Jurnalul.ro Timp liber Relatii 6 lucruri care duc la despărțire, deși partenerii mai țin unul la celălalt

6 lucruri care duc la despărțire, deși partenerii mai țin unul la celălalt

de Anastasia Paul    |   

Despărțirile sunt dificile și dureroase dar uneori necesare, chiar și atunci când doi oameni țin unul de celălalt.

Un psiholog spune că există câteva motive comune pentru care relațiile se termină. Trecerea cu vederea a incompatibilităților timpurii și lipsa de susținere reciprocă în atingerea obiectivelor pot duce la separare.  

Contrar imaginii idealiste despre dragoste, o relație necesită multă muncă. 

Iată 6 motive comune pentru care cuplurile se despart:

1. Au ignorat incompatibilitățile
În timp ce angajamentul este esențial pentru o relație sănătoasă, unele cupluri pot trece cu vederea incompatibilitățile inițiale din dorința de a rămâne împreună. La început, au impresia că pot trece peste orice diferență pe care le au cu cealaltă persoană, dar asta nu este întotdeauna adevărat.

„Orice te lupți pentru prima dată când intri într-o relație, probabil că asta te vei lupta peste 20 de ani doar pentru că personalitatea ta nu se va schimba atât de mult”, spune Susan South, profesor clinician la Purdue University, din statul Indiana, SUA.

Ea consideră că dacă un cuplu nu poate face față acestor diferențe și nu le poate accepta, se va lupta cu asta mereu pentru că „odată ce te atașezi de cineva, vrei ca relația să funcționeze”.

Dar când partenerii se confruntă cu acea incompatibilitate esențială, s-ar putea despărți și și-ar dori apoi să se fi întâmplat mai devreme.

2. Nu sunt de acord în lucruri importante
Pe lângă diferențele de personalitate, unele cupluri pot evita să vorbească despre aspecte importante, cum sunt finanțele și familia. 

„Gestionarea banilor, dacă vrei copii și cum să crești copiii” sunt câteva dezacorduri majore care pot separa cuplurile. De aceea, specialisa recomandă cuplurilor să discute despre asta înainte de a se căsători. 

3. Nu se ajută reciproc să-și atingă obiectivele
Dincolo de înțelegere, contează ca cei doi să se ajute continuu unul pe celălalt să-și atingă obiectivele, fie că este vorba despre alergarea la un maraton sau găsirea unui alt loc de muncă.

Susan South citează un studiu din 2022 care a constatat că acele cupluri care și-au susținut obiectivele reciproc au rămas mult timp împreună.

„Relațiile nu funcționează atunci când partenerului tău nu îi pasă sau nu vrea să te ajute să-ți îndeplinești dorințele”, afirmă aceasta.

Acele cupluri care se simt blocate sau nesprijinite în realizarea unor lucruri în afara relației, se vor despărți.

4. Nu s-au dezvoltat împreună de-a lungul timpului
În timp ce South spune că personalitățile oamenilor nu se schimbă de obicei prea mult în timp, ea afirmă că pot exista circumstanțe în care unul sau ambii parteneri devin „foarte diferiți de persoana cu care ai avut prima întâlnire”.

De exemplu, dacă cineva se confruntă cu o boală mintală netratată, asta poate crea mari rupturi în relație. „Acestea sunt lucruri care vor avea un impact semnificativ asupra modului în care ești cu soțul tău sau partenerul tău romantic.”, explică ea.

"Dacă amândoi puteți crește și învăța din experiență, atunci este posibil să mergeți mai departe împreună. Dar dacă o persoană crește și cealaltă nu, ar putea duce la o separare", mai spune specialista.

5. Devin disprețuitori în confruntări
În timp ce toate cuplurile au parte de confruntări, modul în care o fac poate prezice o despărțire.

Cuplurile care „se respectă unul față de celălalt sau pot găsi cel puțin umor în ceartă” au șanse mai mari de a rămâne împreună față cele care devin disprețuitoare sau critice.

6. Nu se pot deschide complet unul în fața celuilalt
Pot exista diferențe individuale în modul în care oamenii sunt confortabili cu împărtășirea unor lucruri despre ei înșiși. De exemplu, oamenilor care sunt mai extrovertiți le este mai ușor să povestească detalii despre viața lor decât introvertiții.

Dar pot exista și diferențe în ceea ce privește cât de repede vrem să ne deschidem față de anumiți oameni.

„Dacă nu vrei să împărtășești mai mult, este posibil ca această persoană să nu fie cea potrivită pentru tine”, spune psihologul.

De-a lungul timpului, una sau ambele persoane ar putea realiza că există aspecte ale lor cu care nu se simt confortabil să le împărtășească celeilalte persoane, ceea ce duce la o despărțire, potrivit insider.com.

Subiecte în articol: despartire parteneri iubire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri