Jurnalul.ro Special Reportaje Anul 2025 începe cu proteste sindicale provocate de „Ordonanța trenuleț”. Noul Guvern Ciolacu intră direct în sezonul revoltelor

Anul 2025 începe cu proteste sindicale provocate de „Ordonanța trenuleț”. Noul Guvern Ciolacu intră direct în sezonul revoltelor

de Diana Scarlat    |   

Mai multe sindicate au anunțat deja că vor organiza proteste masive de stradă, din luna februarie, din cauza noii ordonanțe a austerității.

Sindicaliștii se așteptau la astfel de măsuri, deși politicienii au promis, până la alegerile parlamentare, că nu se vor aplica măsuri fiscale care să afecteze populația. Măsurile din noua „Ordonanță trenuleț” sunt chiar mai dure decât cele prevăzute de sindicaliști, iar în cazul celor care au salariul minim pe economie se pune problema că veniturile nu vor mai acoperi cheltuielile generate de inflație. 

Proteste cu mii de oameni sunt anunțate pentru începutul lunii februarie, în fața Guvernului, dar până atunci ar putea exista proteste spontane în spitale și în unele instituții publice. După discuția care a avut loc sâmbătă, la Guvern, sindicaliștii au transmis că sistemul de sănătate este cel mai afectat, pentru că toate recompensele salariale rămân blocate.

Studenții pierd o parte subvenția pentru transportul în comun și posibilitatea de majorare a burselor, angajații vor avea salariile înghețate pe toată durata anului 2025 și pierd o mare parte din recompensele salariale, precum și jumătate din suma reprezentată pentru voucherele de vacanță, pensionarilor nu li se vor mai indexa pensiile cu rata inflației, dar punctul de amendă crește. La fel și taxele și impozitele locale.

Cei mai afectați sunt angajații din Sănătate și din Asistență Socială. Cei din urmă așteptau majorări salariale, dar vor suferi diminuări ale veniturilor nete, prin intenția de neacordare a unor drepturi salariale, dar și prin neacordarea voucherelor de vacanță.

„Ne manifestăm nemulțumirea față de politica salarială a guvernanților privind salariații din asistență socială. Avem o lege a salarizării din 2017 care nici în acest moment nu se aplică, deși intrăm în al 8-lea an de la aprobarea ei. 40% dintre salariații din asistență socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoașterea sporului de vechime, iar creșterea prețurilor, plus inflația de peste 5% sunt suportate cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei”, au anunțat sindicaliștii din domeniul Asistenței Sociale, Federația FNS PRO.ASIST, membră a confederației „Cartel Alfa”.

Sindicaliștii mai spun că aplicarea legii salarizării parțial, cu diferențe mari între salariații angajați după anul 2017 și cei cu vechime mare în sistem a dus la menținerea discriminărilor şi discrepanțelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială. Asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav au pierdut gradația de vechime, aceasta fiind inclusă în salariul minim garantat în plată, iar sporurile pentru personalul de specialitate și de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale creează diferențe de sute de lei în favoarea celor angajați în ultimii ani. 

Muncă până la epuizare

Pentru acești bugetari, menținerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic un „furt” din buzunarul salariatului, spun reprezentanții sindicatului. „Acest furt ajunge la sute de lei lunar, pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator. Așa cum se știe, anual, prin Ordonanțele trenuleț, sporurile salariaților din sistemul bugetar și implicit din asistență socială s-au plafonat la cuantumul avut la luna decembrie 2018, acest lucru nefiind normal și corect față de condițiile de muncă pentru care salariații primesc aceste sporuri”, arată reprezentanții sindicatului. 

Salariații din asistență socială lucrează peste norma de lucru, asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică și psihică și fără a fi remunerați conform condițiilor de muncă în care-și desfășoară activitatea. Condițiile de muncă din asistență socială sunt vătămătoare și deosebit de periculoase, au un nivel ridicat de risc și stres și sunt recunoscute prin legile promulgate în acest sens, însă Guvernul le plafonează la un cuantum de acum 7 ani. În acest sector nu există aplicare unitară între salariații sistemului care ocupă aceeași funcție și lucrează în aceleași condiții, a procentului de sporuri la care au dreptul. Aplicarea este diferită de la județ la județ, funcție de disponibilitatea conducătorilor consiliilor județene. 

Aceeași situație este și în alte instituții, iar în legătură cu depășirea normelor de lucru fără posibilitate de a se plăti orele suplimentare, cea mai gravă problemă o au polițiștii din penitenciare. Aceștia au amenințat că ar putea lăsa infractorii fără pază, problemele lor fiind nerezolvate de peste 10 ani.

Nu se pot face noi angajări

Federația FNS PRO.ASIST atrage atenția că interzicerea angajărilor în sistemul de asistență socială, coroborată cu desființarea posturilor vacante, duce la imposibilitatea asigurării continuității serviciilor sociale. Recomandările și măsurile lăsate de instituțiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale au vizat angajarea de personal. Din acest motiv sindicaliștii spun că acum ar fi nevoie de deblocarea angajărilor în sistemul de asistență socială, în cel mai scurt timp, pentru că lipsa de personal duce la situații extreme, prin încărcarea personalul existent cu atribuții suplimentare, ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicații majore pentru sănătatea salariaților, dar și pentru serviciile oferite beneficiarilor.

O situație similară este și în Sănătate, unde lipsa de personal afectează grav actul medical și posibilitatea de a se oferi servicii de calitate pacienților, cu urmări grave pentru aceștia.

Ore suplimentare obligatorii, fără plată

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat, în urma întâlnirii cu reprezentanții Guvernului, că se așteaptă la o revoltă din partea tuturor angajaților și a pensionarilor, după decizia Guvernului de a proroga indexarea pensiilor cu inflaţia, până în 2026. Acesta a mai spus că se vor organiza proteste, în special pentru a se cere plata orelor suplimentare. „Am spus: Nu mai cereţi ore suplimentare, dacă nu sunteţi capabili să le plătiţi, pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural, ci sunt structurale, din cauza personalului insuficient, cum e în Poliţie sau în Sănătate. Au spus că toate memorandumurile aprobate, inclusiv cele din Sănătate, vor funcţiona în continuare, deci se vor face angajări. Problema de fond este că numărul de angajări trebuie să se încadreze în buget și nu vor exista resurse”, a explicat liderul sindical.

Mulți nu-și vor mai permite concedii

Coplata voucherelor de vacanță - 800 de lei de la stat, 800 din buzunarul angajatului - nu afectează doar hotelierii și agențiile de turism, ci mai ales angajații. Sindicaliștii acuză Guvernul pentru „coplata” a jumătate din valoarea voucherelor de vacanță, spunând că această măsură le oferea „gura de aer prin care salariații își încărcau bateriile”. O situație tragică o au asistenții maternali, salariați care prin lege își efectuează concediul de odihnă împreună cu copiii din plasament - singura posibilitate de a beneficia de o scurtă perioadă de relaxare, împreună cu acești copiii pe care îi au în grijă.

Subiecte în articol: proteste ordonanta trenulet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri