Biserica greco-catolică în care, pe data de 2 iunie, Papa Francisc se va întâlni, la Blaj, cu membri ai comunităţii rome, edificată în doar trei luni pe locul unei foste mori, a fost sfinţită duminică în prezenţa a numeroşi enoriaşi din cartierul "Barbu Lăutaru", locuit în special de membri ai acestei etnii, precum şi a oficialităţilor locale şi judeţene.
În predica pe care a rostit-o în cadrul slujbei de consacrare a Altarului şi a Bisericii, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, PS Claudiu Lucian Pop, a afirmat că, dacă anterior aici era o moară care producea hrană trupească, acum e o altfel de moară - una care dă pâinea spirituală.
Biserica purtând hramul "Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu", a cărei construcţie a început pe 15 februarie, a fost ridicată de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Blaj şi al unor sponsori.
"Ştim cu toţii că, fără implicarea concretă, directă a autorităţilor locale, a autorităţilor judeţene, acest loc nu ar fi fost, nici vorbă, gata, acum. Cu toţii ne-au întrebat de la Sfântul Scaun: credeţi că veţi termina biserica până vine Sfântul Părinte? În situaţia în care, atunci când au fost aici, la începutul anului, acum două luni, era o moară, era o piaţă, şi s-au gândit 'oare unde o să aducem pe Sfântul Părinte' şi, probabil, în sufletul lor, niciunul nu gândea cu adevărat că, astăzi, vom avea această biserică şi că biserica va fi gata pentru primirea Sfântului Părinte", a afirmat episcopul Claudiu Lucian Pop.
El a apreciat că Blajul este "un exemplu" pentru întreaga ţară, fiindcă aici nimeni nu se simte exclus.
"Au început cu şcolile Blajului, care au fost deschise pentru toţi, fără plată. (...) Astăzi, după o perioadă de persecuţie a Bisericii şi a Blajului, ştim cât de aprigă era persecuţia şi a Blajului ca simbol (în timpul regimului comunist - n.r.), astăzi nimeni nu se simte exclus, astăzi cu toţii mergem împreună", a mai spus PS Claudiu, amintind astfel şi de deviza sub care se va desfăşura vizita Suveranului Pontif în România - "Să mergem împreună".
Potrivit tradiţiei atunci când este sfinţit un lăcaş de cult, în Masa Sfântului Altar a fost introdus un hrisov, în care s-a făcut un scurt istoric al înfiinţării bisericii, precum şi, în cazul de faţă, moaştele Sfântului Casian.
"Originile acestui aşezământ încep în 2017, când a fost sfinţită piatra de temelie, de către cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, împreună cu Sinodul episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică", a amintit vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, preot Cristian Barta.
Prezent la sfinţirea celui mai nou lăcaş de cult din Blaj, primarul Gheorghe Valentin Rotar a subliniat că, într-un cartier care dispune, în prezent, de toate utilităţile, era necesară şi o biserică, pentru că trebuie să te gândeşti şi la cele sufleteşti, nu numai la cele materiale. "Vrem să avem un oraş în care să mergem împreună, să nu existe diferenţe din niciun punct de vedere, nici al modului în care sunt trataţi oamenii, dar nici al condiţiilor materiale", a afirmat edilul.
În 2 iunie, Papa Francisc se va întâlni în această biserică cu membri ai comunităţii rome din Blaj, în finalul vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua în România. AGERPRES