Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 semne că ești un lider înnăscut

7 semne că ești un lider înnăscut

de Anastasia Paul    |   

Când ne gândim la lideri, ne imaginăm adesea vorbitori încrezători, factori de decizie neînfricați și personalități carismatice care controlează în mod natural sala.

Dar iată un secret: conducerea nu este doar pentru cei zgomotoși și îndrăzneți. De fapt, unii dintre cei mai influenți lideri încep să se îndoiască de abilitățile lor sau să simtă că nu se potrivesc cu modelul tradițional.

Chiar dacă nu te vezi ca un „lider născut”, există șanse mari să ai deja unele trăsături naturale de conducere fără să-ți dai seama. Ce trasaturi?

1) Îi inspiri pe alții
„Un mare lider nu ne inspiră doar să avem încredere în ceea ce poate face EI. Un mare lider ne inspiră să avem încredere în ceea ce putem face Noi.”

Măsura unui lider adevărat nu este despre preluarea controlului, ci despre a-i inspira pe cei din jurul tău.

Poate că nu îți dai seama, dar dacă oamenii apelează adesea la tine pentru un sfat sau dacă se simt motivați și plini de energie după ce vorbesc cu tine, acesta este un semn puternic de leadership.

Leadershipul înseamnă a-i face pe ceilalți să se simtă apreciați și auziți. Este vorba despre crearea unui impact pozitiv care îi încurajează pe ceilalți să fie cei mai buni.

2) Empatie
Te trezești adesea că înțelegi cum se simt alții? Sau ieși de pe  drumul tău pentru a înțelege diferite perspective?

Dacă da, accesezi una dintre cele mai importante – și adesea trecute cu vederea – trăsături ale unui lider natural: empatia.

Este recunoscută pe scară largă ca o calitate cheie pentru o bună conducere și este ușor de înțeles de ce. Marii lideri nu doar conduc oamenii; se conectează cu ei la un nivel mai profund, înțelegându-le nevoile, provocările și motivațiile.

După cum spune profesorul de la Harvard Business School, Linda Hill, „Trebuie să fii capabil să intri în pielea membrilor echipei tale, să înțelegi ce contează pentru ei, care sunt prioritățile lor și să identifici un teren comun.”
Liderii care dau dovadă de empatie creează un mediu în care alții se simt văzuți, auziți și apreciați - fundația oricărei echipe de succes.

3) Nu ți-e frică să iei decizii dificile
Un lucru pe care l-am învățat din propria mea călătorie este că conducerea implică adesea luarea de decizii dificile.

Îmi amintesc de o perioadă în slujba mea anterioară când echipa noastră era sub presiune pentru a respecta un termen limită strâns. Aveam două căi în fața noastră – una era să-i împingem pe toată lumea la limitele lor și să ducem proiectul la bun sfârșit, cealaltă a fost să negociem pentru o prelungire și să asigurăm bunăstarea echipei.

A fi lider înseamnă a face alegeri grele, chiar și atunci când nu ești pe deplin încrezător în ele. Este vorba despre a face ceea ce este mai bine pentru grup, chiar și atunci când este o provocare.

4) Îți asumi responsabilitatea
În lumea psihologiei, există un fenomen cunoscut sub numele de „efectul spectatorului”. Aici este mai puțin probabil ca indivizii să își asume responsabilitatea pentru o acțiune atunci când sunt prezenți alții.

Liderii naturali nu sunt trecători. Chiar și atunci când ar putea să se amestece în mulțime și să lase pe altcineva să se ocupe de asta, ei sunt acolo, preiau conducerea și stăpânesc situația.

Leadershipul înseamnă asumarea responsabilității, nu doar pentru succese, ci și pentru eșecuri. Este vorba de a fi responsabil pentru performanța echipei și de a nu te feri de a accepta greșelile.

5) Îți pasă cu adevărat de ceilalți
În centrul leadershipului se află un adevăr simplu, dar profund: Leadershipul este despre oameni.

Dacă îți pasă cu adevărat de bunăstarea celor din jurul tău, fie că este vorba despre creșterea lor personală, echilibrul dintre viața profesională și viața personală sau fericirea lor generală, atunci ai elementele unui lider grozav.

Nu este vorba despre a fi responsabil, ci despre a avea grijă de cei aflați în sarcina ta. După cum a spus Simon Sinek, „Unui lider slab îi place să ne spună câți oameni lucrează pentru el. Un mare liderne spune pentru câți oameni lucrează el.”

6) Nu îți este frică de eșec
Eșecul face parte din viață. Este ceva pe care îl trăim cu toții și, dacă suntem sinceri, ceva de care ne temem cu toții într-o oarecare măsură.

Analizează ce ai făcut greșit, ce ar putea fi îmbunătățit și folosește aceste cunoștințe penru proiectele viitoare. 

Vezi eșecul ca pe o oportunitate de a învăța și de a crește.Înțelege că greșelile nu sunt un semn de slăbiciune, ci o piatră de temelie spre succes.

7) Rezolvă problemele
Leadershipul înseamnă găsirea unor modalități de a depăși obstacolele și de a transforma eșecurile în reveniri. Dacă ești o persoană care se bucură de rezolvarea lucrurilor, care poate lua o problemă complexă și o poate scinda în părți ușor de gestionat, atunci dai dovadă de adevărate abilități de leadership.

Un rezolvator de probleme nu este doar cineva care poate găsi o soluție. Este cineva care poate rămâne calm sub presiune, poate gândi critic și poate lua decizii de care să beneficieze toată echipa, potrivit smallbusinessbonfire.com.

Subiecte în articol: zodii lider
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri