Dr. William W. Li, autorul cercetării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024), a întocmit o listă a substanțelor bioactive care te pot susține să atingi o greutate corporală ideală.
1. Carvacrolul
„Regăsită în unele dintre plantele mele aromatice preferate precum oregano (sovârf), cimbru și măghiran, această substanță bioactivă adaugă savoare preparatelor culinare. Nu trebuie să întrebuințezi o cantitate mare pentru a face mâncarea mai savuroasă. Această eficiență se aplică și proprietății sale de combatere a grăsimii. În Chieti, Italia, cercetătorii de la Consiliul Național al Cercetării au arătat că celulele stem umane destinate să devină celule adipoase albe ar putea fi reduse cu până la 27% folosind carvacrol”.
2. Quercetina
„Acesta este un compus bioactiv puternic găsit în capere, ceapă roșie (mai ales în coajă), mere roșii, roșii, eșalote, ceapă verde, varză, cireșe, afine, mure. Un puternic agent de ardere a grăsimii, quercetina combate grăsimea pe câteva fronturi. În studiile de laborator, adăugarea quercetinei în dietele bogate în grăsime introduse la cobai a redus greutatea corporală și a scăzut cantitatea de grăsime viscerală după opt săptămâni. Prin comparație cu cobaii care au avut doar dieta bogată în grăsimi și care au câștigat în greutate și au devenit obezi, cei care au mâncat quercetină au cântărit cu 10% mai puțin și aveau cu 23% mai puțină grăsime corporală”.
Declanșarea termogenezei
Tot aici: „Quercetina scade inflamația din țesutul adipos și îmbunătățește sensibilitatea la insulină a celulelor, așa că metabolismul devine mai eficient în folosirea glucozei ca energie. Acest compus bioactiv crește cantitatea de norepinefrină, hormonul care declanșează adrenoreceptorul β3 de pe suprafața celulelor grăsimii brune, declanșând termogeneza. Pentru a stimula acest proces și mai mult, quercetina crește și cantitatea de UCP1, butonul care pornește motorul termic al mitocondriilor care ard grăsimea. Și mai face un lucru: quercetina determină transformarea grăsimii albe în grăsime bej, făcând-o astfel mai puțin nocivă”.
3. Luteolina
„Un compus biochimic care combate grăsimea, luteolina se găsește în andive roșii, ardei verzi, ruccola, țelină, dovleac, salată cu frunze roșii, anghinare și gulii. Este stabilă la căldură și rezistă la prepararea termică. În studii de laborator s-a demonstrat că luteolina împiedică îngrășarea și reduce grăsimea viscerală și pe cea subcutanată. Ca și quercetina, luteolina are o abordare complexă a combaterii efectelor nocive ale grăsimii corporale. Ea transmite un semnal grăsimii brune, pentru a declanșa mai rapid termogeneza. De asemenea, luteolina determină țesutul adipos alb să se transforme în grăsime brună. Acest compus bioactiv scade inflamația cauzată de grăsime și ameliorează sensibilitatea la insulină, toate acestea îmbunătățind sănătatea metabolică”.
4. Acidul clorogenic
„Este un compus bioactiv care se găsește în morcovi, anghinare, mere, pere, prune, struguri, kiwi, brusture și boabe de cafea și este un agent care combate cu foarte mare eficiență grăsimea corporală. Studiile de laborator au arătat că acidul clorogenic atacă țesutul adipos în trei moduri: ghidează celulele stem adipoase să se transforme în grăsime brună, mai utilă; forțează celulele adipoase albe să devină bej și declanșează termogeneza din grăsimea brună pentru a arde grăsimea în exces și a accelera metabolismul”.
5. Acidul ursolic
„Acest compus bioactiv se regăsește în numeroase fructe și plante aromate, inclusiv cimbrișor, rozmarin, oregano, măghiran, lavandă, soc, mentă, merișoare, afine europene și păducel. Acidul ursolic crește cantitatea de grăsime brună prezentă, îmbunătățește eficiența metabolică, crește capacitatea de a realiza activități fizice și scade greutatea corporală, conform studiilor de laborator realizate la Universitatea Iowa. Cercetătorii de la Universitatea din Guadalajara, Mexic, au arătat că acest compus bioactiv crește și producția de adiponectină, acel hormon al grăsimii care menține sensibilitatea la insulină. Acidul ursolic mai scade și inflamația cauzată de grăsimea corporală”.
„Quercetina scade inflamația din țesutul adipos și îmbunătățește sensibilitatea la insulină a celulelor, așa că metabolismul devine mai eficient în folosirea glucozei ca energie”, dr. William W. Li
Acidul ursolic crește capacitatea de a realiza activități fizice și scade greutatea corporală, conform studiilor de laborator realizate la Universitatea Iowa.