Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat secții de votare în mai multe țări dar și opțiunea de a vota prin corespondență. Pentru ultima variantă, românii trebuie să se înscrie pe platforma specială a Autorității Electorale Permanente (AEP). Cei care au ratat perioada de înregistrare pentru votul prin corespondență își vor putea exprima opțiunile direct la secțiile de votare.
Condiții pentru votul prin corespondență
Poate vota prin corespondență cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență, informează Autoritatea Electorală Permanentă.
Primul pas – Înscrierea pe www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul prin corespondență.
Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular online, aflat pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reşedinţă şi a adresei de e-mail, precum şi a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, la care alegătorul anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.
Lista documentelor care atestă reședința în străinătate, stabilită prin ordin al ministrului afacerilor externe, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe sau al Autorității Electorale Permanete.
Important! În cazul în care datele furnizate de dumneavoastră sunt eronate sau incomplete, nu veți fi înscris în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.
Al doilea pas – Primirea, prin Poșta Română, a documentelor necesare votului prin corespondență.
Documente primite prin Poșta Română
Poșta Română trimite, până cel mai târziu cu 25 de zile înainte de data alegerilor, la adresa de domiciliu sau de reședință indicată de alegător în cererea de înregistrare, documentele necesare exercitării votului prin corespondență, împreună cu instrucțiuni privind termenele de livrare a plicurilor exterioare către biroul electoral pentru votul prin corespondență din țară sau către reprezentanța diplomatică, după cum urmează:
- două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
Certificatul de alegător cuprinde numele şi prenumele alegătorului, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa din străinătate, după caz, seria şi numărul actului de identitate, precum şi declaraţia pe propria răspundere a alegătorului privind exercitarea în mod liber, direct şi secret a dreptului de vot, datată şi semnată olograf. În conţinutul declaraţiei se vor menţiona tipul şi data scrutinului. Certificatul de alegător se semnează olograf de către alegător şi poate fi utilizat o singură dată, la scrutinul pentru care a fost emis.
- două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
- două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară le va aplica pe plicurile exterioare.
Când se deschid secțiile de votare din afara României
Secțiile de votare din afara României se deschid pe 22 noiembrie 2024, la ora 12:00.
Dacă nu v-ați înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, puteți vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.
Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:
- Vineri, 22 noiembrie 2024/6 decembrie 2024, între orele 12-21
- Sâmbătă, 23 noiembrie 2024/7 decembrie 2024, între orele 7-21
- Duminică, 24 noiembrie 2024/8 decembrie 2024, între orele 7-21*
*cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
Acte de identitate necesare pentru vot
Puteți vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Cum se desfășoară votarea
• Alegătorul îşi prezintă actele de identitate operatorului de calculator, care preia şi introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
• La secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.
• Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
• Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
• După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.
• Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Circa 1 milion de români vor vota din diaspora
Se estimează că aproximativ un milion de români din diaspora ar putea participa la alegerile prezidențiale din acest an, având în vedere atât cei care vor vota la secțiile fizice, cât și cei care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență. Această cifră este rezultatul creșterii constante a numărului de secții de votare deschise în străinătate, comparativ cu anii anteriori, potrivit Antena3 CNN.