Jurnalul.ro Timp liber Culinar 5 rețete delicioase cu linte. Se prepară repede și ușor

5 rețete delicioase cu linte. Se prepară repede și ușor

de Redacția Jurnalul    |   

Lintea are multiple beneficii asupra sănătății, conținând proteine vegetale, fibre și minerale. Din linte poți să alcătuiești rețete variate și delicioase.

Lintea se cultivă de peste 10.000 de ani în Orientul Mijlociu și Asia de Sud și este de patru feluri: verde, roșie, neagră și maro.

Vestea bună este că se gătește în circa 25 de minute, și poate fi inclusă în salate, orez, supe. 

Lintea roșie este mai moale și se desface ușor, fiind excelentă pentru preparate cremoase sau pentru humus. Se gătește rapid, în aproximativ 15-20 de minute.

Lintea neagră sau beluga are o textură fermă și necesită gătire mai îndelungată, circa 25-30 de minute. Este ideală pentru salate, pilafuri și preparate cu specific mediteranean.

Lintea maro are un gust bogat și o textură fermă. Se gătește în 25-30 de minute. Este potrivită pentru salate, feluri de mâncare cu carne sau preparate cu legume la cuptor.

Supă de linte cu legume
Se poate servi rece sau caldă, cu pâine proaspătă. Este perfectă atât pentru prânz saupentru o cină ușoară.

Trei boluri cu supă de linte
Se poate aroma cu zeamă de lămâie sau piper
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline extravirgin
2 morcovi tocați
1 ceapă tocată
1 tulpină de țelină tocată
1 linguriță de chimion măcinat
4 căței de usturoi mărunțiți
1,5 l supă de legume
400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
200 g linte verde nefiartă, clătită cu apă
1 linguriță de cimbru uscat
1 linguriță de oregano uscat
1½ linguriță sare sau mai mult după gust
⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
140 g spanac 
Mod de preparare
Se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare,  se adaugă morcovii , ceapa, tulpina de țelină. Se călesc la foc mediu timp de 5 minute, amestecând.

Se adaugă 1 linguriță de chimen și 4 căței de usturoi și se mai sotează încă un minut. Se pun supa, roșiile, lintea, cimbrul, oregano, sarea și piperul.

Se acoperă oala cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere. După ce clocotește, se ia capacul și se mai fierbe la foc mediu timp de 30 de minute sau până când lintea este fiartă. Se amestecă din când în când.

Se pasează cu un blender. Se pune din nou pe foc și se adaugă spanacul. Se mai lasă până când spanacul se înmoaie. Se mai adaugă supă dacă este prea groasă.

Se servește cu suc proaspăt de lămâie deasupra. Se pot adăuga un strop de ulei de măsline extravirgin și piper negru proaspăt măcinat.

Ardei grași umpluți cu linte
Ardeii grași umpluți cu linte sunt o variantă  a celor umpluți cu carne. Se pot servi cu salată de crudități sau cu murături.
 4 ardei grași medii de orice culoare
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 ceapă mare tocată
3 căței de usturoi presați
½ linguriță de chimion
½ linguriță de turmeric
¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
200 g orez
400 g linte scursă și clătită din conservă
400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
1 linguriță de sare
¼ linguriță de piper negru
500 ml supă de legume
pătrunjel tocat
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie, se adaugă ceapa și se călește timp de 3 minute. Se pun orezul, usturoiul, chimionul, turmericul, fulgii de ardei roșu și se lasă 60 – 90 de secunde, amestecând constant.

Se adaugă supa, lintea, roșiile, sarea și piperul. Se lasă să fiarbă 10 minute, amestecând din când în când. Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul. Se gustă și se mai pune dacă este necesar. Orezul trebuie să fie pe jumătate fiert.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie 4 ardei grași medii în jumătate pe lungime, după ce se scot semințele și membrana albă. Se asezonează cu un praf de sare și se umplu cu amestecul de orez.

Se pun ardeii pe o tavă de copt și se dau la cuptor timp de 30 de minute până când sunt fragezi. Dacă umplutura începe să se carbonizeze, se acoperă ardeii cu folie de aluminiu.

După ce sunt gata se transferă pe un platou și se servesc cu pătrunjel, suc de lămâie, ceapă caramelizată.

Supă de linte marocană

Este mult mai aromată decât variantele europene

Ingrediente
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 ceapă mare tocată
2 morcovi tocați
1 țelină mică tocată
2 căței de usturoi presați
2 linguri de pastă de roșii
¼ de linguriță de fulgi de ardei roșu
1 linguriță de chimen măcinat
1 linguriță de coriandru măcinat
½ linguriță de turmeric măcinat
½ linguriță de boia
400 g linte din conservă
400 g roșii zdrobite
1 linguriță de sare
⅛ linguriță de piper negru
¼ linguriță de scorțișoară
1 lămâie
pătrunjel sau coriandru, tocat
Mod de preparare 
Se încing 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare, la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, morcovii și țelina și se gătesc 4 minute. Se pun cățeii de usturoi, pasta de roșii, fulgii de ardei roșu, chimenul măcinat, coriandrul măcinat, turmericul măcinat și boiaua de ardei. Se lasă 1 minut.

Se pune lintea și se amestecă. Se toarnă supa de legume, se pun roșiile, sărea și piperul. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere.

Se dă focul mai mic, se dă capacul într-o parte și se mai lasă să fiarbă timp de 30 - 45 de minute sau până când lintea este fragedă. Se amestecă din când în când și se mai adaugă supă de legume dacă este necesar.

S folosește un blender de imersie pentru a face piure din o parte din supă, aproximativ o cană.

Se întoarce piureul de linte în oală, se condimentează cu scorțișoară și se amestecă. Se servește cu lămâie, pătrunjel tocat, ceapă roșie murată și o lingură de iaurt grecesc.

Salată de linte și conopidă
Este o rețetă de inspirație mediteraneană. Se potrivește cu pâine pita și este excelentă pentru un prânz rapid sau cină sănătoasă.

Salata de conopidă și linte fi o garnitură perfectă pentru alte feluri de mâncare.
Ingrediente
1 conopida mare de aproximativ 1,2 kg
400 g linte din conservă
pătrunjel tocat
30 g nuci prăjite 
Pentru dressing
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
2 linguri de suc proaspăt de lămâie 
1½ linguriță de muștar Dijon
1 cățel mic de usturoi ras
1 linguriță de chimion măcinat
1 linguriță de boia
½ linguriță de sare sau mai mult după gust
⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală conopida mare, se ușcă, se separă în buchețele și se transferă pe o tavă de copt. Se condimentează cu un strop de ulei de măsline extravirgin, sare și piper. Se așează astfel încât să nu se suprapună și să se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când sunt fragede.

Se pregătește dressingul amestecând bine toate ingredientele.

Într-un castron mare, se adaugă conopida, lintea scursă și clătită, nucile prăjite, pătrunjelul și și dressingul. Se amestecă bine până când ingredientele sunt combinate.

Tocană de linte și morcovi
Ingrediente
1 ceapă galbenă 
4 căței de usturoi
1 linguriță de ghimbir proaspăt ras 
4 morcovi tocați
2 linguri de ulei de măsline 
1 linguriță de chimion măcinat 
1/2 linguriță de scorțișoară 
1/2 linguriță de ienibahar 
1/4 linguriță de ardei roșu măcinat 
200 g linte roșie
3 linguri de pastă de tomate 
50 g stafide
750 g supă de legume 
pătrunjel tocat
Mod de preparare
Se taie ceapa, se toacă usturoiul, se rade ghimbirul, se curăță morcovii și se taie cubulețe. Apoi se pun împreună cu uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și se călesc la foc mediu, până când ceapa devine translucidă, aproximativ 5 minute.

Se pun chimenul, scorțișoara, ienibaharul și ardeiul roșu zdrobit în tigaie. Se mai sotează încă 2 minute.

Se adaugă lintea nefiartă, pasta de roșii, stafidele și supa de legume. Se amestecă până când pasta de roșii se dizolvă.

Se pune un capac și se dă focul mai tare. Se lasă să dea un clocot, apoi se reduce focul la mediu și se lasă să fiarbă cu capacul timp de 30 de minute, amestecând ocazional.

Se adaugă  sare și piper, dacă este necesar. Se presară pătrunjel proaspăt tocat, notează hellotaste.ro.
 

Subiecte în articol: linte retete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri