul a explicat care sunt cele patru lucruri-cheie legate științific de fericire.
1. „Prietenii tăi sunt familia ta aleasă. Alege-ți prietenii cu înțelepciune și sărbătorește tot ce este mic sau bun cu prietenii tăi”, spune Dr. Chopra.
2. Potrivit acestuia, al doilea atribut al oamenilor care sunt fericiți este capacitatea de a ierta. „Dacă vreunul dintre voi nutrește o ranchiună, rugămintea mea este: scăpați de ea”, recomandă specialistul.
3. Cel de-al treilea lucru este dăruirea. Profesorul spune că mulți câștigători la loto au declarat că au obținut mai multă fericire fiind generoși cu alții decât răsfățându-se pe ei înșiși.
4. Cel de-al patrulea aspect esențial pentru o viață fericită este recunoștința. „Toate cercetările au arătat că, dacă vă exprimați recunoștința în mod regulat, veți fi fericiți, veți fi mai creativi, veți fi mai împliniți, s-ar putea chiar să trăiți cu 10 ani mai mult”, a explicat profesorul, potrivit unilad.com.