Jurnalul.ro Timp liber Relatii Cum accepți sfârșitul unei relații. 6 metode pentru a renunța la bagajele emoționale după o despărțire

Cum accepți sfârșitul unei relații. 6 metode pentru a renunța la bagajele emoționale după o despărțire

de Anastasia Paul    |   

Cu toții am fost acolo. Închei o relație și, în loc să te simți liber, te simți blocat. Ești bântuit de amintiri și de greutatea emoțiilor nerezolvate. Îți spui că ai nevoie de un „final”, dar acel sentiment al sfârșitului nu vine.

Dacă nu abordăm reziduurile din relație, ajungem să le ducem în următoarea noastră relație.
Adesea, romanțăm trecutul sau ne autoînvinovățim pentru lucruri care nu erau sub controlul nostru.
Acceptarea nu înseamnă să-ți placă ceea ce s-a întâmplat; este vorba de a accepta fără rezistență.

Deci, ce faci? Reiei conversațiile, te uiți pe fotografiile vechi, poate chiar ajungi să te întâlnești cu fostul partener, în speranța că, de data aceasta, vei obține finalul pe care ți-l dorești. Însă sfârșitul nu vine de la altcineva. Vine de la tine.

Dacă nu abordezi bagajele emoționale din relația care s-a terminat, vei repeta aceleași tipare și vei aștepta rezultate diferite. 

Adevărul este că a aștepta ca altcineva să-ți ofere un final este un joc pierdut. Dacă vrei să mergi cu adevărat înainte, trebuie să creezi acel sfârșit pentru tine. Iată cum:

1. Recunoaște ce te ține blocat

Înainte de a putea da drumul rela'iei, trebuie să fii realist cu tine însuți. Ce te ține atașat de această relație din trecut? Este furia nerezolvată, teama de a fi singur sau poate pierderea unui viitor pe care l-ai imaginat cu acea persoană? Oricare ar fi, trebuie să-l recunoști pe deplin. Nu îl acoperi cu zahăr. Nu-ți spune, ar trebui să fi trecut peste asta până acum. Nu există o cronologie pentru vindecare.

Ține un jurnal și întreabă-te: Ce mă reține exact? Este persoana sau este ceea ce reprezenta ea? Poate că este confortul de a fi într-o relație sau teama de a nu găsi pe altcineva. Notează tot ceea ce te ține blocat – indiferent cât de irațional sau lipsit de concentrare te simți.

2. Rescrie povestea pe care ți-o spui

Cu toții avem povești pe care ni le spunem despre relațiile noastre din trecut. El a fost dragostea vieții mele. Nu voi mai găsi niciodată pe cineva ca ea. Dacă aș fi făcut asta altfel, am fi în continuare împreună. Aceste povești devin o buclă, care se joacă iar și iar în capul nostru, ținându-ne prinși în trecut.

Provoacă narațiunea. Întreabă-te - Este această poveste adevărată sau este doar percepția mea? Adesea, romanțăm trecutul sau ne învinovățim pe noi înșine pentru lucruri care scăpau de sub controlul nostru. Este timpul să rescriem acea poveste.

În loc să-ți spui, nu voi mai găsi niciodată pe cineva ca el, încearcă să spui: „Acea relație m-a învățat lecții valoroase, dar nu este singura dragoste pe care o voi experimenta în această viață.

3. Practică acceptarea radicală

Unul dintre cele mai greu adevăruri de înghițit este că unele relații se vor termina fără închiderea la care ai sperat. Și asta e în regulă. Nu înseamnă că ai eșuat și nu înseamnă că nu te vei vindeca niciodată. Ceea ce înseamnă este că trebuie să exersezi acceptarea radicală.

Acceptarea radicală nu înseamnă să-ți placă ceea ce s-a întâmplat; este vorba de a accepta fără rezistență. Realitatea este că relația s-a încheiat și s-ar putea să nu primești niciodată răspunsurile sau scuzele de care crezi că ai nevoie. Această acceptare creează spațiul pentru vindecare.

Întreabă-te: Cum ar arăta viața mea dacă aș accepta acest lucru pe deplin? Imaginează-ți câtă energie ai elibera pentru tine dacă nu te-ai ține de speranța într-un sfârșit cum îți dorești.

4. Crează un ritual de închidere

Uneori, avem nevoie de o modalitate fizică de a renunța. Un ritual de închidere este o modalitate puternică de a elibera simbolic relația și de a merge mai departe.

Crează un mic ritual personal pentru a semnifica sfârșitul acestui capitol. Acesta ar putea fi să scrii o scrisoare către fostul tău (pe care nu o trimiți niciodată), în care spui tot ce ai pe suflet. Sau poate strângi fotografii, cadouri sau amintiri și, fie le donezi, fie le pui deoparte. Scopul este de a crea un act tangibil de eliberare.

5. Mută ​​focalizarea înapoi către tine

După o despărțire, este ușor să fii prins în ceea ce face cealaltă persoană - cu cine se întâlnește, cum merge mai departe. Dar, cu cât te concentrezi asupra acestor lucruri, cu atât rămâi mai mult blocat. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți muți atenția înapoi asupra ta.

Întreabă-te: de ce am nevoie acum? Fie că este vorba de îngrijire de sine, reconectarea cu prietenii sau urmărirea a ceva care te entuziasmează, începi să-ți reverși energia în propria ta viață.

Găsește versiunea ta. Concentrează-te pe creșterea ta, pe vindecarea ta și pe cum vrei să mergi mai departe.

6. Înconjoară-te de o comunitate de sprijin

Vindecarea este o călătorie profund personală, dar asta nu înseamnă că trebuie să faci totul singur. A avea o comunitate de oameni care înțeleg prin ce treci poate face diferența. De fapt, una dintre cele mai bune modalități de a renunța la reziduurile relației este să te scufunzi într-un mediu de susținere în care te simți văzut și auzit.

Închiderea nu este ceva ce aștepți, este ceva ce creezi. Dacă încă mai păstrezi reziduurile relației, este timpul să preiei controlul asupa vindecării. Recunoaște ceea ce te ține blocat, rescrie povestea și exersează acceptarea radicală. Și, dacă ești  gata să faci următorul pas, crează un ritual de închidere care îți permite să eliberezi simbolic trecutul.

Mai presus de toate, amintește-ți acest lucru: a da drumul nu înseamnă a uita. Înseamnă să te eliberezi de greutatea a ceea ce a fost, astfel încât să poți păși în ceea ce urmează, potrivit psychologytoday.com.

Subiecte în articol: relaţii dragoste sfarsit despartire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri