Jurnalul.ro Special Anchete Afacerile cotroversate ale PMP-istului lui Petrache

Afacerile cotroversate ale PMP-istului lui Petrache

de Ion Alexandru    |   

Ceea ce părea, în urmă cu doar un an, imposibil de înfăptuit, tocmai s-a parafat, la sfârşitul săptămânii trecute, la nivelul Consiliului Judeţean Ilfov. Preşedintele filialei PNL a semnat un protocol de colaborare cu partidul lui Traian Băsescu, de susţinere a lui Petrache pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean. La schimb, singurii doi candidaţi aleşi, la scrutinul din 5 iunie, de pe lista Partidului Mişcarea Populară vor primi câte un post de vicepreşedinte. Unul dintre cei care au pus bazele alianţei PNL cu PMP în cel mai important judeţ al ţării, după Bucureşti, se numeşte Rizia Tudorache, preşedinte judeţean al partidului lui Traian Băsescu. Tudorache este un apropiat al fostului baron PDL de Dâmboviţa, Florin Popescu, condamnat definitiv la închisoare cu executare, artizan, alături de acesta, al proiectului privind amenajarea pârtiilor din Munţii Bucegi, implicat în afacerea exproprierilor din zona Moroeni.

5,74%, procent de lider de judeţ În urma alegerilor locale din data de 5 iunie 2016, pentru Consiliul Judeţean Ilfov, alegătorii au dat un vot echilibrat ambelor tabere principale care s-au confruntat la acest scrutin. În total, 33 de consilieri vor asigura componenţa instituţiei publice. Din aceştia, 16 sunt de la Partidul Naţional Liberal, 13 de la Partidul Social Democrat, trei de la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE) şi doi de la… Partidul Mişcarea Populară, condus de Traian Băsescu. Vineri, fostul preşedinte liberal al Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, care ocupă atât funcţia de preşedinte al organizaţiei PNL Ilfov, dar şi cea de secretar general al Partidului Naţional Liberal, a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că „PNL Ilfov şi PMP Ilfov au semnat un protocol de colaborare pentru obţinerea majorităţii în cadrul Consiliului Judeţean Ilfov pentru alegerea, de către consilierii aleşi, a noului preşedinte al Consiliului Judeţean”. Adică pentru realegerea lui Marian Petrache.

Protocolul a fost semnat, sâmbătă, de Marian Petrache şi de Rizia şi vizează faptul că, la schimb, cei 16 consilieri judeţeni liberali vor susţine pentru cele două funcţii de vicepreşedinte pe Rizia Tudorache şi pe Daniel Lăudatu. Lista candidaţilor Partidului Mişcarea Populară pentru Consiliul Judeţean Ilfov a fost votată, în total, de 9.899 de alegători, în timp ce Partidul Social Democrat a primit, duminica trecută, 54.935 de voturi. Trecut controversat și în afaceri, dar şi în politică Rizia Tudorache, preşedinte al PMP Ilfov şi actual partener al liberalului Marian Petrache, este un afacerist ilfovean, conectat la cercul de interese al Elenei Udrea şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, condamnatul Florin Popescu, cunoscut şi sub porecla de “Baronul puilor”.

Până în prezent, Rizea Tudorache a făcut parte din Consiliul de Administraţie al RADET Bucureşti. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Rizia Tudorache este asociat în patru societăţi comerciale, Prima se numeşte SC GIR Interational Consulting SRL, înfiinţată în anul 2015, în Mogoşoaia, judeţul Iflov. Celelalte sunt SC GIR 3T SRL şi SC GIR Forrest, prima cu sediul în Lunca, a doua cu sediul în Pucheni, judeţul Dâmboviţa, şi SC GIR Consulting AS SRL Bucureşti, înfiinţată în 2003. În anul 2011, Elena Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, împreună cu Florin Popescu au pus bazele unui tun imobiliar în Parcul Naţional Bucegi. Încă din 2003-2004, pe vremea când la conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva se afla social-democratul Ion Dumitru, mai mulţi lideri PDL au achiziţionat suprafeţe importante de teren forestier în zona drumului de acces către „Babele”. În 2008, după preluarea şefiei Consiliului Judeţean Dâmboviţa de către Florin Popescu (PDL), a luat fiinţă o organizaţie nonguvernamentală numită Asociaţia Green Mountains Moroeni. Fondatorii au fost ex-PSD-istul Ion Dumitru, PDL-istul Florin Popescu şi afaceristul Rizia Tudorache (actual şef al PMP Ilfov). Obiectivul asociaţiei a fost acela al exploatării turistice a ariilor protejate din Munţii Bucegi.

Doi ani mai târziu, în 26 martie 2010, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin semnătura preşedintelui de atunci, Florin Popescu, dar şi a secretarului judeţului, Ivan Vasile Ivanoff, emite Hotărârea nr. 29 privind „parteneriatul judeţului Dâmboviţa cu Asociaţia Green Mountains Moroeni, pentru realizarea şi implemetarea proiectului «Munţii Bucegi – zona ecologică - Reconstrucţie Ecologică în arii protejate» şi asigurarea cofinanţării”. Prin acest document de aprobare a proiectului, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a aprobat cofinanţarea cu 71.489,925 de lei de la bugetul judeţean, reprezentând un procent de 10% din cheltuielile eligibile aprobate de Administraţia Naţională a Fondului de Mediu. De precizat este că cel care a fost desemnat să semneze acest parteneriat a fost chiar Florin Popescu, omul Elenei Udrea.

 

Miza: exproprierile pentru realizarea pârtiilor de schi

Colaborarea dintre Asociaţia Green Forrest, condusă de actualul partener politic al liberalului Marian Petrache, Rizia Tudorache, şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa a fost iniţiată, în 12 martie 2010, când ONG-ul cu pricina a promis instituţiei conduse de Florin Popescu acest parteneriat pentru „ecologizarea şi igienizarea ariilor protejate naturale Strunga-Horoada-Cocora-Babele-Turbăria Lăptici, Cheile Tărarului, Dichiu şi Lacul Bolboci. Agenția Fondului de Mediu a asigurat 90 la sută din cheltuielile necesare proiectului, în sumă de 643.409,32 lei. Care a fost însă, de fapt, miza acestei afaceri?

Concret, în 21 septembrie 2011, Direcţia Juridică din cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa a înaintat preşedintelui Florin Popescu un raport privind necesitatea exproprierii unor imobile (tere-nuri), situate pe raza comunei Moroeni, judeţul Dâmboviţa, necesare realizării lucrărilor de interes public „Pârtia de Schi Cocora-Padina” şi „Pârtia de Schi Cocora-Peştera”. Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dâmboviţa nr. 141/24 iunie 2011, Florin Popescu a aprobat lista cuprinzând imobilele propuse exproprierilor şi suma estimată în vederea realizării Pârtiei de Schi Cocora-Padina. Este vorba despre zece proprietăţi, prezentate în anexa actului normativ citat mai sus, ai căror proprietari sunt nouă persoane fizice şi o societate – SC Classic Imob SRL. La poziţia a patra se află o proprietate constând în 1.000 de metri pătraţi de teren aparţinând lui… Rizia Tudorache.

Cum au ajuns cei doi membri ai Partidului Mişcarea Populară, care au adunat voturile a nici 10.000 de alegători, să primească ambele funcţii de vicepreşedinte ale Consiliului Judeţean Ilfov? „Jurnalul Naţional” prezintă schema acestei combinaţii politice şi afacerile care stau în spatele oamenilor lui Băsescu, deveniţi, peste noapte, partenerii liberalilor ilfoveni.

Alianţa dintre PNL şi PMP este cu atât mai şocantă, cu cât, în urmă cu doar câteva luni, Marian Petrache critica în termeni foarte duri alegerea lui Băsescu în fruntea Partidului Mişcarea Populară, invocând votul celor 7,4 milioane de români de la referendumul din 2012, care au optat pentru demiterea fostului preşedinte.

Nu doar PNL, ci şi PSD se aliază cu PMP

Filiala din Caraş-Severin a Partidului Mişcarea Populară a anunţat că se va alia cu PSD pentru a forma majoritatea în Consiliul Judeţean, potrivit publicaţiei locale reper24.ro. PSD a câştigat 14 mandate de consilieri judeţeni, iar PMP, două. PSD, care este aliat şi cu UNPR, va deţine astfel o majoritate de 18 la 13 în faţa Partidului Naţional Liberal. O situaţie similară poate avea loc şi la Constanţa, unde preşedintele Consiliului Local şi cel al Consiliului Judeţean vor fi desemnaţi prin negocieri strânse. La judeţ, spre exemplu, PMP a obţinut 7%, iar ALDE 3,5%. Surse locale acreditează ideea conform căreia majoritatea în Consiliul Local ar fi de 16 la 11 în favoarea unei alianţe PSD-ALDE-PMP, iar la Consiliul Judeţean, raportul al fi de 22 la 15.

Petrache condamna, anul trecut, preluarea PMP de către Băsescu

Parteneriatul dintre Partidul Naţional Liberal şi formaţiunea politică a lui Traian Băsescu este cu atât mai puţin de înţeles, cu cât, în urmă cu doar câteva luni, chiar Marian Petrache a avut o poziţie publică extrem de critică la adresa reintrării în politică a fostului preşedinte. În octombrie 2015, Marian Petrache a dat publicităţii un comunicat de presă, în care preciza: „Marea înscăunare a lui Traian Băsescu de astăzi nu a mai surprins pe nimeni. Acesta a fost mentorul politic al PMP, chiar şi fără carnet de partid, încă din momentul în care formaţiunea politică a luat fiinţă. După zece ani în care a condus România într-un mod discreţionar şi după toată nemulţumirea societăţii, Traian Băsescu putea să aibă decenţa de a face un pas în spate. Mi-e greu să cred că, după zece ani de haos şi scandal şi, mai ales, după voturile celor 7,4 milioane de oameni care i-au spus să plece acasă, Traian Băsescu mai poate să ofere o direcţie românilor”. Comentariile sunt de prisos.

 

Conflict de interese la Primăria Moroeni?

Revenind la persoanele apropiate fostului PDL care şi-au cumpărat terenuri în zona Moroeni, precizăm doar un nume de proprietar de la poalele Bucegilor. Anume al lui Constantin Chirilă, deputat ex-PDL, care a achiziţionat o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi de pădure. Acesta s-a asociat cu Rizia Tudorache în cadrul societăţii GIR Consulting AS SRL, firmă din care mai  face parte, ca acţionar, şi Tuţa Iordan. Aceasta este nimeni alta decât soţia primarului din localitatea Moroeni, Constantin Iordan (actual PNL).

Firma în cauză a reuşit, în urmă cu cinci ani, să contracteze, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, fonduri europene în valoare de peste 2,5 milioane de euro pentru construcţia a patru pensiuni chiar în inima Rezervaţiei Natura 2000, din Munţii Bucegi, pe raza administrativ-teritorială a primăriei conduse de soţul asociatei Tuţa Iordan. Este și posesorul unei averi de invidiat De altfel, Primăria Moroeni a fost atrasă în această afacere, fiind implicată în întocmirea documentaţiei pentru elaborarea acordurilor de mediu pentru proiectul de dezvoltare turistică a judeţului Dâmboviţa, promovat de Consiliul Judeţean, prin Florin Popescu.

Din declaraţia de avere depusă în calitate de candidat la Consiliul Judeţean, reiese faptul că Rizia Tudorache deţine, împreună cu soţia sa, în Moroeni, nu mai puţin de şapte terenuri forestiere, achiziţionate în anul 2008, în suprafaţă totală de 37,5 hectare de pădure. La acestea se adaugă încă 2.000 metri pătraţi de pădure în localitatea Pucheni, 6.921 metri pătraţi de luciu de apă, în localitatea Bădeni, şi două terenuri intravilane, totalizând 920 metri pătraţi, achiziţionate în anii 2004 şi 2007, amplasate în Mogoşoaia şi Pucheni.

Viitorul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa mai deţine o casă în Mogoşoaia, în suprafaţă de 253,32 metri pătraţi, un apartament în Bucureşti, de 92 metri pătraţi, şi o casă de vacanţă, în suprafaţă de 101 metri pătraţi, în localitatea Pucheni, judeţul Dâmboviţa.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri