Jurnalul.ro Ştiri Externe Ankara îi dă afară pe dușmanii lui Erdogan

Ankara îi dă afară pe dușmanii lui Erdogan

de Şerban Mihăilă    |   

Deși a acaparat aproape întreaga putere în Turcia, după ce a obținut un al doilea mandat prezidențial și a forțat reforma constituțională prin care a eliminat funcția de premier și a slăbit periculos puterea parlamentului, Recep Tayyip Erdogan continuă valul de epurări ce pare îndreptat spre anihilarea totală a disidenței din țară. Peste 18.500 de angajați din sectorul public au fost dați afară într-o singură zi.

 

Printr-un decret publicat ieri în „Jurnalul Oficial”, autoritățile de la Ankara au ordonat concedierea a 18.632 de angajați din sectorul public, între care funcționari ai poliției, membri ai forțelor armate și profesori, scrie AFP. Mai exact, este vorba, între alții, de 8.998 de polițiști, 3.077 de militari din forțele terestre, 1.949 din unitățile aeriene și 1.126 din cele navale, 192 de membri ai coastei de gardă, 649 de jandarmi, 1.052 de funcționari din Ministerul Justiției și 199 de profesori. Alte 148 de persoane vor fi reinstalate în funcții publice, după concedieri din decrete precedente. Prin decretul de ieri au mai fost închise 12 asociații, trei ziare și un canal de televiziune. Potrivit autorităților, concedierile au la bază „legături suspecte cu organizații și grupări teroriste”, care „acționează împotriva securității naționale”, scrie AFP. Conform organizaţiei neguvernamentale „Human Rights Platform”, un total de 112.679 de persoane au fost concediate în Turcia până la 20 martie 2018, dintre care peste 8000 din rândurile forţelor armate, 33.000 din Ministerul Educaţiei şi 31.000 din Ministerul de Interne, iar alte câteva mii au fost suspendate în urma tentativei de lovitură de stat, din iulie 2016, atunci când a fost instituită starea de urgență. Într-un alt bilanț, prezentat de această dată de guvernul de la Ankara la începutul anului, se arată că peste 77.000 de persoane au fost arestate pentru legături cu „rețeaua teroristă” a clericului Fethullah Gülen, dușmanul de moarte al președintelui Erdogan, considerat inițiatorul puciului din 2016. Reales la 24 iunie pentru un nou mandat prezidențial, Recep Tayyip Erdogan a promis în campanie că va ridica starea de urgenţă. Presa turcă, citată de AFP, susținea că decretul de ieri este ultimul de acest gen, înaintea ridicării stării de urgență, astăzi, când intră în vigoare sistemul prezidențial impus prin reforma constituțională inițiată de Erdogan în aprilie 2017. Starea de urgență a fost reînnoită până acum de șapte ori.

Prigoana disidenților

Noua prigoană a inamicilor lui Erdogan începuse încă de vineri, atunci când un tribunal din Istanbul a condamnat şase jurnalişti la pedepse cuprinse între 8 şi 10 ani şi jumătate de închisoare pentru presupuse „legături teroriste”. Ei au fost colaboratori ai cotidianului „Zaman”, apropiat clericului Gülen şi închis după puciul din 2016. Sâmbătă, trei studenţi turci au fost arestaţi la Ankara pentru insultă la adresa lui Erdogan. Procuratura a început o anchetă contra studenţilor de la Universitatea Tehnică a Orientului Mijlociu, care au purtat vineri, la o manifestaţie, un banner cu o caricatură din 2006, în care Erdogan - pe atunci premier - era prezentat sub forma unor animale, pe coperta revistei satirice „Penguen”. Atunci, actualul preşedinte a dat în judecată revista, cerând despăgubiri, dar o instanţă din Ankara a respins acuzaţiile.

 

Zeci de persoane au fost urmărite penal în Turcia pentru insultarea lui Erdogan, inclusiv prin intermediul reţelelor sociale online”, Agenția DPA

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri