S-ar putea să ai rude care sunt în mod constant negative, manipulatoare sau pur și simplu epuizante. Nu este neobișnuit să simți vinovăție sau confuzie cu privire la limitarea contactului cu acești oameni.Nu este vorba despre a-ți urî familia. Este vorba despre recunoașterea comportamentului toxic și stabilirea limitelor pentru propria sănătate mintală.
1. Criticul constant
Dacă ai un membru al familiei care nu pare să aibă niciodată ceva pozitiv de spus, este posibil să ai de-a face cu un critic constant.
Acesta s-ar putea să-ți comenteze alegerile, să-ți bagatelizeze realizările sau să găsească la nesfârșit defecte în deciziile tale. Te poți simți adesea derutat și inadecvat după interacțiunile cu el.
Este important să știi că acest tip de comportament nu este despre tine, ci despre el și despre propriile sale nesiguranțe. Poate fi obositor din punct de vedere emoțional să ții pasul cu un critic necruțător și nu este egoist să te distanțezi de dragul sănătății tale mintale.
Toată lumea merită respect și optimism în relațiile sale – inclusiv familia.
2. Aparentul susținător
Acest membru al familiei poate părea a fi cea mai mare majoretă a ta. Întotdeauna oferă o ureche care ascultă, sfaturi și sprijin aparent. Cu toate acestea, este posibil să obseri că suportul său vine adesea cu alte lucruri nu prea plăcute.
S-ar putea să te simțiți obligat să returnezi favoarea în moduri care sunt incomode pentru tine.
„Sprijinul” său îți poate submina în mod subtil încrederea, sfaturile sau ajutorul lui sugerând adesea că nu te poți descurca singur. Acest lucru poate crea o dependență de care este greu să te eliberezi
Deși ar putea părea greu să te distanțezi de cineva care pare să te susțină, amintește-ți că sprijinul adevărat dă putere și înălță, fără nicio agendă ascunsă.
3. Victima perpetuă
Victima perpetuă este un membru al familiei care pare să fie mereu la cheremul ghinionului sau al relei voințe a altora. El refuză să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale și, în schimb, arată constant cu degetul către cineva sau altceva.
Interesant este că oamenii joacă adesea rolul de victimă deoarece le permite să obțină atenție și să evite responsabilitatea. Este un mecanism de apărare care poate fi legat de propriile nesiguranțe sau temeri.
Deși este firesc să simți empatie față de el este, de asemenea, esențial să înțelegi că salvarea constantă a unei victime perpetue poate fi dăunătoare pentru propria ta bunăstare emoțională. Poate crea un ciclu de dependență și îi poate permite refuzul de a prelua controlul asupra propriei vieți.
Este în regulă să dai înapoi și să-l lași să-și dea seama singur deoarece acest lucru l-ar putea ajuta să crească și să se elibereze de mentalitatea sa de victimă.
4. Distanțatul emoțional
Un membru al familiei îndepărtat emoțional ar putea fi cineva care pare detașat sau pur și simplu neinteresat de viața ta. S-ar putea să nu întrebe despre ziua ta sau să nu arate prea multă reacție la veștile tale, fie că sunt bune sau rele.
S-ar putea să-ți fie dificil să te conectezi cu el la un nivel mai profund și acest lucru te face să te simți izolat și neglijat. Este important să reții că nu este o reflectare a valorii sau iubirii tale.
Fiecare are propriile capacități emoționale și este posibil ca unii oameni să nu poată oferi nivelul de implicare emoțională de care ai nevoie. Este în regulă să cauți alte relații care să ofere conexiunea și înțelegerea pe care o meriți. Nu trebuie să te simți vinovat că ți-ai ales propria bunăstare emoțională în detrimentul menținerii unei relații unilaterale.
5. Pasionatul de drame
Cu toții îl cunoaștem pe acest membru al familiei. El pare să se bucure de haos și conflicte, transformând neînțelegerile minore în vâlvă sau transformând fiecare adunare de familie într-o telenovelă.
Fie că provoacă probleme vechi, creează altele noi sau răspândește bârfe, pasionatul de drame poate face interacțiunile în familie stresante și epuizante.
În timp ce un pic de dramă poate fi distractivă uneori, expunerea constantă poate afecta pacea ta mentală. Este perfect în regulă să dai înapoi și să alegi liniștea în locul tulburărilor. La urma urmei, viața este destul de dramatică fără niciun teatru suplimentar.
6. Obsedatul de control
Obsedatul de control din familia ta ar putea fi acea persoană care trebuie să aibă un cuvânt de spus în tot ceea ce faci. În alegerile de carieră sau din viața ta personală, el este întotdeauna acolo pentru a oferi „direcție”, chiar și atunci când nu ai cerut-o.
Este important să știi că ai dreptul de a lua propriile decizii și de a-ți trăi viața în condițiile tale. Uneori, stabilirea limitelor cu astfel de membri ai familiei poate fi crucială pentru evoluția și independența ta.
7. Lipitoarea financiară
Acest membru al familiei pare să aibă un talent de a se găsi în probleme financiare. Și ghici la cine apelează pentru ajutor? La tine.
S-ar putea să împrumute bani cu promisiuni de rambursare care nu se materializează niciodată sau s-ar putea baza în mod constant pe tine pentru a-și acoperi cheltuielile. De-a lungul timpului, acest lucru îți poate solicita nu doar portofelul, ci și relația.
Nu este responsabilitatea ta să susții financiar pe cineva care este capabil dar nu este dispus să-și gestioneze propriile finanțe în mod responsabil. Este în regulă să spui nu și să-ți protejezi propria stabilitate financiară. La urma urmei, nu poți turna dintr-o ceașcă goală.
8. Acuzatorul
Acuzatorul este membrul familiei care știe cum să te facă să te simți rău pentru că ai stabilit limite, ai spus nu sau pur și simplu vrei să-ți trăiești propria viață. Ar putea folosi expresii precum „după tot ce am făcut pentru tine” sau „ești atât de egoist” pentru a-ți manipula emoțiile și a-ți controla comportamentul.
Cel mai important lucru de reținut este că e în regulă să prioritizezi propria bunăstare. Ai dreptul să iei deciziile cele mai bune pentru tine, chiar dacă alții nu sunt de acord sau nu înțeleg. Vinovația este un instrument puternic, dar nu-l lăsa să-ți dicteze viața. Meriți respect, bunătate și înțelegere în toate relațiile tale, inclusiv familia.
Gânduri finale
Navigarea în relațiile de familie poate fi o călătorie complexă, adesea plină de dragoste, dar și de provocări.
În cele din urmă, decizia de a menține, limita sau întrerupe contactul îți aparține. Sunt în joc viața și sănătatea ta mintală.
A alege să te distanțezi de anumiți membri ai familiei nu înseamnă că îi iubești mai puțin – înseamnă pur și simplu că alegi să te iubiești și să te respecți mai mult, potrivit smallbusinessbonfire.com.