Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alimente la modă în 2024: De la alge marine până la proteine alternative

Alimente la modă în 2024: De la alge marine până la proteine alternative

de Andreea Tiron    |   

Așa cum ne știți tare curioși din fire, am căutat să aflăm ce se mai întâmplă prin alte bucătării și am descoperit că tendințele culinare sunt influențate, anul acesta, de dorința pentru alimente sănătoase, sustenabile și inovative

.Potrivit cumvaplace.ro, deși suntem mari susținători ai ideii de alimente sănătoase, din culturi sustenabile și dintr-o mare diversitate culinară, trebuie să recunoaștem că în lista de mai jos, noi ne-am cam pierdut la fructele de baobab, florile de bananier și laptele de camelina…

1. Algele marine, cum ar fi spirulina și nori, sunt apreciate pentru conținutul lor bogat în nutrienți și pentru beneficiile aduse sănătății. Ele sunt folosite în supe, salate și smoothie-uri, dar și ca ingrediente principale în preparate vegane și vegetariene.

chuka salad, chuka wakame in white bowl

2. Farro este un grăunte antic bogat în proteine și fibre, care a câștigat popularitate datorită texturii sale și a aromei de nucă. Este folosit în salate, supe și garnituri, fiind o alternativă sănătoasă la orez și quinoa.

3. Uleiuri infuzate cu diverse arome, precum cele cu trufe, usturoi, chili sau ierburi, sunt la modă datorită capacității lor de a adăuga o notă sofisticată și distinctă preparatelor culinare.

4. Fructul de baobab este apreciat pentru conținutul său ridicat de vitamina C, calciu și antioxidanți. Este utilizat în smoothie-uri, iaurturi și produse de patiserie, adăugând o aromă citrică și beneficii pentru sănătate.

5. Proteine alternative. Proteinele din plante, cum ar fi cele din mazăre, năut și ciuperci, continuă să crească în popularitate, pe măsură ce interesul pentru dietele vegane și sustenabile se extinde. Aceste proteine sunt utilizate în burgeri, lapte vegetal și alte produse inovative.

6. Koji, un tip de mucegai utilizat în fermentație, este folosit pentru a produce sos de soia, miso și sake. În 2024, devine un ingredient popular în marinarea cărnii și peștelui, oferind preparatelor un umami complex.

7. Floarea de bananier este un ingredient tradițional în bucătăria asiatică care câștigă teren pe plan global. Este folosită în salate, curry și preparate vegane, având o textură cărnoasă și o aromă delicată.

8. Laptele de camelina, obținut din semințele plantei Camelina sativa, este o alternativă nouă și sănătoasă la laptele de vacă și alte tipuri de lapte vegetal. Este bogat în omega 3 și are un gust ușor de nucă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri