Jurnalul.ro Ştiri Social Adăposturile-sperietoare, pentru oamenii străzii

Adăposturile-sperietoare, pentru oamenii străzii

de Diana Scarlat    |   
Centrele de primire pentru persoanele fără adăpost nu iau în considerare pericolele la care se expun angajaţii. Nici măcar persoanele fără locuinţă care primesc adăpost în aceste centre nu sunt apărate în faţa atacurilor oamenilor străzii violenţi.Regulamentele nu prevăd selecţia pe baza cazierului.

La centrul de primire pentru persoanele adulte fără adăpost de la Buzău, un recidivist abia ieşit din închisoare, condamnat anterior pentru tentativă de omor şi distrugere, a devenit violent. Acum două zile, i-a ameninţat cu moartea pe toţi ceilalţi oameni ai străzii, dar şi pe angajaţi, apoi a devastat centrul, provocând pagube de 50.000 de lei, conform primelor estimări. “Se porneşte de la premisa că orice persoană care a ispăşit pedeapsa are dreptul de a fi integrată în societate. Cred că Ministerul Muncii ar trebui să gândească soluţii pentru situaţiile acestea. Ei pot fi bombe cu ceas. Vom încerca să selectăm persoanele care vin la centru şi vom lua măsuri de siguranţă. Aici, în unitate, vom rezolva problemele, dar pe stradă, nu. Din 15 angajaţi, trei sunt bărbaţi şi restul fete. Ne putem întâlni cu unii dintre ei pe stradă, iar viaţa noastră şi siguranţa sunt puse în pericol”, spune Daniel Lambru, directorul centrului. Printre cele 12 angajate care acum se tem pentru siguranţa lor sunt asistente sociale, infirmiere, îngrijitoare şi asistente medicale. Centrul are o capacitate de 25 de locuri, care este depăşită pe timp de iarnă, când solicitările sunt mult mai numeroase. Fiecare beneficiar poate sta timp de trei luni la centru, dar se poate întoarce la scurt timp după ce iese de sub protecţie. Unitatea este în subordinea consiliului local, iar normele de reglementare a activităţii sunt date de Ministerul Muncii. “Nu sunt prevăzute măsuri pentru protecţia angajaţilor şi a celorlalte personae care beneficiază de adăpost. În general, oamenii sunt aduşi de Poliţia Locală, de Poliţia municipiului sau de către diverse persoane. Omul acesta s-a prezentat singur la centru. Noi aflăm că este vorba despre oameni periculoşi doar atunci când se întâmplă ceva. Asistenţii sociali nu solicită cazierul persoanelor, pentru întocmirea dosarului, conform regulamentului”, mai spune directorul.


Regulamentul de funcţionare şi procedurile Ministerului Muncii nu prevăd verificarea cazierului pentru întocmirea dosarelor oamenilor străzii care sunt primiţi în centre.



Bărbatul violent, în vârstă de 61 de ani, ar fi fost deranjat de faptul că cineva i-ar fi umblat în lucruri. Tocmai fusese eliberat după o pedeapsă de un an si 7 luni de închisoare, pentru devastarea altui centru pentru persoane fără adăpost

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri