Am scris intenţionat „bineînţeles că a fugit” pentru că în absenţa unor sancţiuni severe cu adevărat pe măsura faptelor sau a aplicării , în toate cazurile, a măsurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, fuga unor asemenea făptuitori de la locul unde s-a produs nenorocirea nu mai este o excepţie ci, dimpotrivă, a devenit o regulă. După asta urmând să intervină, în anumite cazuri, angrenajul de pile, cunoştinţe şi relaţii al babacilor bănoşi şi cu cheag în afaceri care, cu concursul unor anchetatori sau, după caz, judecători, vor obţine pedepse modice sau chiar achitări pentru odraslele lor de bani gata. La toate acestea adăugându-se, din păcate, accidentele mortale sau cu urmări foarte grave comise de conducători auto al căror loc de muncă este în instituţii care trebuie să asigure ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului.
Scriu, cu durere şi cu indignare, aceste rânduri şi îmi aduc aminte că, la începutul acestei luni, publicam, tot în coloanele „Jurnalului”, un comentariu având următorul titlu: „Legea Anastasia poate fi adoptată şi promulgată în regim de urgenţă?” Mă refeream la proiectul actului normativ iniţiat, în luna noiembrie, de către senatorul PSD Robert Cazanciuc şi care prevedea ca orice conducător auto care a provocat accidente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti fiind aflat în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau fără permis, să fie judecat şi condamnat, mergând direct acolo unde îi este locul, la puşcărie. Iniţiativă legislativă primită cu deosebit interes şi susţinută de către opinia publică despre care autorul ei, senatorul Robert Cazanciuc, ne informa că „îşi urmează cursul legislativ”, după care, urmează să fie dezbătută şi adoptată, iar, în final, să fie promulgată de către Preşedintele României.
Se întâmplau, toate acestea, la începutul lunii decembrie şi, dat fiind intervalul de timp care rămânea până când Legislativul ţării să intre în vacanţă, mi s-a părut normat să pun întrebarea dacă Legea Anastasia- care poartă numele copiliţei de 4 anişori călcată pe trecerea de pietoni de către o asemenea bestie la volan în ziua de 1 iunie, Ziua Copilului- ar putea să fie dezbătută, adoptată şi promulgată în regim de urgenţă. Întrebare al cărei răspuns sunt convins că nu îl aşteptam doar eu şi la care, nici până acum, nu am primit răspunsul. Ceea ce face ca, la ora asta, să nu ştim nici măcar în ce stadiu al procesului legislativ se află proiectul Legii Anastasia? Desigur, dacă se mai află…
Aşa încât, după ce azi dimineaţă am aflat despre noua victimă a unui accident rutier provocat de un iresponsabil cu volanul în mână, în stare de ebrietate şi fără permis, nu voi mai repeta întrebarea de acum trei săptămâni, ci voi pune una mult mai directă:a calculat cineva cu câte accidente mortale, provocate de şoferi beţi, drogaţi sau fără permis de conducere, se soldează fiecare zi fără Legea Anastasia?