Deși nu poți să eviți de fiecare dată factorii alergeni, poți să iei măsuri pentru a reduce intensitatea manifestărilor asociate alergiilor. Iată ce obiceiuri îți influențează alergiile și ce soluții ai la îndemână.
Consumul anumitor fructe și legume
Fructele și legumele sunt sănătoase, dar pot agrava simptomele dacă ai deja nasul înfundat și strănuți încontinuu. De exemplu, dacă ești alergic la ambrozie, manifestările se pot accentua când mănânci banane, pepene galben, castraveți, zucchini și sau cartofi albi. Evită să consumi aceste alimente în perioada alergiilor sezoniere pentru a reduce riscul ca manifestările să devină mai severe.
Utilizarea târzie a remediilor împotriva alergiilor
Produsele care ajută la diminuarea manifestărilor alergice funcționează cel mai bine atunci când le utilizezi la momentul potrivit. Dacă te orientezi către un produs natural, precum Polygemma 26 Alergii, este indicat să începi să îl utilizezi cu 4 săptămâni înainte de debutul perioadei de expunere la alergeni și să continui pe toată durata sezonului alergiilor.
Stresul cronic
Un nivel de stres ridicat poate determina agravarea manifestărilor alergice. Studiile efectuate în acest sens susțin faptul că hormonii stresului pot stimula producția de imunoglobuline E (IgE) în sânge, ceea ce poate declanșa sau intensifica reacțiile alergice. Activitățile relaxante, precum și utilizarea unor produse naturale cu Coacăz negru (Ribes nigrum) pot ajuta la reglarea nivelului de cortizol din organism. În plus, Coacăzul negru contribuie și la diminuarea simptomelor alergice.
Igiena excesivă
Deși pare contrar a ceea ce credeai până acum, evitarea constantă a contactului cu bacterii și alți agenți patogeni poate crește riscul de a dezvolta alergii. Sistemul imunitar are nevoie de expuneri regulate pentru a învăța să recunoască și să lupte împotriva substanțelor dăunătoare. Atunci când nu se confruntă frecvent cu astfel de stimuli, există riscul ca el să reacționeze exagerat la substanțe inofensive, cum ar fi polenul, praful sau anumite alimente. Aceasta este cunoscută drept “ipoteza igienei”, susținută de cercetări din domeniul imunologiei.
Un pahar de vin în plus
Un pahar de vin în plus la masă îți poate crește șansele de a avea nas înfundat și ochi iritați. Unul dintre motivele posibile este reprezentat de prezența anumitor bacterii și a drojdiei din alcool. Acestea determină producția de histamină, substanță care provoacă manifestările specifice alergiilor.
Consumul excesiv de antibiotice
Conform unor studii recente, administrarea frecventă de antibiotice, mai ales în copilărie, este asociată cu un risc crescut de apariție a alergiilor. Antibioticele pot perturba echilibrul florei intestinale, esențială pentru dezvoltarea normală a sistemului imunitar. Copiii care primesc tratamente repetate cu antibiotice sunt mai predispuși la afecțiuni precum astmul și rinita alergică pe parcursul vieții.
În concluzie, modul în care alergiile își fac simțită prezența depinde în mare măsură și de obiceiurile tale. Igiena excesivă, stresul cronic, consumul excesiv de antibiotice și alcoolul sunt doar câteva dintre cauzele care pot agrava manifestările alergice. De asemenea, încearcă să iei măsuri la timp și să utilizezi remediile potrivite pentru a ține sub control alergiile.