O călătorie pănâ la plajă este modul ideal de a te bucura de o zi de vară. Însă, în timp ce cauţi un loc unde să-ţi aşezi prosopul, trebuie să ştii că nu împarţi nisipul numai cu iubitorii de plajă, ci şi cu agenţi patogeni, scrie Live Science.
1. Viermi cu cârlig
A te plimba desculţ pe plajă poate suna idilic, însă ar trebui să ştii de existenţa viermilor cu cârlig, care pot infecta atât oamenii, cât şi animalele. Unele specii de viermi cu cârlig care afectează câinii şi pisicile în mod normal pot fi transmise oamenilor prin intermediul nisipului sau pământului contaminat.
2. MRSA
Acest tip de bacterie este problematică în special în spitale, dar poate fi găsită şi în mediu, inclusiv pe plajă. MRSA, o varietate recentă de bacterie de Stafilococus aureus, este caracterizată prin rezistenţa sa la agenţi antibiotici.
3. Viruşi stomacali
Probabil că ai auzit că înotul în ocean te poate contamina cu un virus stomacal. Într-adevăr, oficialii din domeniul sănătăţii monitorizează calitatea apei şi sunt obligaţi să închidă plaja în cazul în care nivelul virusului este mult prea mare, pentru a preveni îmbolnăvira. Cu toate acestea, virusul poate fi găsit şi în nisip, iar infecţiile pe care le cauzează pot duce la diaree, vomă şi greaţă.
4. Fungi
Mai multe tipuri de fungi, care cauzează infecţii la nivelul pielii şi unghiilor, s-au găsit pe plaje.
5. Viermi cilindrici/Limbrici
Pe plajele unde sunt permişi câinii, nisipul poate conţine limbrici. Astfel, oamenii se pot infecta cu acest tip de viermi, dacă înghit din greşeală solul în care se găsesc.