Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi amenzi pentru transportatorii care nu respectă regulile RO e-Transport

Noi amenzi pentru transportatorii care nu respectă regulile RO e-Transport

de Redacția Jurnalul    |   

Începând cu 1 ianuarie, transportatorii rutieri vor fi supuși unor amenzi de până la 20.000 de euro dacă nu respectă noul regulament privind utilizarea sistemului RO e-Transport, destinat monitorizării transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Noua reglementare, bazată pe o Ordonanță de Urgență din 2022, impune declararea coordonatelor GPS pentru toate transporturile internaționale și naționale de mărfuri cu risc fiscal ridicat, a căror valoare depășește 10.000 de euro sau greutatea totală este mai mare de 500 de kilograme. În caz contrar, transportatorii riscă amenzi substanțiale și chiar confiscarea mărfurilor, potrivit Observator News.

„Este un sistem creat special pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă și evaziune fiscală care pot apărea în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, pentru cei care aleg să efectueze livrări sau transferuri neoficiale, care duc la pierderi fiscale pentru stat și la distorsiuni în concurența corectă între companii. Prin intermediul RO e-Transport, autoritățile pot monitoriza în timp real mișcările de mărfuri pe drumurile naționale, identificând și investigând potențialele cazuri de nereguli sau de fraudă fiscală. În final, sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă vitală din ecosistemul de modernizare și eficientizare a administrației fiscale pe care îl implementăm anul acesta", a explicat ministrul Marcel Boloș.

Pentru a facilita conformarea, Ministerul Finanțelor și ANAF au elaborat un ghid dedicat, explicând cum trebuie să fie raportate datele de poziționare ale vehiculelor în Sistemul RO e-Transport. Acest sistem face parte din eforturile de digitalizare și eficientizare a administrației fiscale, având ca scop principal combaterea fraudei și evaziunii fiscale în domeniul transporturilor de mărfuri.

Ce transporturi sunt monitorizate

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Cine trebuie să utilizeze sistemul e-Transport

La nivel național, obligațiile declarării datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin:

  • furnizorului din România, în cazul tranzacțiilor interne;
  • operatorului economic care transportă, încarcă și descarcă pe teritoriul României bunuri cu risc fiscal ridicat.

Obligațiile declarării datelor cu privire la transportul internațional al bunurilor revin:

  • destinatarului înscris în declarația vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export, după caz;
  • beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
  • furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri;
  • depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

Obligațiile transportatorului rutier:

  • să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport
  • să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit
  • să pună la dispoziția conducătorului auto codul UIT3 primit, care este generat de Sistemul RO e-Transport, prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri