Jurnalul.ro Ştiri Observator "Amasia", noul supercontinent care va fi creat odată cu dispariţia Oceanului Pacific

"Amasia", noul supercontinent care va fi creat odată cu dispariţia Oceanului Pacific

Oceanul Pacific se micşorează treptat şi va forma un nou supercontinent numit Amasia, potrivit oamenilor de ştiinţă. Pe măsură ce face acest lucru, plăcile tectonice pe care se sprijină Americile sunt împinse spre vest.

La un moment dat, masele terestre ale Pământului se vor uni, iar Americile şi Asia se vor ciocni pentru a crea un nou supercontinent: Amasia.

Utilizând simulări pe supercomputere, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, au calculat că se va forma un nou supercontinent.

„Se crede că supercontinentele cunoscute ale Pământului s-au format în moduri extrem de diferite, cu doi membri finali: introversia şi extraversia", scriu aceştia în National Science Review. „Prima implică închiderea oceanelor interne formate în timpul dezmembrării supercontinentului anterior, în timp ce a doua implică închiderea superoceanului extern anterior".

Un raport publicat în 2012 în Science a afirmat că înregistrările geologice "dezvăluie că în ultimii aproximativ 2 miliarde de ani au existat trei supercontinente", potrivit Independent.

Cel mai vechi supercontinent cunoscut, Nuna, s-a format în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani. Următorul, Rodinia, a existat în urmă cu aproximativ 1 miliard de ani, iar cel mai recent, Pangeea, s-a format în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani.

Autorul principal Chuan Huang, de la Grupul de Cercetare a Dinamicii Pământului de la Curtin, a declarat: „În ultimele 2 miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit împreună pentru a forma un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, cunoscut sub numele de ciclul supercontinentelor. Acest lucru înseamnă că actualele continente urmează să se unească din nou peste câteva sute de milioane de ani".

El a adăugat: „Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia. De asemenea, se aşteaptă ca Australia să joace un rol în acest eveniment important pentru Pământ, ciocnindu-se mai întâi cu Asia şi apoi conectând America şi Asia odată ce Oceanul Pacific se va închide”.

El a precizat că, simulând modul în care se preconizează că vor evolua plăcile tectonice ale Pământului cu ajutorul unui supercomputer, "am reuşit să arătăm că, în mai puţin de 300 de milioane de ani, este probabil ca Oceanul Pacific să fie cel care se va închide, permiţând formarea Amasiei, ceea ce demontează unele teorii ştiinţifice anterioare".

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Amasia oceanul pacific
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri