Potrivit unui comunicat al PNL, traficul de persoane reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului, mulţi dintre cetăţenii europeni care cad victimă traficului de persoane fiind români.
"Pentru că Legislativul are rolul său, alături de celelalte puteri ale statului, în combaterea acestui fenomen, este important ca în legislatura 2024-2028, la nivelul Parlamentului, să avem o Comisie comună pentru combaterea traficului de persoane, la fel ca şi în legislatura trecută. Mulţumesc colegilor din Grupul parlamentar al PNL pentru susţinerea acestui proiect", declară Alina Gorghiu, se arată în comunicat.
Gorghiu precizează că datele colectate, inclusiv de autorităţile naţionale, arată că traficul de persoane este o problemă gravă în România.
"50% din victime sunt minore, cu o pondere de 40% fete şi 9% băieţi, acestea provenind majoritar din mediul rural. O altă cifră alarmantă: aproximativ 20% dintre victimele minore provin din sistemul de protecţie a copilului. Dintre victimele identificate în 2023, 77% au fost de sex feminin, 63% au fost exploatate sexual, dintre care 57,4% erau minore. Alte 4,9% dintre victime au fost supuse exploatării prin muncă, majoritatea în agricultură, iar 8,2% dintre victime au fost forţate să cerşească", susţine ea.
Datele arată - adaugă Gorghiu - că 70% dintre victime au fost recrutate de persoane cunoscute (prieteni, vecini sau rude), ceea ce arată cât de mare este nevoia de educaţie a tinerilor pentru a evita astfel de capcane.
"O altă formă de exploatare este cea în scop patrimonial, care afectează persoanele vulnerabile, precum vârstnicii sau cetăţenii cu dizabilităţi neuropsihice. Au fost cazuri relatate de mass-media, după intervenţii ale autorităţilor în ultimii ani. De asemenea, în contextul României, migranţii extracomunitari veniţi pentru muncă reprezintă o altă categorie vulnerabilă la riscurile de exploatare şi trafic de persoane. Este o nouă dimensiune a problemei, în condiţiile în care, la finele lui 2024, numărul persoanelor cu drept de şedere în scop de angajare a trecut de 100 de mii", spune ea.
Alina Gorghiu menţionează că Parlamentul are rolul său în combaterea acestui fenomen, alături de celelalte puteri ale statului, referitor la posibile modificări legislative, evaluarea şi analiza instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale din perspectiva eficienţei şi eficacităţii răspunsului la fenomenul traficului de persoane.
"Procedura de înfiinţare a Comisiei este în curs, eu sper ca în viitorul apropiat să înceapă activitatea acesteia, iar o primă temă de analiză ar fi putea fi riscurile reprezentate de diversificarea metodelor de recrutare prin utilizarea tehnologiei digitale, dar şi analiza soluţiilor pe care le avem pentru ca ajutorul oferit de statul român pentru victime să fie cel aşteptat", mai spune ea.
În legislatura trecută, în decembrie 2023, Parlamentul a aprobat proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane.
AGERPRES