Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum a apărut viața pe pământ? O nouă descoperire dă peste cap teoriile anterioare

Cum a apărut viața pe pământ? O nouă descoperire dă peste cap teoriile anterioare

de Redacția Jurnalul    |   

Cercetările recente sugerează că radiația provenită de la o supernovă ar fi putut afecta evoluția vieții pe Pământ, ceea ce ar fi dus la diversificarea speciilor.

Supernovele, explozii de proporții ale stelelor, nu doar că eliberează o cantitate imensă de energie, ci sunt și responsabile pentru crearea unor elemente grele, inclusiv fierul, care ajunge în spațiu.

Pe Terra, cercetătorii au identificat două acumulări ale izotopului de fier Fe60 în sedimentele de pe fundul oceanului, datând de acum 2-3 milioane și 5-6 milioane de ani, scrie Science Alert, care citează Universe Today.

Un nou studiu, publicat în Astrophysical Journal Letters, a analizat impactul radiației provenite de la aceste explozii. Autorii, în frunte cu Caitlyn Nojiri de la UC Santa Cruz, au explicat faptul că radiația cosmică variază pe măsură ce Sistemul Solar se deplasează prin galaxie. Activitatea supernovelor din apropiere poate crește semnificativ nivelurile de radiație, având un impact potențial profund asupra evoluției vieții.

Acumularea de Fe60 de acum două milioane de ani este atribuită direct unei explozii de supernovă, în timp ce acumularea mai veche este legată de intrarea Pământului într-o „bulă” de gaz cald generată de stelele masive.

Deși radiația nu ar fi fost suficientă pentru a provoca o extincție, aceasta ar fi putut contribui la apariția mutațiilor și diversificarea speciilor, influențând astfel evoluția pe planetă.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri