Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în anii anteriori, au fost depuse foarte multe dosare fictive în programul de sprijin pentru tomate. El a precizat că anchetele derulate de minister, în special în judeţele din sudul ţării, au descoperit că fondurile au fost încasate ilegal.
"Am constatat în foarte multe judeţe, mai ales în judeţele din sud, unde s-au făcut verificări, foarte multe dosare fictive. Banii care trebui să se îndrepte către cei care într-adevăr cultivau tomate în spaţii protejate s-au dus şi la alţii", a precizat Oros.
El a mai spus că în multe cazuri au fost sesizate instituţiile statului pentru derularea de anchete penale pentru fraudele respective.
"Unele s-au terminat cu dosare penale. Nu noi anchetăm acest lucru. Am luat măsuri administrative şi am trimis la cei care se ocupă să facă partea aceasta penală, dar am cerut anul acesta mai multă responsabilitate".
Ministrul Agriculturii a cerut verificarea modului în care sunt efectuate tratamentele tomatelor, după ce au apărut informaţii în presă că roşiile produse în România sunt dăunătoare.
"Am cerut ca anul acesta să fie făcute două verificări, să fie un registru de tratamente cu ce substanţe se folosesc, pentru că, tot aşa, prin februarie sau martie dădeam explicaţii prin presă pentru că apăruse că tomatele din programul Tomata sunt dăunătoare. Ca să nu mai apară ştiri de genul acesta care să pună sub semnul întrebării produsele româneşti, am cerut ca fiecare cultivator şi fiecare beneficiar al Programului Tomata să aibă un registru cu substanţele pe care le foloseşte pentru tratare", a explicat demnitarul.
Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate pentru anul 2020 este de maxim 3.000 euro/beneficiar/an. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de 187,5 milioane de lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei de 39,4 milioane de euro.