Update ora 19.00 Au votat peste 9 milioane de români. Prezența la vot a ajuns la 50%
Peste 9 milioane de români au votat la alegerile prezidențiale, până la această oră.
Astfel, prezența la vot a ajuns la 50, 08%.
Mai mulți români au votat în mediul urban - 5.350.625, față de mediul rural - 3.676.462.
Update ora 18.00 Până la ora 18 au votat peste 8 milioane de români
Astfel, prezența la vot până la ora 18.00 a ajuns la 45,79%.
Mai mulți români au votat în mediul urban - 4.8 milioane, față de mediul rural - 3.3 milioane.
Incidente la vot. Au fost date amenzi de aproape 39.000 de lei
Poliţia a înregistrat 208 posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 107 sunt confirmate, 42 sunt în curs de verificare şi 59 neconfirmate, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
„Au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 56 de avertismente şi 24 de amenzi, în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni”, a declarat, duminică, Monica Dajbog, în raportarea de la ora 17.00.
Potrivit acesteia, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi încercat să voteze de mai multe ori la aceeaşi secţie de votare din municipiul Tulcea, cercetările fiind continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.
De asemenea, ea a arătat că poliţiştii din judeţul Olt au întocmit actele procedurale pentru fraudă la vot, după ce un observator de la secţie de votare a sesizat că o persoană din municipiul Slatina s-a prezentat la secţie să voteze pentru ea şi pentru mama sa.
„Persoana în cauză a prezentat propriul act de identitate şi pe al mamei sale, fără ca aceasta să fie prezentă, şi a şi votat pe două buletine de vot”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Totodată, o persoană din judeţul Teleorman a sesizat poliţia prin apel la 112 cu privire la faptul că însoţitorul ales pentru a o ajuta să voteze i-a sugerat cu cine să voteze în timp ce se aflau în cabina de vot şi chiar a votat candidatul indicat, fără consimţământul său. În cauză a fost întocmit dosar penal, a menţionat Dajbog.
„În Vrancea, un membru al unui birou electoral de la o secţie de votare a sesizat poliţia cu privire la faptul că o persoană ar fi votat de mai multe ori. În urma verificărilor, s-a constatat că persoana respectivă s-a prezentat în secţia de votare, însoţită de doi alegători cu handicap, care au solicitat buletine de vot, după care persoana respectivă a pătruns singură în cabina de vot unde a ştampilat buletinele de vot pentru cei doi alegători. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, a mai arătat purtătorul de cuvânt.
Patriarhul Daniel a votat la primul tur al alegerilor prezidenţiale
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a votat, duminică seară, la turul I al alegerilor prezidenţiale.
El şi-a exercitat dreptul electoral în jurul orei 17,30, la Secţia de votare nr. 661 din cadrul Şcolii Gimnaziale "Ienăchiţă Văcărescu" din Capitală, informează Agenţia de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis la începutul anului un îndreptar pentru clerici şi credincioşi privind participarea la alegerile europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale din 2024.
Primul român din lume care a votat la prezidenţiale este un preot, Mihai Mircea Corpodean, parohul românilor ortodocşi din Auckland, Noua Zeelandă, mai informează sursa citată.
Un bărbat a mers la vot cu arma, în Timiș
Mai multe incidente au avut loc și în Timiș.
-A fost aplicat un avertisment pentru continuarea propagandei electorale în mediul online.
-A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, întrucât un bărbat, de 60 de ani (fost cadru militar), ar fi pătruns într-o clădire din Giroc, unde sunt amplasate secții de votare, având asupra sa o armă deținută legal. Acesta avea intenția de a vota.
-La Spitalul din Făget s-a solicitat urna mobilă pentru a-și exercita dreptul la vot două persoane. Având în vedere că un bărbat în vârstă de 74 de ani avea starea de sănătate precară, soția sa în vârstă de 68 de ani ar fi votat și în locul acestuia. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
Update ora 17.00 Prezența la vot la ora 17.00 - 42%
Peste 22% dintre românii cu drept de vot au votat deja la alegerile prezidențiale 2024.
În total, aproape 7,6 milioane de români au fost la urne. Dintre aceștia, peste 617.000 sunt din diaspora.
Diferența dintre numărul alegătorilor din urban și al celor din rural e de peste un milion.
O femeie din Olt s-a dus la vot cu două acte de identitate și a pus în urne două buletine de vot
O femeie care s-ar fi prezentat la o secţie de votare din comuna Spineni cu două documente de identitate ar fi primit două buletine de vot pe care le-ar fi ştampilat şi introdus în urnă, în acest caz poliţiştii deschizând dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Claudiu Şerban.
„O femeie de 67 de ani, din municipiul Slatina, s-ar fi prezentat cu două acte de identitate la Secţia de votare nr. 309, din localitatea Spineni şi ar fi primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ştampilat şi introdus în urnă. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situaţiei de fapt", a spus Claudiu Şerban, potrivit Agerpres.
Potrivit unor surse judiciare, femeia s-ar fi prezentat cu documentul ei de identitate şi cu cel al mamei sale, o femeie în vârstă de 90 de ani.
Până în prezent în judeţul Olt au fost sesizate 16 posibile incidente, dintre care trei au fost infirmate, în caz a fost deschis dosar penal pentru fraudă la vot şi 12 incidente sunt referitoare la continuarea propagandei electorale, ruperea sau distrugerea afişelor electorale ori consumul sau servirea de băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de o secţie de votare, toate sancţionate cu avertismente.
Update ora 16.40 România a atins 40% prezență la urne: peste 7,2 milioane de români au votat
România a atins 40% prezență la urne. Au votat, până la ora 16.40 peste 7 milioane de români.
Prezența la urne la alegerile prezidențiale este, la ora transmiterii știrii, 40,15%.
Au votat 7.273.648 de alegători.
Dintre votanți, 4.246.928 sunt din mediul urban, iar 2.990.222 sunt din mediul rural.
Update ora 16.00 La ora 16, prezenţa la urne a ajuns la 36,68% conform datelor transmise de AEP
Au votat peste 6.606.381 de alegători, din cei 18.008.480 cu drept de vot, înscrişi pe listele permanente, iar în Diaspora numărul lor a ajuns la 556.203. Creşte votul în mediul urban, la 3.928.950 de alegatori, iar în mediul rural ajunge la 2.753.013 de voturi.
Autoritatea Electorală Permanentă transmite date în timp real despre prezenţa totală la vot (în ţară şi în străinătate).
Vicepreședinta unei secții de vot a plecat singură cu urna mobilă
Poliţiştii din Satu Mare au întocmit, duminică, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, informează Centrul de Comunicare Judeţean.
"S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului urnei de vot. În municipiul Carei, la o secţie de votare, vicepreşedinta s-a deplasat cu urna mobilă la două persoane, fără a fi însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne", precizează sursa citată.
Totodată, la nivel judeţean se verifică trei semnalări de continuare a propagandei electorale prin intermediul reţelelor de socializare şi un incident privind distrugerea unui afiş electoral, în acest sens urmând să fie aplicate sancţiuni contravenţionale.
Update ora 15.00 Prezența la vot la ora 15.00 - 32%
Peste 32% dintre românii cu drept de vot au votat deja la alegerile prezidențiale 2024.
În total, 5,8 milioane de români au fost la urne. Dintre aceștia, 498.000 sunt din diaspora.
Diferența dintre numărul alegătorilor din urban și al celor din rural e de peste un milion.
Update ora 14.00 Prezența la vot la ora 14.00 - peste 27%
Totalul românilor care au votat deja e 4,89 milioane de români. Peste 425.000 au votat în diaspora.
E prezență mai mare în mediul urban decât în cel rural, cu aproape un milion de votanți.
Sunt cozi la secțiile de vot în București.
Orban: Îi rog pe simpatizanții mei să facă ceea ce am făcut eu
Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, i-a îndemnat pe cei care cred în el să facă ceea ce a făcut el în privința votului. Ludovic Orban s-a retras din cursa prezidențială cu o săptămână înainte de vot.
„Îi rog pe toți simpatizanții mei, pe toți cei care cred în mine, să facă ceea ce am făcut eu. Dacă eu am putut să nu mă votez pe mine și am votat... știți voi pe cine, că v-am spus, vă rog și pe voi să faceți același lucru”, a spus Ludovic Orban.
Ludovic Orban s-a retras luni din cursa electorală, pentru a susține un alt candidat de dreapta.
La alegerile prezidențiale din acest an s-au înscris 14 candidați, însă Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală.
Update ora 13.00: Prezenţa la vot ora 13:15. Au votat 4 milioane de români
Până la această oră, peste 4 milioane de români s-au prezentat la vot. Vorbim de o prezență la urne de 22,86 la sută. 2.506.456 de alegători au votat în mediul urban, iar 1.672.113 în mediul rural. Numărul votanților din diaspora a trecut de 376.000.
De altfel, județele unde s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot sunt Olt, Mehedinți, Argeș, Ilfov și Teleorman. La polul opus sunt Maramureș, Satu Mare, Vaslui și Bistrița-Năsăud.
Pe de altă parte, se constată o prezență mai scăzută față alegerile prezidențiale din 2019, dar și față de europarlamentarele din acest an. Rămâne de văzut dacă situația se va schimba în orele următoare.
George Simion la vot cu soția: Vreau să îndemn românii să voteze, să îndemn tinerii să voteze
Președintele AUR, George Simion, a venit, duminică, la urne, însă doar pentru ca soția sa, Ilinca, să își exercite dreptul la vot. Simion a votat, vineri, la Roma. Simion a spus că îndeamnă pe toată lumea să meargă la vot.
George Simion, președintele AUR și candidat la alegerile prezidențiale, a declarat, la secția de vot, că îi îndeamnă pe români să meargă la vot.
„Vreau să încurajez românii să meargă la vot. Este important. Sunt foarte, foarte bucuros că reușim să redăm speranța românilor și gândul la un viitor mai bun. Votul la Roma a fost extrem de bine organizat. Îi felicit pe cei care s-au ocupat de secțiile din diaspora. Felicit pe cei care s-au ocupat de sesizările din diaspora. Din păcate s-au constatat niște fraude și aș vrea ca aceste fraude să se rezolve astăzi, că nu poți avea buletine ștampilate dinainte și oameni care intră câte doi în cabina de vot. Am văzut acest lucru în mai multe secții din România, din mediul rural”, a spus Simion, care acuză și el „sondaje falsificate”, care „să ridice un candidat fără șanse sau altul”, publicate de unele instituții media.
„Vreau doar să îndemn românii să voteze, să îndemn tinerii să voteze pentru că viitorul este al lor și țara noastră România este țara lor, să îndemn persoanele vârstnice să meargă la vot”, a mai spus Simion.
Cristian Diaconescu, la ieșirea de la secția de votare: „Îi rog pe români să vină la vot. Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară”
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu declară că a votat pentru o "Românie respectată", subliniind că este un "moment de răscruce", cu perioadă "extrem de complicată", context în care e nevoie de profesionişti care să ne reprezinte.
"În primul rând, pentru un vot pentru o Românie respectată. Îi rog pe români să vină la vot, este un moment crucial, pe care îl vom trece ca ţară, ca familii şi ca cetăţeni. Fac acest apel pentru o atitudine civică cât se poate de aplicată, este un moment de răscruce, va fi o perioadă extrem de complicată, avem nevoie de oameni profesionişti care să ne reprezinte. Şi un ultim cuvânt: tot respectul pentru ceilalţi candidaţi, pentru că şi-au asumat un astfel de demers, care este extrem de important", a precizat Diaconescu, după ce a votat, duminică, la Colegiul Naţional "Cantemir Vodă".
Întrebat dacă a votat şi la referendumul organizat de Primăria Capitalei şi de Consiliul General, Diaconescu a spus că da, menţionând că organizarea Bucureştiului reprezintă un "demers asumat".
"În ideea (n.r. - a votat) că într-adevăr organizarea Bucureştiului presupune un demers asumat, în egală măsură însă acest demers trebuie să fie unul care să depăşească semnalul sau oportunismul politic", a conchis candidatul.
Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a publicat, duminică, pe Facebook o fotografie cu buletinul ștampilat, alături de o descriere în care susținea că a votat „cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici”.
„Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranța că viața lor va fi mai bună, mai sigură”, a scris Firea.
Ea a adăugat că a votat, de asemenea, pentru comunități dezvoltate, în care toți românii pot beneficia de același confort, indiferent de mediul de proveniență.
„Am votat și pentru comunități dezvoltate, în care să se investească din fonduri naționale dar și fonduri europene, astfel încât să se bucure toți românii - de la orașe sau sate -, de confort și civilizație”, a transmis Firea.
Update ora 12.00: S-a depășit pragul de 3 milioane de votanți. Orașele, mult mai active decât satele
La ora prânzului, prezența la vot a trecut de pragul de trei milioane de alegători, ajungând la 3.033.603 de voturi exprimate, ceea ce reprezintă 17% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Județul Olt continuă să conducă detașat în topul prezenței la vot, fiind singurul care a depășit pragul de 20%, cu o prezență de 20,32%.
La polul opus se află județele Covasna cu doar 12% și Harghita cu 13%, în timp ce Vrancea se menține în media națională cu 17%.
Se păstrează tendința unei participări mai mari în mediul urban, unde au votat 1.832.171 de persoane, față de 1.201.432 în mediul rural, diferența fiind de aproximativ 600.000 de voturi în favoarea orașelor.
Traian Băsescu, întrebat dacă votează cu sufletul 100% pentru un candidat: „Votez cum vreau eu"
Fostul președinte Traian Băsescu și-a exercitat dreptul la vot în această dimineață, însoțit de soția sa. Întrebat dacă votează cu sufletul pentru un anumit candidat, fostul președinte a răspuns în stilul său direct: „Votez cum vreau eu",
La ieșirea de la urne, fostul președinte a transmis un mesaj simplu către alegători: „Eu îi rog să vină la vot, nimic altceva. Și să opteze pentru ce vor în continuare. Altceva nu am ce să le spun".
Întrebat dacă votează cu sufletul 100% pentru un candidat, Băsescu a răspuns: „Votez cum vreau eu”.
Update ora 11.00: Peste 2 milioane de români au votat
Prezența la vot la ora 11.00 a ajuns la 11.65%.
Au votat 2.098.000 de români, potrivit datelor AEP.
cea mai mare prezență este înregistrată în județele Teleorman, Olt, Mehedinți, peste 13%.
La alegerile din 2019, în primul tur prezența la ora 11.00 era de 11,08%.
Conform statisticilor oficiale, până la ora 11.00 au votat 2.127.142 de români. Este vorba despre 1.627.582 de votanți pe liste permanente, 488.345 de votanți pe liste suplimentare și de 6.988 de votanți cu urna mobilă.
Statistica mai arată că se menține tendința unei participări mult mai active în zonele urbane decât în mediul rural.
Cea mai mare prezență este în sudul României în timp ce în nord aceasta este aproape la jumătate.
Kelemen Hunor: Am votat în armonie cu conștiința și convingerile mele
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a votat duminică, la secția de vot din comuna Cârța (Harghita) și a lansat un apel către cetățeni să își exercite dreptul de vot. Liderul UDMR a declarat că decizia sa a fost una simplă, „fără dileme”, și a încurajat alegătorii să procedeze la fel.
„Am votat cu conștiința mea și în deplină armonie cu convingerile mele politice, apelând la rațiune. Este o zi importantă, deoarece după primul tur vom vedea direcția în care se îndreaptă țara. Îi încurajez pe toți să participe astăzi, pe 24 noiembrie, la vot,” a afirmat Kelemen Hunor.
Candidatul la alegerile prezidențiale a subliniat că a votat cu claritate și fără speculații, îndemnându-i pe alegători să ia decizii similare.
„Le cer oamenilor să nu speculeze și să voteze cu încredere”, a mai adăugat liderul UDMR.
Mircea Geoană, după ce a votat: nu alegem doar un președinte, ci o direcție pentru țară
Mircea Geoană a votat duminică dimineață. După ce a introdus buletinul de vot în urnă, el a spus că românii nu își aleg doar președintele, ci o direcție pentru țară.
„Nu alegem doar un președinte, ci o direcție pentru țară”, a declarat Mircea Geoană după ce a votat.
El i-a îndemnat pe români să voteze și s-a adresat celor nehotărâți.
„Sper că noaptea a fost un sfetnic bun, este necesară o participare masivă”, a adăugat Geoană.
El a făcut un apel privind prezența la vot și către alegătorii din diaspora, în special din America de Nord și din Republica Moldova.
Elena Lasconi a dus „prăjituri fără blat" la secția de votare: „am votat pentru o Românie pentru toți”
„Am votat pentru o țară în care să funcționeze instituțiile statului, o țară în care să ai parte de o școală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fii tratat”, a declarat Elena Lasconi la ieșirea de la urne.
După ce și-a exprimat opțiunea electorală, Elena Lasconi a declarat că a votat pentru ca românii să nu plece în altă țară, pentru o țară „în care să funcționeze instituțiile statului, o țară în care să ai parte de o școală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fii tratat. Am votat cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba în 1989 și că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți, nu doar pentru unii”.
Lasconi a adăugat că simte că astăzi se poate face o schimbare majoră pentru România.
Întrebată de reporteri ce le-a dus celor de la secția de votare, ea a răspuns că le-a dus „cafea, ceai și prăjituri fără blat”.
Update ora 09.30: S-a atins primul milion de voturi. Oltul conduce la prezență, Maramureșul rămâne codaș
La două ore și jumătate de la deschiderea secțiilor de votare, peste un milion de români au mers să-și aleagă viitorul președinte. Prezența la nivel național a ajuns la 5,62% din totalul alegătorilor înscriși pe liste.
Se menține tendința unei participări mult mai active în zonele urbane, unde au votat 654.611 persoane, aproape dublu față de mediul rural, unde s-au prezentat 358.692 de alegători.
Județul Olt conduce în topul prezenței la vot cu 6,29% dintre alegătorii înscriși pe liste.
La polul opus, Maramureșul continuă să înregistreze cea mai scăzută participare, cu doar 3,10% dintre alegători prezenți la urne.
Emil Boc: Am votat pentru un lider priceput
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, și-a exprimat votul duminică dimineață, punând accent pe importanța alegerii unui președinte capabil să gestioneze provocările actuale de securitate ale României.
„Am votat pentru un lider priceput, care întotdeauna a pus țara pe primul loc cu devotament și responsabilitate. Am votat un lider în care am încredere și că știu că va face ceea ce trebuie pentru a apăra interestul național și securitatea României în condițiile în care avem război la graniță”, a declarat primarului orașului Cluj-Napoca.
Edilul clujean a făcut și un apel către alegători: „Îi invit pe clujeni, pe toți românii, să iasă la vot. Conducătorii pricepuți se aleg prin participarea noastră la vot".
Prezența la urne, la această oră, în județul Cluj, este de 7,10%.
Klaus Iohannis a votat. La ieșirea de la secția de votare a refuzat să facă declarații
Președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să dea declarații la ieșirea de la secția de votare. El a votat duminică în București.
Președintele României, Klaus Iohannis, a votat duminică, la ora 10.00, la secția amenajată la Liceul Jean Monnet din București. El a introdus în urne două buletine de vot, ceea ce înseamnă că a votat și pentru referendumul organizat în București.
Iohannis a refuzat să facă orice comentariu la ieșirea din secția de votare. La intrare, însă, i-a salutat pe jurnaliștii care îl așteptau.
Președintele a venit singur la secția de votare din Capitală.
Nicușor Dan: am votat pentru o direcție occidentală a României
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a votat atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul local privind reorganizarea administrativă a Bucureștiului. La ieșirea de la urne, edilul a spus că 4-5% dintre bucureșteni refuză să ia buletinele pentru referendum.
„Am votat acum pentru referendum, pentru alegerile naționale. Am votat, cum votez de 35 de ani, pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României. Am votat pentru referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil, cu alocare a banilor acolo trebuie, și mai ales, din nou, cum votez întotdeauna, împotriva mafiei imobiliare”, a spus primarul general.
Nicușor Dan afirmă că 4-5% dintre cei care votează nu ridică buletinele și pentru referendum.
„Când am plecat eu de acasă, votaseră 40.000 pentru referendum și cam 44.000 mii pentru alegerile prezidențiale în București”, a declarat Dan.
Update ora 09.00: 300.000 de români din diaspora au votat până duminică la ora 8.00
Aproape 300.000 de români din diaspora au votat la primul tur al alegerilor prezidențiale până duminică la ora 8.00. Datele arată o participare diversificată, cu prezențe consistente în țările europene cu mari comunități de români, dar și o implicare simbolică în destinații exotice.
Datele obținute la ora 8.00 oferă o imagine de ansamblu asupra implicării globale a românilor în procesul electoral, după două zile, vineri și sâmbătă, în care românii din diaspora și-au putut exprima intenția de vot.
Românii din țări precum Marea Britanie (42.187 votanți), Germania (34.186), Italia (29.491) și Spania (24.621) au înregistrat cel mai mare număr de voturi. În Italia și Spania, deși numărul votanților este ridicat, raportat la populația totală a diasporei din aceste țări, există un potențial mai mare de mobilizare.
Un număr impresionant de voturi exprimate sunt și în Republica Moldova, unde 24.220 de votanți s-au prezentat la urne.
În Franța (10.561 votanți) și Belgia (10.322 votanți) prezența românilor la urne a fost de asemenea una destul de consistentă.
În schimb surprinde numărul destul de mic de votanți în Canada (2.166 votanți) și Statele Unite (3.201 votanți), țări în care există comunități consolidate de români.
În locuri unde comunitatea românească este redusă, participarea a fost simbolică, reprezentată cel mai probabil doar de personalul diplomatic. Astfel de țări în care numărul de voturi este sub 10 sunt Zimbabwe și Sri Lanka. În Senegal (11 votanți), Tanzania (37 votanți) sau Republica Tunisiană (38 votanți), prezența la urne reflectă un interes pentru alegeri chiar și în condiții mai dificile.
În țările nordice, precum Norvegia (1.325 votanți) și Danemarca (3.431 votanți), cifrele, chiar dacă mai mici, indică totuși o mobilizare bună a comunității românești.
În Asia, prezența a fost simbolică: China (158 votanți), India (34 votanți) și Singapore (125 votanți) evidențiază comunități mai mici, dar interesate de procesul electoral.
În Orientul Mijlociu s-au înregistrat votanți în țări precum Emiratele Arabe Unite (658 votanți) și Qatar (207 votanți).
Peste 5 milioane de români sunt în continuare așteptați să își exprime intențiile de vot în cele 950 de secții de vot organizate.
Ilie Bolojan a votat pentru un președinte responsabil
Fostul primar al Oradiei și actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și-a exercitat dreptul la vot duminică dimineață. La ieșirea de la urne, acesta a transmis un mesaj concentrat pe viitorul european al țării.
„Am votat pentru un președinte responsabil și pentru o Românie modernă și europeană", a declarat Bolojan, cunoscut pentru transformările pe care le-a adus în administrația locală din Oradea și Bihor.
Bolojan a votat la o secția amenajată în Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.
Teleormanul conduce detașat la prezența la urne
La aproape două ore de la deschiderea secțiilor de votare, 679.624 de români și-au exprimat deja opțiunea pentru viitorul președinte al țării. Teleormanul conduce detașat la prezență, Maramureșul e codaș.
Se menține tendința unei participări mult mai active în zonele urbane, unde au votat 469.395 de persoane, față de doar 210.229 în mediul rural.
Județul Teleorman înregistrează la această oră cea mai mare prezență la nivel național - 3,45% din totalul alegătorilor înscriși pe liste. În Brăila s-au prezentat la urne 3.06% dintre alegători, în Călărași 3,50%.
La polul opus se află județul Maramureș, unde doar 1,76% dintre alegători au trecut pragul secțiilor de votare. Rate mici de participare sunt și în Covasna - 1,88%, Harghita - 1,86%, Satu Mare - 1,88%.
Marcel Ciolacu: am votat pentru o Românie în care președinte să muncească pentru țară și poporul său
Premierul Marcel Ciolacu a votat duminică la alegerile prezidențiale. El a votat la o secție din București. „Am votat pentru o Românie în care președintele să muncească pentru țară și poporul său”, a explicat Ciolacu după ce a votat.
Marcel Ciolacu a venit singur la secția de votare.
„Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și o Românie în care președintele să muncească pentru țară și poporul său”, a declarat Marcel Ciolacu la ieșirea din secția de votare.
Marcel Ciolacu a votat duminică la ora 9.00.
„Am votat pentru cât mai multe victorii ale românilor și României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spațiul Schengen. Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru și o echitate socială și, de asemenea, nu în ultimul rând, pentru pace. Cu toții ne dorim un trai mai bun și cu toții ne dorim să fim cum suntem noi români. Și sunt foarte convins că după această campanie electorală așa va fi”, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a votat la Școala gimnazială nr 192 București.
Update 08.30: Zeci de amenzi date în prima zi a alegerilor pentru nereguli electorale
Ministerul Afacerilor Interne a prezentat primul bilanț al incidentelor electorale. În ziua premergătoare alegerilor, forțele de ordine au dat 43 de amenzi în valoare totală de aproximativ 70.000 de lei și 110 avertismente pentru diverse încălcări ale legii electorale.
Pe parcursul nopții, cât timp cele 18.968 de secții de vot organizate la nivel național s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar duminică dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.
Pe parcursul nopții și sâmbătă, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare.
Au fost întocmite 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.
De asemenea, angajații MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral.
Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale.
Persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Aproximativ 70% din sancțiunile date sâmbătă au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal. Printre persoanele sancționate se numără reprezentanți și simpatizanți ai mai multor formațiuni politice, dar și candidați.
Aproximativ 45.000 de angajați MAI sunt mobilizați astăzi, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor.
Peste 8.700 de efective au ca principală sarcină menținerea climatului de ordine publică la nivelul întregii țări, în timp ce aproximativ 20.500 de angajați sunt responsabili cu protecția secțiilor de vot.
În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.
Start în forță! Peste 450.000 de români au votat în prima oră
Se observă o participare semnificativ mai mare în mediul urban, unde 344.921 de persoane au votat deja, în timp ce în zonele rurale s-au prezentat la urne 107.591 de alegători.
Numărul total al alegătorilor cu drept de vot este de peste 18 milioane, ceea ce înseamnă că în doar 60 de minute de la deschiderea secțiilor, aproximativ 2,5% dintre românii cu drept de vot și-au exercitat acest drept fundamental.
La referendumul din Capitală au votat 16.969 de cetățeni în prima oră.
Nicolae Ciucă: am votat pentru prosperitate, securitate și democrație, am votat util
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat duminică dimineață în cadrul alegerilor prezidențiale. „Am votat pentru prosperitate securitate și democrație, am votat util”, a spus Ciucă la ieșirea de la urne.
Nicolae Ciucă a fost însoțit de soție. La final, după ce a votat, el a vorbit cu jurnaliștii adunați la secia de votare.
„Este o zi importantă pentru România, este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate și democrație, este o zi în care îmi pun speranța că votul util va merge către acel candidat care poate să gestioneze responsabilitățile acestei funcții”, a transmis Nicolae Ciucă.
El i-a îndemnat pe români să vină la votare.
„Sper ca azi să vină la vot cât mai mulți români, este vorba despre viitorul copiilor noștri”, a precizat Nicolae Ciucă.
În prima oră de la deschiderea urnelor, 450.763 de cetățeni și-au exprimat opțiunea de vot, dintr-un total de 18.008.480 de alegători înscriși pe listele permanente.
Lucian Bode a votat cu gândul la „prosperitatea și siguranța românilor”
Lucian Bode, secretarul general al Partidului Național Liberal, a declarat că a votat cu gândul la „prosperitatea și siguranța românilor” și la „stabilitatea acestei țări”, exprimându-și sprijinul pentru un candidat pe care l-a descris drept „bine pregătit, onest, demn și cu credință în Dumnezeu”.
„Miza alegerii președintelui României este una imensă pentru noi, pentru comunităţile noastre, pentru copiii noştri, pentru România şi pentru români. Astăzi eu am votat cu gândul la stabilitatea acestei ţări, cu gândul la prosperitatea şi siguranţa românilor, a sălăjenilor”, a declarat Bode, la ieșirea dintr-o secție de vot din Zalău, îndemnându-i pe cetățeni să participe la scrutin.
Secretarul general al PNL a subliniat că viitorul președinte va trebui să ia decizii cruciale pentru cetățeni și a explicat că votul său a fost pentru „omul căruia îi se potriveşte cel mai bine haina prezidenţială”. El a descris candidatul susținut drept „un om bine pregătit, un om onest, un om demn, un om cinstit, un om cu credinţă în Dumnezeu”.
Bode a lansat și un apel către români, atât din țară, cât și din diaspora, să își exercite dreptul de vot: „Îi îndemn pe toţi sălăjenii să vină astăzi la vot, să voteze.”
Poliția aplică 119 sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale în afara perioadei legale
119 sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale în afara perioadei permise de lege au fost aplicate sâmbătă, precizează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un comunicat. Potrivit IGPR, 82 dintre sancțiuni au fost avertismente, iar 37 au fost amenzi contravenționale.
Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenție continuarea propagandei electorale după încheierea perioadei legale. Rețelele de socializare sunt incluse în categoria spațiilor publice, conform Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
„Majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost cu avertisment, scopul acestora fiind de a se respecta cadrul legal și de a preîntâmpina comiterea unor noi fapte, nu de a fi aplicate sancțiuni pecuniare,” a precizat IGPR în comunicat.
Sancțiunile au vizat reprezentanții și simpatizanții mai multor formațiuni politice și candidați, inclusiv ca urmare a sesizărilor venite din partea unui partid politic. Poliția Română a subliniat că acționează „strict în baza legii, fără a face discriminări, în funcție de apartenența politică a celor implicați.”
Scopul acestor măsuri, potrivit autorităților, este „asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului legal care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online.”
(sursa: Mediafax)