Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Alertă în Marea Britanie: 7 copii au murit după o infecție cu streptococul A, care provoacă scarlatina

Alertă în Marea Britanie: 7 copii au murit după o infecție cu streptococul A, care provoacă scarlatina

de Andreea Tiron    |   
Alertă în Marea Britanie: 7 copii au murit după o infecție cu streptococul A, care provoacă scarlatina

Părinții au intrat în panică și nu-și vor mai trimite copiii la școli și grădinițe după ce șapte micuți de vârstă școlară primară au murit din cauza complicațiilor cauzate de streptococul A. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie susține însă că cei mici ar trebui să meargă la școală în mod normal.

Mii de copii ar putea sta acasă săptămâna aceasta în Marea Britanie, pe fondul temerilor crescute cu privire la streptococul potențial mortal.

Potrivit Daily Mail, părinții copiilor din școlile în care elevii au murit în urma infectării cu streptococ A, care poate provoca scarlatina și boli mai grave, refuză  să-și mai trimită copiii în unitățile de învățământ, iar lor li s-au alăturat mulți alții, chiar și în școli fără infecții confirmate.

În ultimele câteva săptămâni, șapte copii de vârstă școlară au murit din cauza unor complicații după contractarea Streptocolului A, o bacterie relativ comună care provoacă de obicei doar simptome ușoare, cum ar fi durerea în gât.

Deoarece restricțiile Covid s-au relaxat, există mai multe condiții ca astfel de infecții să se răspândească, transmite BBC. Cazurile au crescut îngrijorător în ultimele săptămâni.

În timp ce majoritatea oamenilor nu se îmbolnăvesc grav, bacteriile extrem de contagioase care provoacă infecția pot provoca boli grave și complicații. Mulți oameni trăiesc cu Streptococul A fără să știe, dar îl transmit altora care s-ar putea îmbolnăvi sever. 

Ce este Streptococul A?

Streptococcus pyogenes
Infecția cu streptococ de grup A (GAS) este cauzată de tulpini ale bacteriei streptococcus pyogenes
Bacteriile pot trăi pe mâini sau în gât suficient de mult pentru a permite răspândirea ușoară între oameni prin strănut, sărut și contact cu pielea
Majoritatea infecțiilor provoacă boli ușoare, cum ar fi faringite, scarlatină sau infecții ale pielii
Bacteriile rareori infectează oamenii sănătoși, dar dacă intră în organism, provocând afecțiuni grave și chiar pun viața în pericol, este cunoscută sub numele de GAS invaziv (iGAS).

Ce este scarlatina?

Este o boală extrem de contagioasă, ceea ce înseamnă că de îndată ce apare un caz, se alertează sistemul sanitar pentru a opri la timp izbucnirea unui focar. 

Provoacă o erupție cutanată și simptome asemănătoare gripei, inclusiv temperatură și dureri în gât.

Pe pielea mai închisă la culoare, erupția poate fi dificil de detectat vizual, dar va avea o senzație de șmirghel.

Scarlatina prezintă și ceea ce medicii numesc o limbă de căpșuni - pentru că aspectul limbii arată ca o căpșună.

Când este Streptococul A periculos?

Foarte rar, streptococul A poate provoca infecție invazivă cu streptococ de grup A sau iGAS.

Infecția poate fi mortală.

Boala invazivă apare atunci când bacteriile trec de apărarea imunitară a corpului. Acest lucru se poate întâmpla atunci când persoana este deja bolnavă sau urmează tratamente, cum ar fi unele terapii pentru cancer, care afectează sistemul imunitar.

Semnele de avertizare ale bolii invazive includ:

- febră (o temperatură ridicată peste 38C)
- dureri musculare severe


Asistența medicală urgentă și precoce este esențială.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie sfătuiește: „Oricine are febră mare, dureri musculare severe, vărsături sau diaree inexplicabile ar trebui să sune la numărul de urgență și să solicite imediat ajutor medical”.

Subiecte în articol: streptococ A scarlatina decese
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri