Jurnalul.ro Timp liber Relatii 4 semne că un bărbat va fi un tată extraordinar

4 semne că un bărbat va fi un tată extraordinar

de Anastasia Paul    |   

Care sunt semnele că un bărbat poate fi un tată bun?

1) Își asumă responsabilitatea
Aceasta nu ar trebui să fie o surpriză. Multe studii au arătat că acei copii fără tați prezenti pozitiv suferă foarte mult.

Atunci când un tată nu este implicat în viața unui copil, poate avea efecte dezastruoase.

Acestea includ probleme de dezvoltare a prieteniilor, diminuarea conceptului de sine, performanța academică slabă, abuzul de substanțe și tulburările de sănătate mintală.

Pe de altă parte, dacă tații sunt acolo pentru copiii lor are pozitive.

De exemplu, cercetătorii au descoperit că timpul pe care un tată îl petrece cu copilul său se corelează cu capacitatea copilului de a empatiza.

În primul rând, cineva care este setat să fie un tată bun își asumă responsabilitatea în viața lui.

Bărbații care au obiceiul de a-și asuma responsabilitatea pentru viața lor au mai multe șanse să își asume responsabilitatea de a crește un copil.

2) Este empatic
Empatia, așa cum au explicat psihologii, este capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele celorlalți. Este capacitatea de a te pune în locul celuilalt și de a răspunde într-o manieră atentă și înțelegătoare.
După cum au remarcat cercetătorii într-un studiu din 2020, „Părinții empatici oferă copiilor lor o bază sigură de la care copiii își pot explora experiențele emoționale și pot căuta confort atunci când se confruntă cu suferință emoțională”.

Ei au remarcat, de asemenea, că acei copii empaici au mai multe șanse să dezvolte un „model funcțional de exprimare emoțională”, spre deosebire de retragere sau evitare.

Unele cercetări au sugerat chiar că empatia tatălui în timpul sarcinii afectează legătura ulterioară!
Dar empatia nu este ceva pe care doar îl activăm instantaneu când sosește un copil. După cum arată Asociația Canadiană pentru Sănătate Mintală, este ceva care este învățat și dezvoltat în timp.

Așa că întreabă-te cum reacționează el la sentimentele celorlalți? Se grăbește să ofere sprijin atunci când cineva este supărat? Face el efort să înțeleagă perspective diferite, chiar și atunci când acestea nu sunt ale lui? Cum răspunde el la propriile sale emoții și la cele ale altora în situații stresante?

Empatia nu este doar o trăsătură plăcută, este esențială pentru a fi un tată bun.

3) Comunică într-un mod sănătos

Modul în care copiii se exprimă, ascultă și răspund celorlalți poate oglindi dinamica de comunicare pe care o observă. 

Dacă un bărbat are probleme în a se exprima într-un mod sănătos, acest lucru poate avea un efecte secundare, precum comunicarea agresivă sau furia. Evident, acesta nu este un model bun pentru copii.

Cu toate acestea, pot fi transmise și alte stiluri de comunicare, cum ar fi comunicarea indirectă sau apologetică.

Pe de altă parte, tații care modelează o comunicare sănătoasă – nu doar cu copilul lor, ci și cu alte persoane, cum ar fi mama copilului, pot fi foarte avantajoase pentru copil.

„Ceea ce te vede copilul tău că faci este la fel de important ca ceea ce te aude spunând.”

Demonstrarea unei comunicări respectuoase și clare în toate relațiile oferă un exemplu puternic pentru copii, arătându-le cum să interacționeze eficient și empatic.

Desigur, comunicarea sănătoasă poate fi învățată, dar este mai bine dacă un bărbat are deja această abilitate.

Dar ce este mai exact comunicarea sănătoasă? Ei bine, dacă poți spune „da" la majoritatea următoarelor afirmații, tu sau bărbatul pe care îl ai în minte vei da probabil un exemplu destul de bun pentru copilul său:

Ascultă atât cât vorbește.
Își exprimă sentimentele și nevoile în mod clar și respectuos.
Menține contactul vizual și folosește limbajul deschis al corpului.
Evită să-i întrerupi pe alții când vorbesc.
El recunoaște diferite puncte de vedere înainte de a le împărtăși pe ale lui.

4) Are obiceiuri bune
Știu că asta sună puțin general.

 „Copiii învață și imită comportamente privindu-i și ascultând pe alții”.

Copiii care au crescut cu părinți alcoolici au șanse de 4 ori mai mari să consume și ei prea mult alcool. O parte din acestea pot fi atribuite genelor, dar se poate datora și „normalizării obiceiurilor nesănătoase de consum”.
Un copil cu un părinte obez are șanse de 50% să fie obez. Când ambii părinți sunt obezi, copiii lor au șanse de 80% de obezitate.
Un studiu din 2010 a constatat că acei copii cu doi părinți activi au șanse de aproape 6 ori mai mari să fie activi decât cei cu părinți care nu fac mișcare. 

Copiii imită iar un bărbat care are obiceiuri bune precum cititul și exercițiile fizice le va transmite probabil copiilor săi. Același lucru este valabil și pentru cele rele.

Responsabilitatea, empatia, comunicarea sănătoasă și modelarea obiceiurilor bune sunt instrumente esențiale care le dă bărbaților putere să crească copii încrezători și inteligenți emoțional, potrivit hackspirit.com.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri