Jurnalul.ro Timp liber 7 tendințe ale anului 2022, stabilite de cel mai cunoscut futurolog

7 tendințe ale anului 2022, stabilite de cel mai cunoscut futurolog

de Maria Coman    |   

În numerologie, 22 e considerat a fi un număr extrem de puternic. Unii spun chiar că este cel mai puternic, alături de 11 și 33, dar depășindu-le pe acestea două. Ce înseamnă asta? Înseamnă că este posibil ca cele mai ambițioase gânduri pe care le avem pot să devină realitate.

Pe lângă cifre, anul acesta ne va aduce și unele tendințe, care au fost analizate de Marian Salzman. Salzman este futurolog, adică asociază ceea ce se întâmplă acum și vede cum se vor petrece lucrurile, din semnele existente acum. Este, de exemplu, cea care a preconizat că în 2020 se vor purta măști, spunând la vremea respectivă că motivul îl va reprezenta calitatea aerului. Nu e o vrăjitorie, ci sunt tendințe care se simt în modul de viață al oamenilor, în preocupările lor și ale comunităților, ale firmelor și mediului de afaceri. Ea a elaborat o listă cu 22 de tendințe ale acestui an, din care le voi menționa pe cele potrivite mai degrabă României și mediului nostru de trai. 

  1. Teama  nu dispare. Nu doar teama de pandemie, ci și teama legată de viitor. Generația noastră a crescut sperând să aibă o viață mai bună decât cea a părinților noștri, în timp ce tinerii de astăzi nu au deloc această așteptare. Asta le lasă în general doar două opțiuni: să se lupte pentru schimbări colective radicale sau să fie extrem de individualiști și să încerce să obțină și să se mențină permanent pe locul 1. 

  2. Discuțiile despre sănătatea mintală devin din ce în ce mai deschise, mai prezente și mai necesare. Devin importante pe piața muncii, devin importante în relația cu serviciul, nu mai sunt ținute undeva sub preș. Până nu de mult, sănătatea mintală era discutată doar în spatele ușilor închise, dacă era discutată. Nicio personalitate publică nu o aducea în discuție, chiar dacă mulți aveau probleme de rezolvat. Acum toți au început să își asume, de la prințul Harry la Lady Gaga, încep să își recunoască și povestească luptele proprii cu anxietatea, cu depresia. Salzman spune că anul 2022 va aduce, din acest punct de vedere, o discuție publică, adoptarea de programe, instrumente și tehnologii care să se adreseze sănătății mintale. Sunt din ce în ce mai multe aplicații pe telefon, device-uri care oferă feedback neuronal. Companiile care privesc spre viitor încep să înțeleagă și cât de important e să le intereseze ce se întâmplă în mințile angajaților. Multe dintre multinaționale au deja programe de suport pentru angajați și încearcă să creeze un sentiment de comunitate, altele oferă zile de concediu nelimitate pentru problemele legate de sănătatea psihică. 

  3. Hibrid, hibrid și iar hibrid Sunt multe întrebări legate de viitorul muncii, cum vor arăta joburile, va mai exista vreodată atât de folositul de la 8 la 16. O să ocupe roboții toate joburile clasei de mijloc, așa cum se tot prezice? Ce știm e că viitorul muncii va fi fundamental diferit. În pandemie, milioane de funcționari de birou din toată lumea și-au dat seama că pot să fie la fel de productivi și la fel de fericiți lucrând de acasă și că nu le mai convine să facă navete lungi și obositoare. Am văzut deja în America valul de demisii în masă, iar vechea normalitate, deși adesea invocată, cu siguranță nu mai e posibilă. Așa că de munca de acasă sau sistemul hibrid sunt aici ca să rămână, din ce în ce mai multe companii se adaptează la asta pe termen lung. 

  4. Formarea continuă - dacă până acum în unele joburi puteai încă să supraviețuiești fără să te pui la punct cu ultimele informații, lucrurile devin atât de fluide, încât va fi din ce în ce mai greu pentru cei care nu își vor educa permanent capacitățile și care nu vor încerca să țină pasul, mai ales în partea de computere, clouduri, gestionare și analiză de date. 

  5. Orașele și aglomerările urbane vor continua să se dezvolte - sigur că aparent pare că toată lumea vrea să se mute mai la aer, mai în mijlocul naturii, de fapt orașele vor crește în continuare. În zonele sărace ale lumii cu atât mai mult și mai repede, pentru că oferă resurse, locuri de muncă, educație, cultură și oportunități. În zonele bogate, orașele se transformă, vedem deja din ce în ce mai răspândite conceptele de aglomerări urbane unde să ai totul la cel mult 15 minute distanță sau, și mai ambițios, cum e planul de la Seul, la 10 minute distanță. Partea mai puțin bună a acestor viziuni, spune Salzman, e că vor fi mai multă fragmentare și mai multe diferențe bazate pe avere, condiții economice și etnie. 

  6. Apetitul pentru local va continua să crească - e un trend apărut dinaintea pandemiei, dar care se va menține. Chiar dacă probabil la un anumit moment vom putea călători din nou liber, va dura până când anumite locuri să se aglomereze din nou până la limita suportabilității. Va crește în continuare și consumul de produse locale. 

  7. Facilitatorii de coeziune - odată cu noua ordine a muncii, când și organizațiile, și angajații trec prin permanente permutări ale sistemului hibrid, acești agenți de coeziune vor avea un rol din ce în ce mai important. Ei vor înțelege problemele de la locurile de muncă și vor ști cum să mențină balanța corectă între flexibilitate și crearea unui spirit de echipă între oameni care adesea nu se întâlnesc niciodată.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri