Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutor de stat în valoare de 750 de milioane de euro pentru firmele din turism afectate de războiul din Ucraina

Ajutor de stat în valoare de 750 de milioane de euro pentru firmele din turism afectate de războiul din Ucraina

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pregătește o ordonanță de urgență pentru acordarea de ajutor de stat firmelor din turism, alimentație publică și organizări de evenimente, afectate de scumpirile la electricitate și gaze. Ajutorul financiar va fi acordat prin schema de stat HoReCa2.

Schema de ajutor de stat HoReCa2 permite înscrierea electronică pentru doi piloni.

Pionul 1 privește compensarea majorării cheltuielilor totale în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021, comparativ cu anul anterior. Fac excepție cheltuielile cu electricitatea și gazele naturale, creșteri de costuri generate de criza economică provocată de conflictul din Ucraina.

Pilonul 2 presupune compensarea cu cel mult 30% din creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, între 1 februarie - 31 decembrie 2022, creșteri de costuri generate de criza economică provocată de conflictul din Ucraina.

Bugetul total se ridică la 750 de milioane de euro, echivalent în lei, de care vor beneficia circa 10.000 de firme.  Ministerul Finanțelor va aproba alocarea banilor potrivit surselor de finanțare existente. 

Schema va funcționa după intrarea în vigoare a OUG și până la data limită din Cadrul Temporar Ucraina. Plata sumelor va a fi realizată până la 31 decembrie 2024, în limita creditelor bugetare alocate.

MAT a pus în dezbatere publică proiectul ordonanței de urgență, care poate fi consultat aici: https://bit.ly/3yEA1p8 

 

Subiecte în articol: turism ajutor de stat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri