Blinken se va îndrepta luni spre Ierusalim, unde noul guvern de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu a stârnit îngrijorare în țară și în străinătate cu privire la viitorul valorilor seculare ale Israelului, la relațiile tensionate cu populația arabă și la impasul în care se află negocierile de pace cu palestinienii.
Vineri, un palestinian înarmat a ucis șapte persoane într-un atac în fața unei sinagogi din Ierusalim, cel mai grav atac asupra israelienilor în zona Ierusalimului din 2008 încoace. Joi, forțele israeliene au ucis șapte bărbați înarmați și doi civili în orașul Jenin din Cisiordania ocupată, cel mai sângeros raid din ultimii ani.
În discuțiile cu noua administrație israeliană, care include partide ultranaționaliste care doresc extinderea coloniilor din Cisiordania, Blinken va repeta apelurile SUA la calm și va sublinia sprijinul Washingtonului pentru o soluție cu două state, deși oficialii americani admit că nu este probabil să se ajungă curând la discuții de pace.
De asemenea, Blinken se va deplasa la Ramallah pentru a se întâlni cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Guvernul lui Netanyahu a propus o revizuire radicală a sistemului judiciar care ar consolida controlul politic asupra numirii judecătorilor, slăbind în același timp capacitatea Curții Supreme de a anula legi sau de a anula acțiuni guvernamentale.
Propunerile au declanșat mari demonstrații împotriva a ceea ce protestatarii consideră a fi subminarea independenței judiciare.
„Este în mod clar o măsură a vitalității democrației faptul că acest lucru a fost contestat atât de clar în sus și în jos în toate segmentele societății israeliene”, a declarat Barbara Leaf, cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat pentru Orientul Mijlociu, care a informat reporterii înainte de călătorie. Blinken va asculta opiniile unor persoane din interiorul și din afara guvernului cu privire la reforme, a adăugat ea.
Leaf a declarat că vizita se va baza, de asemenea, pe eforturile anterioare de restabilire a relațiilor dintre Israel și națiunile arabe prin intermediul Forumului Negev, care se ocupă de domenii precum cooperarea economică și turismul, dar care nu îi include pe palestinieni.
Războiul Rusiei din Ucraina, care durează de 11 luni, va fi, de asemenea, pe ordinea de zi. Ucraina, care a primit mari cantități de echipamente militare din partea Statelor Unite și a Europei, a presat în zadar Israelul să furnizeze sisteme pentru doborârea dronelor, inclusiv cele furnizate de Iran, adversarul regional al Israelului.
Deși a condamnat invazia rusă, Israelul și-a limitat asistența la ajutoare umanitare și echipamente de protecție, invocând dorința de a continua cooperarea cu Moscova în ceea ce privește Siria și de a asigura bunăstarea evreilor din Rusia.
Diplomații vor discuta, de asemenea, despre eforturile SUA de a revigora acordul din 2015, blocat între marile puteri și Iran, la care Israelul se opune, care a ridicat sancțiunile internaționale în schimbul reducerii programului nuclear iranian.
(sursa: Mediafax)