Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 8 alimente „sănătoase” care, în realitate, nu sunt

8 alimente „sănătoase” care, în realitate, nu sunt

Să recunoaștem: când încerci să mănânci sănătos, supermarketurile pot fi destul de confuze, în primul rând în privința alimentelor care pretind să fie alegeri sănătoase, scrie WebMD. Acest lucru devine cu atât mai grav când alegerile alimentare pe care le facem afectează copiii. 

Secretul este în simplitate. „Cu cât mâncarea este mai simplă, cu atât sunt mai mari șansele să fie o opțiune sănătoasă”, spune managerul de la Cleveland Clinic Wellness Institute, Kristin Kirkpatrick.

Iată 8 alimente care pretind că sunt opțiuni sănătoase, dar în realitate nu sunt:

1. Băuturile sportive și apele îmbogățite

Este ușor să te gândești că băuturile pentru sportivi sunt opțiuni sănătoase, în special pentru că sunt o mulțime de sportivi celebri care le promovează. Dar, în cazul în care copilul tău nu face sport intens, ar trebui să eviți să i le dai.

„Majoritatea copiilor nu au nevoie de băuturi pentru sportivi pentru a se reîncărca sau hidrata”, spune autorul cărții ”The All-Natural Diabetes Cookbook”, Jackie Newgent.

Același lucru este valabil și în cazul apei care este îmbogățită cu vitamine și minerale, în condițiile în care acestea sunt doar arome artificiale și îndulcitori.

2. Amestecul de fructe uscate

Este un mod ușor și gustos de a reîncărca bateriile între școală, sport și studiu. Cu toate acestea, multe astfel de amestecuri vândute în magazine conțin ingrediente nu tocmai sănătoase.

3. Chipsuri din legume

Legumele din astfel de chipsuri sunt atât de procesate încât mare parte din nutrienții găsiți în legume dispar.

4. Batoanele nutritive

Unele batoane nutritive conțin atât de mult zahăr, încât poți mânca, la fel de bine, o ciocolată. Spre exemplu, cel mai vândut baton nutritiv, potrivit unui studiu efectuat în 2013, conține 230 calori, 10 grame de zahăr și 160 miligrame de sodiu. Un baton Snickers conține 250 calori, 27 grame de zahăr și 120 miligrame de sodiu.

5. Musli sau ovăz aromat

Micul dejun clasic, cerealele, reprezintă o capcană de zahăr. Același lucru este valabil și pentru ovăzul aromat. Deși oferă cereale integrale, ovăzul aromat conține cantități mari de zahăr și sare.

6. Smoothies

Ce poate fi mai sănătos decât să bei un smoothie făcut din fructe proaspete? Chiar fructul.

„Un smoothie o dată la ceva timp este în regulă, însă elimini fibrele și adaugi cantități mari de zahăr”, spune Kirkpatrick.

7. Produsele „fără grăsimi” sau „slabe în grăsimi”

„Trebuie să renunțăm să credem că << slab în grăsimi >> este o alegere bună”, spune Kirkpatrick. „Consumul de alimente slabe în grăsimi în mod natural, precum merele, este ceva, însă pachetele de alimente slabe în grăsimi sunt o alegere proastă în 90% din timp”. Asta pentru că această grăsime este înlocuită cu alte lucruri mult mai grave, precum sarea și zahărul.

8. Produsele fără gluten

Nu ai niciun motiv să eviți această proteină, decât dacă cineva din casa ta are o problemă medical în care glutenul este o problemă. Când este eliminat glutenul din alimente, de regulă sunt eliminate și vitamina B, minerale și fibre.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri