Jurnalul.ro Ştiri Observator Arafat, despre intervenția din Albania: Salvatorii români caută supravieţuitori sub o clădire prăbuşită din Durres

Arafat, despre intervenția din Albania: Salvatorii români caută supravieţuitori sub o clădire prăbuşită din Durres

Echipele speciale de salvatori plecaţi în Albania după cutremurul care a avut loc marţi dimineaţa caută supravieţuitori sub o clădire prăbuşită din oraşul Durres, a declarat, joi, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

România a trimis încă de miercuri în Albania două avioane Hercules, care au transportat 54 de oameni, patru câini şi peste 12 tone de echipamente de salvare.

Arafat a participat, joi, la deschiderea conferinţei Understanding Risk Europe, organizată la Bucureşti de Banca Mondială şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Oficialul guvernamental a fost întrebat de jurnalişti care este stadiul operaţiunilor de salvare la care participă şi specialişti români.

"Imediat după aterizare au fost preluaţi de autorităţile albaneze. Le-au asigurat mijloacele de transport pentru personal şi echipament, pentru că au avut aproape 12 tone de echipamente cu ei. Au fost 52 de persoane din cadrul Unităţii Speciale de Salvatori, printre care un medic şi un asistent de la SMURD, şi doi voluntari de la Asociaţia Câinilor Utilitari, care au plecat cu doi câini, pe lângă alţi doi cu care a plecat IGS-ul. Deci patru câini au plecat în total", a spus Arafat.

Potrivit acestuia, la sosirea în Albania, românii au fost repartizaţi în localitatea Durres, unde sunt mai multe clădiri prăbuşite.

"Echipei din România i s-a alocat o zonă de căutare la o clădire prăbuşită cu niveluri P+M+6, unde există suspiciuni că există victime sub dărâmături, şi eu sper din tot sufletul să reuşească să le salveze", a precizat Arafat.

El a subliniat că România a reacţionat foarte repede pentru a interveni la locul dezastrului.

"De subliniat este că modul în care s-a acţionat din partea României, modul în care a acţionat echipa noastră, care ştiţi că este o echipă autorizată de ONU, modul în care ne-a sprijinit Ministerul Apărării - ei au fost imediat pregătiţi să transporte echipa noastră cu două avioane Hercules, toate acestea au fost un exemplu extraordinar", a mai spus secretarul de stat.

El a arătat că, în mod normal, echipele autorizate de ONU, timpul de la alertă până la a fi pregătiţi să plece este 12 ore.

"Noi în mai puţin de 12 ore eram deja acolo, ceea ce contează foarte mult într-un cutremur. Este vorba de minute, de ore, cu cât ajungi mai repede şi începi să te implici, cu atât şansele să găseşti supravieţuitori în primele 48 de ore devin mai mari", a completat Arafat.

Potrivit unui bilanţ emis miercuri de Ministerul Apărării din Albania, 28 de persoane au murit, majoritatea în oraşul turistic Durres de pe coasta Mării Adriatice, şi în Thumane, la nord de capitala Tirana. 45 de persoane au fost salvate.

AGERPRES

Subiecte în articol: raed arafat Albania cutremur
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri