Jurnalul.ro Special ANP aderă la Asociația Internațională a Penitenciarelor, cu sediul la Bruxelles. Cotizația – 1.500 de dolari pe an

ANP aderă la Asociația Internațională a Penitenciarelor, cu sediul la Bruxelles. Cotizația – 1.500 de dolari pe an

de Ion Alexandru    |   

România se află la doar un pas să adere, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, la Asociația Internațională a Instituțiilor Corecționale și Penitenciarelor, organism neguvernamental care, printre altele, militează pentru „umanizarea modului în care sunt tratați deținuții”, dar și pentru „influențarea guvernelor, în vederea adoptării de politici și practici umane și eficiente”.

 

Un proiect de lege inițiat de Guvernul Ciucă, în acest sens, a fost adoptat, recent, la Senat. Dacă legea trece și de Camera Deputaților, ANP va deveni membru cu drepturi depline al acestei structuri chiar anul acesta, urmând să plătească o cotizație de 1.500 de dolari pe an.

Legea propusă de Guvernul Ciucă și adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, aprobă aderarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, ca membru cu drepturi depline, la Asociația Internațională a Instituțiilor Corecționale și Penitenciarelor (ICPA). Entitatea la care România aderă, prin acest proiect de act normativ, a fost înființată în anul 1998 și are sediul la Bruxelles. Iar, dacă legea trece și de Camera Deputaților, calitatea de membru al Administrației Naționale a Penitenciarelor se va exercita începând cu anul în curs.

Prin același proiect de lege, se aprobă și plata unei cotizații anuale de participare, în limita echivalentului în lei a sumei de 1.500 de dolari pe an, calculat pe baza cursului oficial de schimb dolar/leu. Suma se asigură prin bugetul anual aprobat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. 

 

Obiectivele Asociației, descrise de Guvernul României

 

ICPA este un ONG cu statut consultativ special care funcționează pe lângă Consiliul Economic și Social al ONU, creat cu scopul de a promova bunele practici în domeniul corecțional. Aceasta este cea mai mare asociație profesională a specialiștilor în servicii corecționale și penitenciare din lume care urmărește „umanizarea modului în care sunt tratați deținuții și respectarea drepturilor acestora”

Conform statutului, ICPA este condusă de un comitet executiv alcătuit din 16 persoane din Australia, Belgia, SUA, Canada, România, Argentina, Norvegia, Olanda, Portugalia, Namibia și Singapore și, de-a lungul timpului, a organizat multiple evenimente internaționale și regionale, inclusiv în România.

Potrivit expunerii de motive redactată de Guvernul României, ICPA are câteva obiective clare și precise. Unul dintre acestea este inovarea, învățarea, promovarea și diseminarea bunelor practici în domeniul corecțional, precum și îmbunătățirea cooperării între regiuni, țări, sectoarele public, privat și voluntar implicate în acest domeniu. Asociația elaborează și promovează politici și standarde profesionale și umane în acest sector de activitate, precum și „influențează guvernele, factorii de decizie și publicul în vederea adoptării de politici și practici umane și eficiente”.

 

Avem deja români în boardul ONG-ului 

 

„Punctele focale strategice ale Asociației Internaționale a Instituțiilor Corecționale din penitenciare sunt reducerea recidivei, sisteme corecționale eficiente, investiții în personal, strategii specifice infractorilor și strategii de declanșare”, se mai arată în expunerea de motive a Executivului. 

De altfel, România a organizat mai multe evenimente ale acestei asociații, iuna in 2016, iar alta în 2018. Ba, mai mult, există și români în boardul acestui ONG. Dorin Mureșan este directorul Spitalului Penitenciar Dej, iar în anul 2011 a fost numit adjunct al directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Mureșan face parte, conform site-ului oficial al ICPA, din boardul directorilor Asociației Internațională a Instituțiilor Corecționale și Penitenciarelor.

De asemenea, din echipa executivă a asociației mai fac parte alți doi români. Este vorba despre Cătălin Ungureanu, în  calitate de „Events Officer”, și Ilinca Cojocaru, ca „membership Liaison and Project Support”.

 

Olanda, statul care își închiriază pușcăriile altor țări

 

Un exemplu de practici corecționale inedite se regăsește în Olanda, unul dintre statele membre ale ICPA. Conform presei occidentale, din 2014, Olanda a desființat 23 de închisori, care au fost transformate în aziluri, hoteluri și chiar locuințe. Iar, până în 2019 statistica arăta că numărul prizonierilor a scăzut de la 42.000 în 2008, la 31.000 în 2018. În același timp, infracțiunile înregistrate s-au redus cu 40%.

În luna aprilie a anului 2013, guvernul olandez a decis să reducă drastic fondurile alocate închisorilor, economisind, astfel, în doar cinci ani, 340 de milioane de euro. Mai mult, autoritățile au mai decis să faciliteze reducerile de pedepse pentru a diminua costurile întreținerii sistemului penitenciar. Nu în ultimul rând, Olanda a… închiriat locuri în închisorile sale pentru norvegieni și belgieni. Conform sursei citate, norvegienii au închiriat închisoarea Veenhuizen pentru trei ani contra sumei de 25,5 milioane de euro pe an.

Vot „pentru” în Senat, cu două excepții: Diana Șoșoacă și Evdochia Aelenei

 

La data de 21 noiembrie, proiectul de lege inițiat de Guvern a intrat, cu toate avizele favorabile, la vot, în Plenul Senatului, ca primă Cameră sesizată. Iar, din cei 118 senatori prezenți, 116 au votat pentru adoptarea legii. Au fost doar două voturi împotrivă, exprimate de senatoarele Diana Șoșoacă și Evdochia Aelenei. În 23 noiembrie, legea a fost înaintată Camerei Deputaților, care este și forul decizional. Aici, Comisia Juridică are termen să depună raportul până în data de 12 decembrie.

De altfel, acesta nu este singurul proiect de lege inițiat de Executiv, de la începutul acestui, an, privind aderarea României la anumite asociații sau convenții internaționale. O altă inițiativă adoptată de Senat este cea privind privind aderarea la Convenţia cu privire la înregistrarea obiectelor lansate în spaţiul extraatmosferic, deschisă pentru semnare la New York la 14 ianuarie 1975.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri