Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANAF o asmute pe Ceres în lupta cu mafia din pieţe

ANAF o asmute pe Ceres în lupta cu mafia din pieţe

de Cristian Anton    |   

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat, în două zile, amenzi de 2,47 milioane lei în cadrul operaţiunii Ceres, pentru verificarea şi monitorizarea centrelor comerciale şi a altor spaţii în privinţa legumelor şi fructelor proaspete. Controlul Fiscului vine la câteva zile după ce Liviu Dragnea, liderul PSD, a vorbit despre “mafia din pieţe” şi neputinţa statului în lupta cu aceasta.

 

Direcţia generală antifraudă fiscală, din cadrul ANAF, a demarat operaţiunea Ceres pentru verificarea şi monitorizarea, pe perioada verii, a centrelor comerciale şi a altor spaţii (pieţe, târguri etc) în cadrul cărora sunt comercializate, în sistem en-gros, mărfuri de tipul fructelor şi/sau legumelor proaspete. Vineri şi sâmbătă, în cadrul acestei operaţiuni au fost desfăşurate acţiuni de control la 354 contribuabili, fiind stabilite amenzi şi confiscări în valoare totală de 2.752.688 lei. Astfel, s-au aplicat 474 sancțiuni contravenționale principale (378 amenzi și 96 avertismente), valoarea totalã a amenzilor fiind de 2,47 milioane lei.

S-au confiscat sume în numerar, venituri ilicite și bunuri în valoare totalã de 280.070 lei, din care: 63.660 lei numerar, venituri ilicite în valoare de 106.845 lei, bunuri în valoare de 109.565 lei, reprezentând 48.234 kg fructe și legume. De asemenea, s-a dispus suspendarea activității a patru contribuabili pentru nedotare cu aparate de marcat electronice fiscale.
 

Numele de zeități antice pentru operațiunile ANAF au devenit ceva obișnuit în ultimii ani, printre zeitățile greco-romane invocate de Fisc pentru combaterea fraudelor fiind, potrivit profit.ro, Hermes - împotriva fraudelor cu mărfuri extracomunitare, Apollo - fraude cu facturi false, Venus - fraude din comerțul cu flori, Cronos - combaterea muncii nedeclarate, Helios - controale în restaurante, cluburi și baruri. La rândul său, Ceres a fost zeiţa romană a agriculturii, recoltei şi fertilităţii.

Dragnea şi mafia pieţei

Controlul ANAF a fost declanșat la doar câteva zile după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a acuzat “mafia din piețe”. Dragnea a spus că statul nu este pregătit să lupte cu aceste „reţele mafiote”. „Roşiile ajung în piaţă, numai că nu ajung direct şi trebuie să recunoaştem că n-a fost timp suficient ca, într-o lună, două, trei, să se poată distruge aceste reţele mafiote. Sunt reţele mafiote, cu bani mulţi investiţi, cu protecţie din partea unor membri ai unor instituţii. Nu-i ştim, dar nu se putea fără protecţie. Este şi o reţea românească. Oamenii merg cu roşia, n-au loc în pieţe şi se joacă cu ei. Ţi-o iau, dar nu-ţi dau factură. Iar legumicultorii sunt puşi în faţa a două opţiuni: să stea cu tone de roşii să se strice şi să aştepte o factură care nu mai vine pentru că, deocamdată, statul încă nu este pregătit să dea această bătălie, în această perioadă, ci abia la toamnă sau la sfârşitul anului, sau să le dea şi să aştepte mai târziu, când va scădea preţul”, a afirmat Dragnea.

Mafia din pieţele agro-alimentare a existat dintotdeauna în România, iar autorităţile nu au avut niciodată soluţii pentru eradicarea acesteia

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri