Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmant: 73 de morţi şi peste 140.000 de gripaţi

Alarmant: 73 de morţi şi peste 140.000 de gripaţi

de Monica Cosac    |   

Numărul românilor care şi-au pierdut viaţa în această iarnă din cauza gripei a ajuns, ieri, la 73. Totodată, numărul infecţiilor respiratorii acute compatibile cu gripa este de peste 140.000 de cazuri, la nivel naţional, cu mult mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Medicii atrag atenţia că situaţia în România este gravă  şi că singura modalitate de a evita îmbolnăvirea este imunizarea. Tocmai de aceea, le recomandă oamenilor să se vaccineze antigripal în continuare, chiar dacă numărul cazurilor noi de gripă ar trebui să înceapă să scadă odată cu venirea primăverii.  

 

Medicii sunt în alertă din cauza numărului foarte mare de cazuri de gripă. Cu toate că am intrat în luna martie, datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că, de la o săptămână la alta, sunt tot mai multe cazuri de îmbolnăviri. „La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinic, infecţii respiratorii acute şi pneumonii) a fost de 141.069, cu 67% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.452) şi cu 4,5% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (134.922)”, potrivit celui mai recent raport al CNSCBT.

Specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) spun că, de la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate 73 decese confirmate cu virus gripal, faţă de 25 câte erau în sezonul precedent, până la aceeaşi dată.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, avertizează că problema gripei este gravă. Potrivit acestuia, numai în week-end-ul trecut, la „Matei Balş” s-au prezentat 308 cazuri de gripă, iar aproximativ o treime dintre ele au necesitat internare.

Cele mai multe complicaţii apar la pacienţii care suferă şi de alte boli cronice. „Nu sunt cazuri uşoare, ci sunt cazuri care, mai ales la pacienţi care sunt cu diabet, cu BPOC (n.r. -bronhopneumopatie cronică obstructivă), cu hipertensiune arterială sau cu cardiopatie ischemică, cu accidente vasculare în antecedente, cu obezitate şi, respectiv, femeile gravide au şanse să dezvolte forme severe de boală şi să se şi prăpădească unii dintre ei”, a exemplificat Streinu-Cercel, subliniind încă o dată că „gripa omoară” şi că vaccinarea poate salva multe vieţi.

„Du-te şi te vaccinează! Avem gripă în România şi se moare de gripă în România. Dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă, avem o singură modalitate: să ne vaccinăm. Restul sunt filosofii. Filosofia nu omoară, (...) dar pe unii care au făcut gripă i-am văzut murind şi urât, adică cu imposibilitate de a respira, cu plămân artificial, adică nu e o joacă”, a ţinut să precizeze Streinu-Cercel.

CITAT

„Nu se face program de imunizare pentru că vrea cineva să mai vândă un vaccin. Singura modalitate de intervenţie este vaccinarea. Şi acum! Gripa nu o să iasă din circulaţie diseară sau mâine dimineaţă. Ţineţi cont că are o perioadă de incubaţie foarte interesantă: între trei ore şi trei zile”, dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”.

EXPL FOTO

Până la finalul lunii februarie, au fost vaccinate antigripal, în cadrul Programului naţional de imunizare, circa 975.000 de persoane din grupele la risc.

Subiecte în articol: gripă decese gripa virus gripal
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri