Jurnalul.ro Special ANRSC îl pune la zid pe Nicușor Dan, în legătură cu criza gunoaielor din București

ANRSC îl pune la zid pe Nicușor Dan, în legătură cu criza gunoaielor din București

de Ion Alexandru    |   

Printr-o adresă oficială, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare și Utilități Publice îl acuză pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, că nu comunică primăriilor de sector tariful reglementat pe care are dreptul să-l practice administratorul depozitului ecologic de deșeuri de la Vidra

 

Mai mult, ANRSC susține că Primăria Capitalei nu a luat niciuna dintre măsurile dispuse prin Nota de Control din luna iunie a acestui an, nu a demarat procedura de contractare a serviciilor de delegare a gestiunii administrării depozitelor de deșeuri, nu a efectuat controale la Depozitul de la Vidra și că lasă, tacit, acestui depozitar posibilitatea de a practica tarife nereglementate pentru preluarea deșeurilor din Capitală. Reamintim că, pottivit ANRSC, acest operator ar trebui să restituie, până pe 31 decembrie, Primăriei Capitalei și altor primării de sector peste 132,7 milioane de lei. În replică, operatorul susține că această notă de control a ANRSC este eronată și că nu are de restituit bani, ci de încasat bani din diferențele de tarif practicate.

 

Potrivit unui document oficial, întocmit de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare și Utilități Publice (ANRSC), Primăria Capitalei este acuzată că nu a răspuns la solicitările primăriilor de sector din București și nici operatorilor de salubritate, care au solicitat să le fie comunicat tariful de depozitare pe care proprietarul depozitului ecologic de deșeuri de la Vidra, SC Eco Sud SA, are dreptul să îl practice. Astfel, ANRSC arată că, în lipsa acestei comunicări de către Primăria Capitalei a perioadei de aplicare a tarifelor aprobate prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 227 din 6 iulie 2021, „consiliile locale de sector se află în imposibilitatea de a hotărî, în condițiile legii, cuantumului tarifelor de salubritate ce trebuie plătite de către utilizatorii serviciilor de salubrizare, iar aprobarea alocării de la bugetul local a sumelor pentru plata depozitării deșeurilor la nivelul tarifelor impuse de Eco Sud SA și neaprobate de către CGMB este nelegală”.

Reamintim că, prin Hotărârea Consiliului General 227/2020, tariful de depozitare a deșeurilor municipale și deșeuri similare care provin numai din municipiul București este de 24,90 de euro, cu TVA inclusă, pe tonă. Potrivit articolului 2 din același act administrativ, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost împuternicit să îndeplinească toate formalitățile necesare în relația cu operatorul Eco Sud SRL, în numele și pentru Municipiul București și al Consiliului General, în vederea gestionării situației privind depozitarea deșeurilor care provin din București, la depozitul ecologic Vidra.

 

Municipalitatea nu a îndeplinit nici una dintre măsurile cu caracter imediat dispuse

 

ANRSC transmite că „prin neluarea unei poziții oficiale, Primăria Capitalei permite Eco Sud SA să condiționeze depozitarea deșeurilor de acceptarea de către operatorii colectori a unor tarife ce fluctuează între 200 și 2.014 lei pe tonă”. De asemenea, „Primăria Capitalei nu a efectuat niciun control la Eco Sud SA, cu toate că avea cunoștință că societatea aplică tarife de depozitare neaprobate de către CGMB, faptă care trebuie sancționată cu amendă”.

Mai departe, în aceeași adresă, se subliniază că „situația critică privind depozitarea deșeurilor este generată de inacțiunea autorităților administrației publice locale a municipiului București, care nu au dus la îndeplinire măsura cu termen imediat dispusă de către ANRSC, prin Nota de Control din 25 iunie 2021, la Primăria Capitalei, respectiv ca aceste autorități să inițieze procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii activității de administrare a depozitelor de deșeuri”. 

ANRSC îi atrage atenția primarului general Nicușor Dan că, în ceea ce privește riscul ca Eco Sud SA să înceteze activitatea de la depozitul de la Vidra, este „integral și direct responsabil de luarea tuturor măsurilor administrative necesare pentru asigurarea continuității eliminării și evacuării deșeurilor provenite din municipiul București către alte depozite”. Această adresă este semnată de președintele ANRSC, Ionel Tescaru.

 

 

Eco Sud acuză instituțiile statului că produc știri false

 

Într-un comunicat de presă, Eco Sud SA, administratorul depozitului ecologic de la Vidra, susține că Nota de Control și procesul-verbal al ANRSC conțin date eronate. „Procesul-verbal de control al ANRSC este invalidat de o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (…) care reglementează tarifele pentru perioada 2016-2020, la 42,4 euro pe tonă”.

În 25 mai, ANRSC  a întocmit o Notă de Control cu privire la activitatea desfășurată la această groapă de la Vidra, document potrivit căruia „Eco Sud SA a încasat, în perioada 2016-2020, din practicarea tarifelor nelegale pentru depozitarea, tratarea și sortarea deșeurilor la Depozitul Vidra, sume necuvenite în cuantum de 132.779.732,73 de lei, din care 98.637.348,91 de lei sume necuvenite din practicarea, în perioada 2016 - 13.07.2020, a unor tarife de depozitare mai mari decât tariful Contractului de asociere nr. 1990/09.07.1999 (…), de 8,22 USD/tonă, fără TVA”. Mai mult, conform acestei note-raport, până la 31 decembrie 2021, Eco Sud SA trebuie să restituie Primăriei Capitalei sumele nelegal încasate, în cuantum de 131.728.166,74 de lei. Tot până pe 31 decembrie, trebuie să restituie Primăriei Sectorului 1 suma de 985.775,60 de lei și Primăriei Sectorului 5 suma de 65.790,39 de lei, „nelegal încasate, din practicarea, în anul 2017, de tarife neaprobate pentru activitatea de sortare a deșeurilor”.

În replică, Eco Sud SA arată că „a încasat mai puțin decât tariful practicat, fiind, de fapt, în situația inversă de a încasa diferențe de tarif, iar nu de a plăti aceste diferențe, cum eronat și abuziv a specificat ANRSC în procesul-verbal de control”. „Este regretabil că, în România anilor 2021, țară membră a Comunității Europene, anumite instituții ale statului ignoră premeditat hotărâri judecătorești definitive și executorii și preferă, într-un context gravat de starea de pandemie, să răspândească știri false și să transmită pe diverse canale de comunicare informații eronate”, mai transmite administratorul depozitului de la Vidra.

Subiecte în articol: nicusor dan criza gunoaielor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri