Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre alergia copilului la animalele de companie

Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre alergia copilului la animalele de companie

Circa 20% dintre copii suferă de alergii la animalele de companie, cei mai mulți fiind din mediul urban. Pisicile sunt cele care provoacă cele mai frecvente reacții alergice, urmate de câini.

Studiile arată că expunerea timpurie și constantă la alergeni de origine animală poate juca un rol în dezvoltarea acestor alergii. 

Însă specialiștii spun că alergia la animalele de companie poate fi însoțită și de alte afecțiuni alergice, precum astmul ori rinita alergică. Astfel că circa 30% dintre persoanele cu astm pot avea și alergii la animale de companie.Totodată, expunerea la alergeni poate agrava simptomele astmatice. 

Alergia la animale de companie este reacția imunitară exagerată a organismului la proteinele din pielea moartă (mătreață), saliva sau urina animalelor. Animalele care provoacă cel mai frecvent alergii sunt pisicile și câinii dar și unele rozătoare, păsări sau pești.

Citiți și Sfaturi pentru părinți. Cele mai frecvente probleme ale ochilor la copii

Alergiile variază de la forme ușoare la severe. O alergie severă la părul de animale de companie (când copilul are un respirat șuierător sau începe să se umfle) înseamnă că trebuie să evite contactul cu animalul respectiv.

Simptome

-strănut frecvent

-congestie nazală și secreții nazale abundente

-mâncărimi și lăcrimare excesivă a ochilor

–tuse, dificultăți de respirație

-eczeme sau urticarie pe piele

Acestea pot să apară imediat după ce copilul intră în contact cu un animal ori după câteva ore sau zile.

În astfel de cazuri trebuie consultat un medic alergolog. Acesta va realiza teste cutanate sau analize de sânge pentru a confirma prezența alergiilor și a identifica alergenii care provoacă reacțiile.

Ce pot face părinții

Dacă ai un animal de companie, lucrurile devin mai complicate.

Aspiră covoarele și mobilierul cu un aspirator cu filtru HEPA și șterge praful în mod regulat. Spală frecvent patul și jucăriile copilului. Procedează la fel și cu locurile unde animalul petrece mult timp.

Pentru a crea un refugiu sigur pentru copil, restricțonează accesul animalului în dormitorul copilului și în alte camere unde acesta petrece mult timp. Acest lucru va reduce expunerea la alergeni în timpul somnului și al jocului.

Citiți și Sfaturi pentru părinți. Cum să gestionezi tantrumurile copilului

Baia regulată a animalului de companie poate reduce cantitatea de alergeni pe care aceștia o eliberează în aer. Consultă un medic veterinar pentru a afla cât de des este recomandat să îți speli animalul întrucât băile prea frecvente pot dăuna pielii acestuia.

Cumpără un purificator de aer cu filtru HEPA deoarece ajută la reducerea cantității de alergeni din aer. 

Medicul poate recomanda medicamente pentru a ține sub control reacțiile alergice. Acestea pot fi antihistaminice, decongestionante, corticosteroizi. 

Pentru cazurile mai severe,  ar fi utilă terapia de desensibilizare, cunoscută și sub numele de imunoterapie alergenică. Aceasta implică administrarea treptată a dozelor crescânde de alergen pentru a reduce sensibilitatea sistemului imunitar al copilului. Aceasta trebuie supravegheată de un specialist, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: copii parinti animale companie alergie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri