Budăi a vorbit despre importanța acestei majorări, explicând că ceea ce se întâmplă la 1 septembrie reprezintă o fundamentare solidă pe principiile de echitate, solidaritate și contributivitate. El a adăugat că această inițiativă vizează corectarea inechităților din sistemul de pensii, având în vedere schimbările frecvente în legislație de-a lungul timpului.
Potrivit fostului ministru, majorarea punctajului de pensie la 1 ianuarie 2024 aduce beneficii specifice celor care au fost dezavantajați în trecut. A oferit un exemplu, explicând că femeile și bărbații cu aceeași contribuție, acum vor avea pensii mai echitabile, eliminându-se discrepanțele generate de vechile prevederi legale.
De asemenea, Budăi a evidențiat modificările care vor avea un impact semnificativ asupra celor care au lucrat peste 25 de ani. Aceștia vor primi un punctaj suplimentar, iar existența unor praguri specifice între 25-30 de ani, 30-35 de ani și peste 35 de ani va încuraja munca susținută și va rezolva inechitățile generate de condițiile de muncă precare din trecut.
„Și atunci toți cei care au fost nedreptățiți până acum vor beneficia de un calcul al pensiei și vă dau un exemplu: dacă o doamnă a strâns 50 de puncte de-a lungul contribuției, un bărbat a strâns și el 50 de puncte de-a lungul perioadei active, doamna, cu prevederile legale în vigoare, are pensia mai mare decât domnul, pentru că total puncte realizate se împarte la un stagiu de cotizare mai mic în funcție de luna și anul nașterii, 30, 31, 32 de ani, pe când la bărbați se împarte la 35. Acum, una din aceste inechități va fi rezolvată și bărbatul va avea un punctaj suplimentar.
Și pentru cei care au lucrat peste 25 de ani și au stat cât mai mult în câmpul muncii va veni acel punctaj suplimentar peste stagiul de cotizare de 25 de ani și știți că sunt în lege prevăzute trei praguri: între 25-30 de ani, 30-35 de ani si peste 35 de ani astfel încât să încurajăm munca și să rezolvăm și o nedreptate, că atunci când lucrau câte 8-10 ore si erau trecuți la o fracțiune de normă sau poate unii s-au complăcut să lucreze cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână.
De asemenea, se face deosebirea la cei cu indemnizație socială între cei care au stagiu minim de cotizare care e de 15 ani și cei care au lucrat 30-35 de ani prin acel punctaj suplimentar adăugat la valoare peste stagiul de cotizare de 25 de ani”, a declarat fostul ministru al Muncii la România TV.