Jurnalul.ro Special Alertă pe piața medicamentelor: popularul Ozempic, falsificat. Ar putea fi deja în farmacii

Alertă pe piața medicamentelor: popularul Ozempic, falsificat. Ar putea fi deja în farmacii

de Monica Cosac    |   

Versiuni contrafăcute ale Ozempic - un medicament destinat tratării diabetului zaharat, care a făcut furori printre cei care vor să slăbească peste noapte - au fost găsite la angrosişti din Uniunea Europeană şi Regatul Unit, avertizează Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care le recomandă pacienţilor și farmaciștilor să verifice cu atenţie aceste medicamente.

Popularitatea de care s-a bucurat acest produs în ultimul an a dus la o creștere a numărului de preparate false, care pot pune viețile oamenilor în pericol. 

 

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că a fost notificată de către autoritățile naționale competente cu privire la faptul că au fost identificate la angrosiștii de medicamente din UE stilouri injectoare (pen-uri) preumplute etichetate în mod fals ca fiind medicamentul pentru diabet Ozempic (semaglutidă, 1 mg, soluție injectabilă). Acestea aveau etichete în limba germană și proveneau de la angrosiști din Austria și Germania.

Seringile preumplute au numere de lot, coduri de bare 2D și numere de serie unice provenite din ambalaje autentice, precizează EMA. În Uniunea Europeană, fiecare ambalaj de medicamente are un cod de bare 2D și un număr de serie unic, astfel încât să poată fi urmărit într-un sistem electronic la nivelul UE.

Specialiștii EMA mai spun că există diferențe de aspect între seringa falsificată și cea originală. O astfel de imagine a unei seringi contrafăcute a fost publicată de agenția germană pentru medicamente, însă EMA avertizează că imaginea este doar un exemplu și că, probabil, există și seringi falsificate care au alte caracteristici.

Până în prezent, „nu există dovezi că pen-urile falsificate au fost distribuite pacienților din farmaciile legale și nu există rapoarte de vătămare a pacienților în legătură cu medicamentul falsificat”, mai precizează reprezentanții EMA.

Angrosiştii şi farmaciile din ţările afectate au fost avertizaţi cu privire la „ofertele suspecte” de Ozempic. De asemenea, distribuitorii paraleli din întreaga UE au fost alertați, iar autoritățile de reglementare germane și austriece au emis declarații de neconformitate cu bunele practici de distribuție către angrosiștii în cauză, pentru că nu au respectat procedurile cerute, inclusiv respectarea măsurilor de securitate.

„Problema este în prezent investigată de autoritățile UE de reglementare a medicamentelor și de poliție”, potrivit agenției, care a precizat că monitorizează îndeaproape situația și că va reveni cu noi informații.

 

Cele mai recente rapoarte de falsificare vin în urma unei creșteri a cererii pentru acest medicament, care a condus, de asemenea, la o penurie, potrivit EMA.

Până la clarificarea problemei, specialiștii europeni le recomandă distribuitorilor de medicamente şi farmaciilor prudenţă ridicată atunci când cumpără Ozempic de la furnizori şi să verifice pachetele în sistemul de verificare: „Orice suspiciune ar trebui raportată autorității naționale competente”.

Totodată, „farmaciștii ar trebui să verifice stilourile injectoare în timpul eliberării și ar trebui să sfătuiască pacienții cu privire la modul de identificare a pachetelor falsificate (pe baza prospectului de informații pentru pacient și a imaginilor publicate de agenția germană pentru medicamente)”. 

 

Ce le recomandă EMA pacienților

Reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente oferă și câteva sfaturi pacienților: 

  • Verificați prospectul cu informații pentru pacient pentru Ozempic pentru a vedea cum ar trebui să arate stilourile stilouri Ozempic autentice.

  • Nu trebuie să utilizați stilouri Ozempic despre care bănuiți că sunt falsificate, deoarece acest lucru poate duce la consecințe grave asupra sănătății.

  • Dacă aveți un stilou injector (pen) care nu prezintă caracteristicile stiloului injector (pen) original, returnați-l imediat la farmacie și urmați sfaturile agenției naționale de medicamente.

  • Nu există dovezi că vreun produs afectat a fost eliberat pacienților din farmaciile legale.

  • Dacă cumpărați medicamente online, ar trebui să faceți acest lucru numai din farmaciile legale. 

 

În luna februarie a acestui an, Agenţia Naţională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România semnala că există o cerere crescută pentru acest medicament, iar acest lucru creează probleme temporare de aprovizionare care ar putea persista pe tot parcursul anului. Potrivit ANM, pacienții cu diabet zaharat tip 2 ar putea fi puși în situația de a nu-și mai putea administra dozele necesare, consecința fiind apariția hiperglicemiei.

„Dieta” cu Ozempic, celebră și pe alte continente

Moda „dietei” cu Ozempic a plecat din Statele Unite. Apoi, diverse celebrități și influenceri din întreaga lume au promovat pe rețelele de socializare această metodă de slăbit. Astfel popularizată, „cea mai ușoară cură de slăbire” a declanșat rapid o frenezie a vânzărilor online, ceea ce a dus la o criză a tratamentului destinat bolnavilor de diabet nu doar în SUA, ci și în Australia și Europa. În prezent, foarte mulți pacienți caută Ozempic pe piaţa neagră. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri