Jurnalul.ro Timp liber Casa 8 metode pentru a ține țânțarii departe de casa ta

8 metode pentru a ține țânțarii departe de casa ta

de Anastasia Paul    |   

Țânțarii ne enervează cu bâzâitul lor dar și pentru faptul că ne înțeapă, lăsându-se umflături roșii și mâncărime pe piele, așa că suntem permanent interesați de metode cât mai eficiente, dar și naturale, pentru a-i ține departe de casă.

Prevenirea este astfel cea mai bună metodă împotriva micilor zburătoare. Temperaturile calde le accelerază ciclul de viață, ceea ce înseamnă că depun mai multe ouă și eclozează. Deși cele peste 30 de specii de țânțari nu sunt periculoase, înțepăturile unora sunt iritante. 

Iată sfaturile experților pentru a scăpa de țințarii din casă, potrivit womanandhome.com.:

1. Evită apa stătută

Țânțarii se înmulțesc în apă stătută, așa că este important să elimini orice mediu favorabil reproducerii. Nu lăsa chiuveta plină cu apă, verifică eventualele ghivece cu flori, găleți ori alte recipiente unde s-ar putea afla apă și golește-le pentru a preveni depunerea  ouălor. 

Păstrează jgheaburile libere de frunze, mușchi și resturi pentru a nu se forma apa stătătoare. Dacă nu poți scăpa de aceasta, folosește o linguriță de ulei pentru a descuraja țânțarii. Dacă ai un mic iaz în grădină, atunci adaugă pești precum guvizi ori crapi care se hrănesc cu larve. 

2. Curățenie

Gângănilor le place să ascundă spațiile pentru a se adăposti, așa că fă tot ce poți pentru a evita să le oferi oportunitatea de a se ascunde în casa ta. Țânțarii, în special, iubesc dezordinea, așa că fă curat mai des pentru a nu avea unde să se ascundă. 

Totodată, taie tufișurile din curte, tunde gazonul regulat, îndepărează frunzele și alte resturi vegetale. 

3. Plase

Dacă doriți să ții ferestrele deschise dar nu vrei să-ți intre țânțarii în casă, montează plase pentru insecte. Asigură-te  că nu există găuri în acestea. 

Instalarea de plase pe uși și ferestre înseamnă că le puteți lăsa deschise în timpul căldurii înăbușitoare ale verii, fără să-ți faci griji pentru țânțari ori alte insecte zburătoare. 

Desigur, poți să instalezi plasă și deasupra patului pentru a te bucura de un somn liniștit. 

4. Lumină galbenă

Țânțarii sunt atrași de lumină, dar lumina slabă sau o lumină galbenă specială de insecte îi poate ține departe.

Înlocuiește iluminarea exterioară cu lumini galbene, care sunt mai puțin atractive pentru insectele zburătoare în comparație cu luminile albe obișnuite. Aceste vor ține departe și muștele ori moliile. 

Schimbaă becurile din bucătărie, dormitoare sau de pe verandă cu aceste becuri galbene speciale.

5. Calitatea aerului în interior

Pe lângă eliminarea surselor de apă, ar trebui să iei în considerare și reducerea umidității din aer pentru a ajuta la prevenirea inreării în casă a țânțarilor.

Aceștia preferă mediile calde și umede așa că o atmosferă mai rece, creată cu ajutorul ventilatorului sau a aerului condiționat, este recomandată. 

Un dezumidificator sau un ventilator curat sunt modalități excelente de de a îmbunătăți calitatea aerului din interior, ceea ce va descuraja țânțarii.

6. Mirosuri respingătoare

Țânțarilor nu le plac unele mirosuri, așa că te poți folosi de ele pentru a-i ține departe. 

Astfel că sunt reticenți la nuca de cocos, usturoi, scorțișoară, mentă, cedru, citronela, iarbă de lămâie, paciuli, catnip, lavandă, eucalipt de lămâie și gălbenele.

7. Etanșare

Este nevoie să acoperi orice fisuri ori goluri din ferestre și pereți. Inspectează-ți astfel casa pentru a descoperi orice goluri sau crăpături din pereț, uși și ferestre. 

8. Spray-uri repelente

În timp ce substanțele naturale de descurajare ar trebui să țină țânțarii departe de casa ya, este întotdeauna o idee bună să ai la îndemână un spray respingător.

Atunci când stai în grădină pentru perioade lungi de timp, este întotdeauna recomandabil să-l ții aproape pentru a-l aplica pe piele. Substanțele eficiente  sunt ulei de  eucalipt și de lămâie. 

Totodată, o idee bună este să cultivi și câteva ierburi în grădina ta pentru a ține țânțarii departe. Mirosul puternic al ierburilor precum menta, lavanda, rozmarinul și iarba de lămâie sunt neplăcute de aceștia. 

Există, de asemenea, câteva flori ornamentale puternic parfumate care au proprietăți de respingere a țânțarilor, cum ar fi alliums, geraniums și gălbenele. Plantează-le în ghivece pentru ferestre ori în  coșuri agățate în zonele cheie din jurul zonei de masă, afară. 

Lumânările cu citronella și bobinele parfumate sunt un alt mod extrem de popular de a respinge țânțarii, precum și alte insecte. 

O altă metodă de a ține departe țânțarii de dormitorul tău pe timpul nopții este plasa de țănțari de deasupra patului dar și lumina galbenă pentru insecte. Sau chiar un aparat care se bagă în priză. 
Cu toate acestea, deoarece țânțarii sunt atrași de căldura corporală, un ventilator poate fi o soluție. Reduce nivelul de umiditate și menține răcoare. Țânțarii sunt atrași de căldura și mirosul corpului, precum și de dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Un ventilator poate ajuta la reducerea acestor factori.

 

 

 

 
Subiecte în articol: tantari casa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri