"În dimineața zilei de 10 noiembrie 1940 avea loc în zona Vrancea un cutremur foarte puternic, cu o magnitudine-moment de 7,7, la o adâncime de 150 km. Pe mai mult de jumătate din teritoriul României (în special zona Moldovei și Munteniei) au fost raportate valori de intensitate corespunzătoare celor de IX, VIII și VII pe scara MSK-64.
Multe clădiri situate atât în apropierea zonei epicentrale (în Tecuci, Panciu sau Focșani), cât și în regiuni mai îndeparte (precum Blocul Carlton din București sau închisoarea Doftana) s-au prăbușit, dincolo de mișcarea puternică a terenului contribuind și lipsa proiectării seismice corespunzătoare.
Lecțiile cutremurului din 1940 au fost suficient de numeroase, însă acestea nu au fost pe deplin învățate și utilizate - consecințele și mai devastatoare ale cutremurului din 1977 fiind o dovadă în acest sens.
Astăzi lansăm o nouă versiune a aplicației de tip StoryMap a turului ghidat, disponibilă la https://tinyurl.com/bucurestii-si-cutremurele. Aici veți găsi informații detaliate despre efectele cutremurelor din 1940 și 1977 asupra clădirilor din București, albume foto dedicate, dar și perspective ale prezentului și viitorului, ce țin de situația existentă din terenul și de cadrul legislativ. Sperăm că, utilizând aceste materiale și distribuindu-le, vă veți convinge și mai mult de necesitatea pregătirii la cutremur, în contextul unui nivel ridicat al hazardului dar și riscului seismic din România", transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului" pe Facebook.
Cutremur 1940