În afara zonelor lărgite de protecție aeriană vor fi instalați senzori care sa dubleze aria de supraveghere din zonă. Aceștia au rolul de a indica prezenta dronelor întrucât ele nu sunt observate pe radarul de la Tulcea.
Mai mulți specialiști din armată au scanat, vineri, zona din elicopter.. Pana acum, resturi din 3 drone au fost descoperite în județul Tulcea. Pentru două dintre ele MAPN a precizat că sunt asemănătoare celor folosite de armata rusă în Ucraina.
Generalul Vlad Gheorghiță, adjunctul șefului de Stat Majo, a explicat felul în care armata română este pregătită să utilizeze apărarea antiaeriană, în criza dronelor ruseşti.
"Am decis să dislocăm în jur de 600 de soldați pentru a întări linia de apărare aici, în nordul Dobrogei. De asemenea, am dislocat niște radare, ne-am activat apărarea şi am avut multe discuții cu partenerii şi aliații noştri. Vom găsi o soluţie pentru a rezista în faţa agresiunii ruseşti. În funcţie de nivelul amenințării, suntem gata să utilizăm toată puterea militară pentru apărarea teritoriului României", a precizat acesta, într-un interviu pentru presa suedeză.
Generalul Cristian Barbu a comentat afirmațiile oficialului militar:
"Așa cum spunea și Gheorghiță, este ideea unei amenințări. Vedeți întregul text este legat de amenințare. El folosește cuvântul amenințare. Asta este o chestiune de interpretare. Se dreaptă către mine, înseamnă că există deja amenințarea identificată. În momentul în care nu se îndreaptă spre mine, și cum au fost acele resturi, nu pot să fac acest lucru.
Dar dacă de exemplu, zboară tangent cu granița, atunci nu este o amenințare. Dacă e cazul de agresiune, atunci da, folosești toată capacitatea", a spus generalul Cristian Barbu la Antena 3 CNN.
După toate probabilitățile, resturile de drone rusești au ajuns accidental pe teritoriul României.
Armata Română