„Este crucial să înțelegem că nu suntem singuri în fața calamităților naturale. În prezent, doar una din cinci locuințe din România este asigurată. Deși observăm o creștere a interesului românilor, acest lucru nu este încă suficient.
Atunci când vorbim despre asigurările pentru locuințe, ne referim la protejarea acoperișului de deasupra capului nostru. După cutremurele din Turcia, am remarcat o creștere a interesului românilor pentru asigurările locuințelor, însă acum, după un an, aceste preocupări par să se fi estompat", a declarat Alexandru Ciuncan.
Ciuncan a identificat mai multe motive pentru care românii evită să-și asigure locuințele, printre care lipsa de informare, nivelul scăzut al educației financiare, neîncrederea în sistemul asigurărilor și o mentalitate specifică culturii balcanice care sugerează că "nouă nu ni se poate întâmpla".
"Este clar că discuțiile despre asigurarea obligatorie RCA au un impact și asupra asigurărilor pentru locuințe. Industria funcționează și oferă despăgubiri, însă întrebarea rămâne ce putem face pentru a gestiona aceste riscuri, având în vedere că 53% dintre români se tem de cutremure și 51% se tem de incendii", a subliniat Ciuncan.